自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

政府, 生了一個, 過程順利, 無氣受.

男爵府

我無錢 所以政府生 出院幾百蚊
啲啊姐同姑娘態度係好差架 不過一分錢一分貨囉

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆:私家醫院生定政府醫院生?

順產-->政府
開刀-->私家

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

私家,可以揀自己信任嘅醫生,安心好多,環境設備服務都較好,對初生照顧多過政府,媽媽可有多啲休息

活在當下,愛得及時

男爵府

私家
胎位唔正,住左兩星期安胎,再加開刀生,
埋單9萬。
超舒服,傷口又唔痛。

男爵府

私家.
我2年前養和緊急開刀8萬.
政府有NICU, 但政府冇人手.
專業?即係咁...你睇下私家有幾多醫生依幾年由政府轉去先啦.
根本而家既政府醫院已經冇咩話好專業既婦產醫生.
係政府先,冇事順順利利就好抵好好.
但如果要開刀,就真係要睇下好唔好彩了.
我同事同期政府開刀.佢比我睇個傷口.....嚇死我.
同埋唔好以為去政府BACKUP好好,冇錯,佢係如果出黎有事既話BACKUP好好.
但未出黎之前根本冇人手.我弟婦就係政府先.個時發燒冇姑娘得閒埋佢.
之後BB已經心跳慢,姑娘都仲係話叫我地自己留意住先.搞了好耐先有個姑娘行過話,點解冇人睇依個,要即刻開刀.我覺得好恐怖.
前日我去政府東區做產檢.連抽血都冇人.因為個姑娘抽得超慢....之後話姑娘話冇人手,我都係比人推入黎,我唔係做開抽血雖然有學過......

水晶宮

回覆樓主:

私家

一世人先生1-2個小朋友, 幾萬蚊買安全

我順產, 如果在政府痛十幾廿粒鐘都冇人理,私家一落待產室就吊催生水, 頭尾痛幾粒鐘攪掂

生完又有護士湊bb餵奶, 自己可以休息下

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 16-10-25 12:51
私家.
我2年前養和緊急開刀8萬.
政府有NICU, 但政府冇人手.

男爵府

ckkc0910 發表於 16-10-25 09:45
尋晚同c6係度研究係私家生定政府生好?
佢就話慳番d $$係政府生啦 訓得果幾晚
住私家要幾皮野 政府幾百蚊咋 ...

私家,絕無後悔。女人生仔真是好痛苦,有能力就對自己好一點

男爵府

政府開刀生,住二等房,三人,房間內有洗手間,照顧周到,每日阿姐會拎乾淨衫褲比我更換,每日幾餐健康餐、茶點,住了一週,出院買單都係不到1000

子爵府

2024年龍年勳章

呢幾年冇雙非, 政府冇咁忙, 可能會好d, 但我認同有jm講一生人會生幾多個? 如果可以, 會選擇私家, 我舊年年尾生, 仁安package開刀5日4夜, 所有費用連阿b照黄大約八萬埋單, 我覺得值得的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

怕痛開刀養和生,埋單約十一萬(2014)
貴但同老公都覺物有所值

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

怕痛開刀養和生,埋單約十一萬(2014)
貴但同老公都覺物有所值

男爵府

2024年龍年勳章

TTJTMaMa 發表於 16-10-25 12:24
我個人感覺係医生, 政府的護士和支援人員都好nice. 反而擔心係医生質素, 好多係揾Houseman, 好似話生夠2 ...

完全同意,我是私家順產,覺得好值得

珍珠宮

私家生就一定好代遇,但萬一有咩事私家都係的你返政府,所以好老實我會揀政府

男爵府

amychan784 發表於 16-10-25 11:58
一定係私院 , 我哥哥個 b 在公院出世 , 因醫院失誤 , 宜家要讀特殊學校 , 咁就一世 ... ...
我身邊都有呢d case 所以我首選私家

男爵府

2024年龍年勳章

pm1202 發表於 16-10-25 12:49
私家,可以揀自己信任嘅醫生,安心好多,環境設備服務都較好,對初生照顧多過政府,媽媽可有多啲休息
...

正解,真係唔想博

公爵府

其實去私家生果D當然會覺得私家好, 而去政府生果D又會覺得政府好. 我3個家姐- 6個小朋友全政府. 弟婦頭兩貽私家, 第3胎同我細佬講好左改去政府, 但錢我弟婦照要當係私己. 所以好睇家中的環境........

如果儲蓄一般唔太多, 就政府啦.

我另外好多朋友都係專業人士, 有醫生, 律師, 會計師, 佢地都係去政府生, 因為佢地話終於有機會用下D福利.

公爵府

ckkc0910 發表於 16-10-25 09:45
尋晚同c6係度研究係私家生定政府生好?
佢就話慳番d $$係政府生啦 訓得果幾晚
住私家要幾皮野 政府幾百蚊咋 ...

冇經濟問題一定私家

男爵府

BK Milk勳章

如果順產我會揀政府,開刀就私家⋯但係我唔想食全餐或者痛十幾廿個鐘同埋被剪開所以兩胎開刀,快靚正

首頁
34567...10

尾頁

跳至