自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

花膠煲雞 發表於 16-10-27 19:52
而家個行程都無辦法出去玩,我只係想要返機票錢同酒店錢,因為我請左假,而家所有行程我老公都出唔到去玩
...

正式可以搵律師告佢地,賠償一定唔止酒店機票,但過程會幾麻煩。

我地住外國,有痴線佬打爛我地鋪頭玻璃而受傷,保險公司都有賠。不過唔知你地當地法律如何,但做得生意,應該要有保險。

侯爵府

花膠煲雞 發表於 16-10-27 19:53
係台中
我係香港居民,係外國working holiday ,期間去左旅行,所以買唔到保險,無公司受保
一定要香港出發 ...

我唔識法律,但邏輯上睇,酒店要唔要賠應該根據返當地法律,而唔係睇我地覺得應唔應該賠,我自己當然認為要賠啦,道理上係酒店責任,台灣法律上就唔知喇。
你既然係香港居民,去台中都係旅遊,不如打去入境處問下吖

你老公都係working holiday? 所以都冇買保險?以下我唔係想質疑你,唔係想blame你唔買保險,只係想大家都學多d野,照計咁多人去working holiday, 100% 嘅人都會由當地再去唔同國家旅行,真係冇公司嘅保險會包?

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 nttntt 於 16-10-27 發表我剛

原帖由 花膠煲雞 於 16-10-27 發表
我嘗試聯絡下,唔該晒你
你打咗 1868未?

睇你形容傷勢,幾嚴重,最好返香港治療,身體要緊。

象牙宮

引用:Quote:原帖由 cindy618 於 16-10-27 發表有

係台中
我係香港居民,係外國working holiday ,期間去左旅行,所以買唔到保險,無公司受保
一定要香港出發 ...
working holiday 有無買保險?

伯爵府

Call 報館搞大佢啦
台灣果邊最鐘意呢D新聞
乜嘢定驚包
值1000零蚊港幣
間酒店蝦你咋

珍珠宮

花膠煲雞 發表於 16-10-27 21:02
我嘗試聯絡下,唔該晒你

即使你係working hoilday, 如你香港嘅旅遊保險,最重要第一程你係香港出發,之後即使轉去唔同國家都無問題架?最緊要係你買嘅日子夠cover你成個旅程。

不過即使你有或無買旅遊保,今次這case責任在酒店,佢會有第三者責任險,所以你務必要報警,至於你追唔追討賠償係另一回事。

樓主。你唔報警,蝕章係你地啊!

大宅

花膠煲雞 發表於 16-10-27 19:47
四星酒店,佢話賠一個6000台幣定驚包

有意索償千萬不要收任何金錢,跟打算私了。

另外,入醫時有無同醫生講明點受傷?因為賠償係要醫生報告,醫生報告係會寫明咩原因導致受傷。

受傷支鐵有冇影低,同埋留意有冇外牆裝修工程進行中,有影相備存。

最後,希望你跟另不半有後備資金,因為禁情況,要追回要時間。

子爵府

有冇即時影相?
有冇即時揾經理?
有冇即時投訴要佢地付責任?

如果都冇就真係好難傾賠償

台中比較家庭式、鄉村,處事方式多數大事化小

大宅

引用:Quote:花膠煲雞+發表於+16-10-27+19:47+四

原帖由 shita0107 於 16-10-27 發表
有意索償千萬不要收任何金錢,跟打算私了。

另外,入醫時有無同醫生講明點受傷?因為賠償係要醫生報告, ...
暫時為止無收過佢任何錢

副主管車左我地去睇醫生,睇左兩間, 見左醫生,照左x 光,但醫生話無骨折,只係叫我食藥,話過兩日就會好啲,所以佢份醫生紙都只係寫挫傷,無寫任何事發內容,但係痛到行唔到路佢又無咩點睇過,兩間醫院做野都好求其。

條鐵個下無影低到,而酒店當時正在裝修工程中,因為當時實嚇到唔識比反應,而家問左酒店拎左cctv 當時事發經過。已經有份copy 係到
我地唔接受6000定驚包,個主管話聽朝會比答覆,所以我係咪應該睇埋佢答覆先決定報唔報警?

大宅

引用:有冇即時影相?有冇即時揾經理?有冇即時投

原帖由 日日媽媽 於 16-10-27 發表
有冇即時影相?
有冇即時揾經理?
有冇即時投訴要佢地付責任?

男爵府

回覆 花膠煲雞 的帖子

酒店係要負責,但而家好麻煩。
一般情況一定要報警,有晒正式 record ,酒店保險先會賠。
而家,私下跟酒店安排送醫院,酒店可以話事主同意由酒店處理,同意私了。
當然,現場證物亦肯定清理晒。
無論如何,我建議都報警先,留個 record 都好。
然後再聯絡駐台辦事處,睇下可以點做。
希望酒店的保險會賠比你。
或酒店可以加少少賠償金。
但如果大家傾唔掂,你就要民事訴訟,
找律師也要成本,你要自己衡量是否接受佢地的賠償。

男爵府

花膠煲雞 發表於 16-10-27 22:37
暫時為止無收過佢任何錢

副主管車左我地去睇醫生,睇左兩間, 見左醫生,照左x 光,但醫生話無骨折,只係 ...

我唔知台灣處事係點,
在香港一定先報警,點會跟人架車睇醫生?
佢係拖你,報警啦,重等?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你兩公婆一齊working holiday但其間又去旅行?!咁古怪,咁你地working holiday又無買保險架?你地真係大膽,今次就話人地整到你可以追索啫,你地自己整到靠乜呀?大家真係要引以為鑑,唔可以慳保險費架!

男爵府

引用:Quote:原帖由 shita0107 於 16-10-27 發表

暫時為止無收過佢任何錢

副主管車左我地去睇醫生,睇左兩間, 見左醫生,照左x 光,但醫生話無骨折,只係 ...
樓主,最好報警,一定要keep好醫療報告和所有支出收據或賬單

伯爵府

花膠煲雞 發表於 16-10-27 16:07
剛剛從酒店門口,從天而降一條長鐵架,差一秒鐘就中頭就死左了.. 但係枝長鐵架打到我老公隻腳,酒店車左我 ...

酒店要負責。佢地有第三者保險吧

子爵府

花膠煲雞 發表於 16-10-27 19:52
而家個行程都無辦法出去玩,我只係想要返機票錢同酒店錢,因為我請左假,而家所有行程我老公都出唔到去玩
...

台灣賠償金額好低
如果醫院治療話只係挫傷賠償真的很低
因為係挫傷=扭傷、碰撞受傷
因為冇骨折冇出血
正常應該2,3日會好
當然心靈受創更大嚇死

但照道理係追唔返機票同20幾日既酒店錢
因為餘下日子你地都可繼續行程

琥珀宮

畀面勳章

花膠煲雞 發表於 16-10-27 16:15
無啊, 問過唔受保,因為唔係香港出發

咪係你出發國家買囉,廿幾日都唔買?

大宅

1. 拍照,受傷情況
2. 110 報警
3. 要求醫生寫明如何受傷,要醫療報告,最好去大醫院,例如榮總
4. 叫飯店員工聯絡飯店的保險部或保險公司,要保險公司職員同你聯絡及提出要求理賠
5. 唔好私下接受和解賠償

台灣是有公眾責任險的,但飯店很多時候會博人客唔識

伯爵府

回覆:酒店需要負責嗎?

我見議帶老公早點回港休息,錢唔見左算了,無謂留係果到十幾日,買張單程hk express回港都唔係貴。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

回覆:酒店需要負責嗎?

可以claim酒店保險,但相信冇甘快

首頁

尾頁

跳至