自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

Alex123 發表於 16-12-1 23:50
咁住公屋的退休公務員又是否在這資產審查範圍內?

公務員入住公屋,只係頭十年免資產審查!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

凍檸檬茶 發表於 16-12-2 05:39
公屋係有寬敞戶政策 唔會一個人住4人單位除非個戶主超過70先暫時唔洗搬 ...

應該係60或以下

我舅母同4個仔女住580呎實用面積公屋

仔-已搬(無名)
2個女以家庭白表抽房協樓
得返1女同阿媽名係間屋到,
主動問埋房署,房署話佢年過幾多歲

所以暫時唔會要佢地大屋換細屋

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

引用:Quote:magyu 發表於 16-12-1 22:47 根據房

原帖由 Alex123 於 16-12-01 發表
咁住公屋的退休公務員又是否在這資產審查範圍內?
據我所知,退休公務員所獲分配的公屋只可豁免幾年(實際年期唔記得,聽過有識公務員的人講過)的入息和資產審查,之後跟大眾市民的機制一樣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

jaycee_mami 發表於 16-12-2 08:35
同意呀, 查不到大陸資產真是極大的漏動!!!!!!!

新移民在大陸有樓收租, 房署鬼知咩, 難為真正有需要的本地 ...
香討有網友建議大陸新移民申請大陸無產證明書,以及政府要做好兩岸資產通報機制來做資產審查。
呢兩個提議都唔錯

別墅

真係實行都無用架,啲大陸窮人都係住公屋

公爵府

好媽媽勳章

hohoho2013 發表於 16-12-3 02:12
香討有網友建議大陸新移民申請大陸無產證明書,以及政府要做好兩岸資產通報機制來做資產審查。
呢兩個提議 ...

其實應該就算批單程證,都需要有一筆保證金,最少7年內唔需要政府任何福利,綜援、公屋,同時要有擔保人,先可以黎港

7年內生存唔到,遣返返內地,收返單程證

等d男人唸住娶老婆政府找數

公爵府

LedTV 發表於 16-12-3 01:09
應該係60或以下

應該好快到佢地 70以上係最遲 60歲以下都無優待

佢會趕左後生個班走先 可以未趕到60歲 70歲基本上就安全

公爵府

happygirl_001- 發表於 16-12-2 21:53
回覆 凍檸檬茶 的帖子

老人家有百六萬收返間公屋, 出去租樓最少要成萬蚊一月, 當佢活多20年, 計返一個 ...

慘就執紙皮啦 講慘 我真係唔知今時今日一個人攞住100萬叫慘 -__-

咁申請緊個班老人家咪仲慘 申請資產已經低 分分中十萬都無 點退休唔諗佢地

依個世界鬥慘就唔會有完既一日 自己唔識計劃人生 利用政府既資源呃飯食

大把人租樓5千以下 你要有好既生活 係年輕時間既計劃 唔係老既時間話政府唔幫你

水晶宮

Yibu 發表於 16-12-2 08:39
如果公屋住戶資產 1人100萬, 2人160萬就要交返間公屋, 我覺得應該設一個年齡寬免.

我覺得大把公屋老人家銀 ...

同意!!!
就退休有200萬, 要買樓去供樓住私樓??? 唔係咁呀嘛?!

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

brindlewin 發表於 16-12-1 23:42
支持, 查埋大陸澳門離岸財產更佳。

公屋實在應該保持流動性, 唔應該一搬入去就諗住一家住過世。我相信若定 ...

弊在離岸資產無人理我所知有幾人大陸有樓有銀行定期,住公屋 交一般租,真係無憂生活

大宅

longsky 發表於 16-12-2 20:29
其實佢晤放咁多大6人黎,就唔駛咁頭痕。
又無地起樓,人又多,又雙非又單非,住都無得住,落黎訓街咩?
老生常談 ...

因為要換血嘛

公爵府

好媽媽勳章

凍檸檬茶 發表於 16-12-3 02:53
慘就執紙皮啦 講慘 我真係唔知今時今日一個人攞住100萬叫慘 -__-

咁申請緊個班老人家咪仲慘 申請資產 ...

Yes,公屋原本就唔應該向退休計劃內,本末倒置

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

年過50根本冇能力買樓,按揭都未必批,失業咗都唔知揾唔揾得返份工,唔通搬出去租屋幾年,冼晒啲錢再重新申請公屋,再攞綜援咩,咁做只係益晒業主。政府依家只俾公屋,老咗自己可能仲有啲錢使。政府本末倒置架,樓價低就應該趕埋人出來,因為負擔到,樓價高,求其一百幾拾萬都唔知够唔够首期。

公爵府

brindlewin 發表於 16-12-1 23:42
支持, 查埋大陸澳門離岸財產更佳。

公屋實在應該保持流動性, 唔應該一搬入去就諗住一家住過世。我相信若定 ...

同意。現時制度令好多人濫用。

子爵府

chowqv 發表於 16-12-2 08:22
大陸一孩政策好耐,好多都係獨女;而且批既係大陸自己,要幾容易有幾容易,有錢識人就好快。佢地幾乎同步 ...

香港人對大陸嘅無知,就像大陸人對香港嘅無知。

珍珠宮

2018復活節勳章

_candy_ 發表於 16-12-2 05:40
如果2人退休得160萬,其實唔夠,仲要有通脹
50歲打後有160萬,已經無力買樓,跟本搵唔搵到銀行肯 ...

認同,啲長者都貢獻過社會,老嚟有啲儲蓄用作退休用都唔得,都話要搬走,唔可以住公屋喎,呢個咩世界
係咪要個個學嗰啲後生遙遙正正常常都唔做嘢,專食阿公嘅寄生蟲咁呀
應做唔做,日日150個再加埋再申請家人落嚟,起多多公屋唔夠啦,根本未住夠7年就唔應該上公屋,依家啲新起公屋,見到嘅絕大多數係大陸人

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁如果啲人甩名,再將資產轉移咪一樣無事?
利申:無公屋

珍珠宮

LedTV 發表於 16-12-3 01:09
應該係60或以下

我朋友都類似個案,一直住大單位,直至佢媽媽離世,就換左間200呎 1-2人。

珍珠宮

nainaitze 發表於 16-12-3 10:46
認同,啲長者都貢獻過社會,老嚟有啲儲蓄用作退休用都唔得,都話要搬走,唔可以住公屋喎,呢個咩世界:ange ...

果條友歧視公屋戶,夾硬話160萬好有錢,同佢講都費氣。兩老得160萬,如果仔女唔供養,都仲要慳住洗先夠過恤,莫講置業。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bik1229 發表於 16-12-3 11:13
果條友歧視公屋戶,夾硬話160萬好有錢,同佢講都費氣。兩老得160萬,如果仔女唔供養,都仲要慳住洗先夠過 ...

果條友 ? 邊個 ?

首頁
34567...9

尾頁

跳至