夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同老公嘅保險都係寫自己家人, 萬一佢瓜左, 我仲有手有腳自己養到自己

男爵府

我覺得每個家庭唔同好難講,如果個家庭本身無錢,死後要靠保險金下葬咁寫咗比亞媽同個妹旣話,咁個老婆咪無錢做事囉

男爵府

Fionalam1013 發表於 17-1-9 15:44
其實,睇左大家既留言,我覺得好奇怪,我從申經濟上唔容許買多一份,拿唔出幾百好出奇咩,第二,我唔係唔 ...

我只係覺得其他jm可能有好多錢同物業係手所以根本唔需要份保險金,如果我老公份保險唔轉我名,我會叫佢同保險受益人講明幫佢攪生後事,因為我真係無錢攪

大宅

Pianistbaby 發表於 16-12-14 01:30
我覺得買比阿媽就冇問題,但阿妹就多鬼餘。
後生女有手有腳,我老公如果有買保險比阿妹我都會不悅,不過我 ...

認同!

大宅

Danny3101 發表於 16-12-13 11:06
利申 : 男士
好明白 樓主 講咁乜
聽落是 無錯

agree,樓主係真的麻Q煩

子爵府

Fionalam1013 發表於 16-12-13 09:52
我老公有份保險,受益人係佢亞妹,同佢亞媽,結婚前我覺得無問題,結婚後,我都無提,係偶然之間,大家講起 ...

我老公份保受益人比佢呀媽!無問題wor,我仲有小朋友添。自己努力工作把啦!

別墅

我地份保險受益人都係比對方, 無我阿媽名, 呢D係細數目, 我有咩事比我阿媽都唔係好大幫助, 因為我份保險都唔係買好大銀碼, 但我公司份退休P Fund 就大啦, 因為做咗20幾年, 個受益人由入殲時係我媽都無改過, 個時未婚, 結婚後都無改, 因為C6有賺錢能力, 唔會有問題, 但我阿媽就唔同啦! 無咗我養佢咪變乞兒!!!! 我死不暝且啦!!! 後來阿媽死咗先改返我老公名, 阿女已成年會有賺錢能力, 我老公年幾大啦, 須要錢比我女大, 所以其實係一條算式加親情計算出來, 唔難理解! 咁想問樓主為自己打算時有無為自已父母打算呢? 如果無的話就唔怪之得你會咁念!

大宅

首先聲明我唔係話唔認同樓主C6嘅做法,但係我想提出一點係如果有一日佢哋兩兄妹喺一中交通意外出咗事, 阿哥死先,個妹隔一日先死的話,咁D錢係咪會落咗妹夫個袋呢? 會唔會100%寫比媽媽會安全D呢?

樓主你應該慶幸你C6係個孝順又固家嘅男人,既然人哋都話買一份寫比你,你仲想點?

公爵府

Fionalam1013 發表於 17-1-9 15:44
其實,睇左大家既留言,我覺得好奇怪,我從申經濟上唔容許買多一份,拿唔出幾百好出奇咩,第二,我唔係唔 ...

你都未答 你話公平 咁比5%你好未?
到時你又話唔夠
你自己有手有腳又無小朋友
佢未必真係要照顧你喎
後事有平有貴
比唔起咪簡單搞囉

大宅

我覺得佢話買一份新既寫你名都好好啦!我老公諗都無諗過咁做...但講真..我自己份保險仲係寫我媽係受益人..我都無諗住改...等遲啲經濟好小小再買多份囉!

大宅

Ol0314 發表於 17-1-20 19:58

你都未答 你話公平 咁比5%你好未?

我都覺得攪笑,加左樓主個名,但只係佔5%,到時又覺得到個少少錢邊夠攪後事???勁無聊

男爵府

回覆樓主:

我隻佬調轉。我未嫁時,100%亞媽。生左女,亞媽,女各五十。
隻死佬都好唔滿意,到依家都話做咩寫比我亞媽。
真係同佢解釋都多餘。

大宅

樓主會否誤會保險的原意,保險並非Show一個人有多愛誰.
而是責任的一個反映,保險金額是他對某人的經濟責任.
如銀行在做按揭時要求客戶買份保險是想保障供款者死後有人能償還貸款而並非真心關懷供款人.
比例分配應按萬一C6出事後的經濟需要來分配.

首頁

尾頁

跳至