自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

已刪除用户

伯爵府

好媽媽勳章

BABA124 發表於 17-1-5 22:01
唔講呢對父母, 但我覺得好多父母真係勁過份,衛生署咪建議咗退燒後兩日先返學, 啲人ㄧ啲公共衞生常識都冇 ...

係,發燒,唔係食退燒藥就算,點解到而家,咁多人都好似唔知咁。

子爵府

十分鐘 發表於 17-1-5 21:00
哩個係悲劇,唯有呼籲家長盡早帶小朋友打流感針

子爵府

fong2005 發表於 17-1-5 17:44
有病真係要早啲睇醫生,唔好拖!

微燒,食完藥第二日退左燒,開party唔覺有咩問題。只可以講小朋友唔好彩,RIP。

子爵府

missparent 發表於 17-1-5 21:03
可以。最好有個family doctor,係半夜都可以揾到嗰d!

我個女試過半夜發高燒,call咗醫生講情况,醫生打電 ...

哪裡找這種半夜可以call的醫生?一般的私家醫生好像不可以

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

父母入急症前已睇醫生,果個醫生都無診斷到,直至入急症室,醫院已安排做測試,點解仲要話醫院錯誤?全部推比單一目標?
成個 case,無人想發展成咁,包括醫務人員 / 網上口痕友........,但醫務人員就被指責,又公平?
感染流感病毒,本身就有死亡風險,就算所謂 “及早求醫”,都唔能夠肯定100%醫得到;而呢個世界係無仙丹嘅

討論事情,可以理性同感性,不過,大家一定唔會傾得埋,因為出發點已唔同

jingtakfong    發表於 17-1-6 01:00

男爵府

畀面勳章

妹妹貓咪 發表於 17-1-5 22:10
微燒,食完藥第二日退左燒,開party唔覺有咩問題。只可以講小朋友唔好彩,RIP。
...

因為發燒唔係病,而係病徵。
食咗藥退燒,只係舒緩病徵,唔代表病已經好番。

想清楚就問問自己家庭醫生。

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

妹妹貓咪 發表於 17-1-5 22:10
...

真係無問題?唔好話呢次件事,但發燒退左,只係一晩的事,你唔知係比退燒藥㩒住左,定真係退左,會唔會再番燒。所以話退左燒48小時至好番學。小朋友呢刻無左燒,唔代表佢好番唔帶菌。小朋友自己辛苦,都諗下其他人(emoji)

伯爵府

希望可以警惕各家長,有燒就算係微燒都唔好返學,咪以為見佢好精神就無事,累己累人。

大宅

小朋友都去咗囉吾好再說三道四家長都好痛苦。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

露比EE 發表於 17-1-5 18:43
開記招冇可避免會引起公眾討論,發生咁既事當然親人最痛,但亦要持平,現階段先等醫院報告才作評論!
...

其實醫院報告無論係點,家長都應該未必會接受、會信醫院做法!因為佢地一開始就覺得,一入去就要俾特敏福!唔俾就已經判咗醫院死罪!

禁止訪問

引用:唔好在質疑人地父母啦!係-件不幸既事!

已刪除用户

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:睇完個內容真係好驚,+因為個過程都係由普通

原帖由 manman333 於 17-01-05 發表
睇完個內容真係好驚, 因為個過程都係由普通發燒感冒開始, 真係個個細路都經歷過而且父母都有睇住, 發燒既度 ...
係囉

成個過程都好普通

但變到死亡

真係好恐怖

真係唔可以輕視發燒

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

feifei_baby 發表於 17-1-5 18:35
小朋友咁嘅狀況我地做家長一定遇過,甚至比佢小朋友高燒都試過,睇完真係好驚,我自己做法都一樣,帶去睇 ...

大宅

人地個仔已經過世,點解仲要係人地傷口上灑鹽

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:上次係電視都有醫生解釋左,一般都要等報告

原帖由 414928 於 17-01-05 發表
上次係電視都有醫生解釋左,一般都要等報告加臨床表現才會開特敏福,而這藥也不是仙丹,不一定食左就無事, ...
因為參加左個聖誕party 而離世?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

I9528 發表於 17-1-5 19:36
我諗,樓主意思係:退咗燒 =/= 好番,應該比小朋友休息 + 保護其他同學仔(因為好多病都有潛伏期 / 傳染期 ...

完全同意, 明白小朋友走左家長係會傷心, 但家長都要負責任, 食左藥退燒就去玩, 仲要有咁多小朋友的地方, 好容易傳比其他小朋友

男爵府

父母做法無咩問題、係無乜公德心、個仔病左仲返學傳染比其他小朋友。

男爵府

missparent 發表於 17-1-5 21:03
可以。最好有個family doctor,係半夜都可以揾到嗰d!

我個女試過半夜發高燒,call咗醫生講情况,醫生打電 ...

請問如何有family doctor?收費如何?我平時都是帶bb看兒科醫生,等office hour,有時夜晚bb發燒都好驚。不清楚如何選family doctor。謝謝!

首頁
34567...17

尾頁

跳至