網購天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

ddkaka 發表於 17-2-9 09:19
係呀啲餸好快熟又入味,放料按制就可以做其他野,啲油又唔駛週圍彈,宜家廚房都唔駛點抹,

我有幾個朋友 ...

好好!

子爵府

ddkaka 發表於 17-2-9 09:05
我用咗兩三個月佢同洗碗機一樣可以選為廚房最重要電器,

越用越好用,好似之前係惠康買隻雪藏豬扒,我用 ...

唔好意思,想問下煎烙是否一定要用平底鍋? 要不要自己反面?

另外,鍋可以入洗碗機嗎?

謝謝!

水晶宮

1010mum 發表於 17-2-9 13:50
唔好意思,想問下煎烙是否一定要用平底鍋? 要不要自己反面?

另外,鍋可以入洗碗機嗎?

個鍋塞唔入個洗碗機的,煎烙不一定用平底鍋,不過用平底鍋煎野冇攪拌嗰條野咗住會好用啲,我煎肉煎魚就反,煎蛋就唔反都得

子爵府

ddkaka 發表於 17-2-9 13:56

個鍋塞唔入個洗碗機的,煎烙不一定用平底鍋,不過用平底鍋煎 ...

謝謝

大宅

其實真係好多香港人唔多接受洗碗機,
之前去外國住係親戚(香港人) 到,
佢地有裝大洗碗機但係好小用, 話開一機貴
我唔知洗一轉要用幾多水費電費, 而且佢地都有錢,
不過確實太太係好慳而且鍾意自己黎既家庭主婦
(其實個老公係鍾意用洗碗機, 不過平時老公煮老婆洗,
老婆自己要手洗做老公既又有乜所謂)

咁人地負責煮我當然要自告奮勇咁負責洗,
真係頂你個制, 6-7人份量既碗筷, 呀大廚煮一餐又用幾個煲同鑊,
喺外國既10幾日足足洗左我自己成半年要洗碗既量,
對於唔多洗碗既我黎講, 成個旅程最深刻就係洗碗呢個痛苦回憶,
我本身扁平足唔企得耐, 洗完碗真係手痛腰痛腳又痛,
仲要俾人嫌我洗得慢, 我係洗得認真, 出力洗所以手先會痛
好彩屋企搞燒烤個日佢地用洗碗機, 如果唔係十幾人份量連埋工具,
真係洗到零晨都未洗完...

唔明點解咁多人鍾意做阿信, 仲要手洗唔代表乾淨喎
而且之前小九有大陸人做過測試,
好似每次都唔洗0.5度電, 水就一定比手洗用少左

其實科技就係令你生活變得更加方便,
好奇怪原來唔止老一輩唔接受, 後生d 既(特別係女人)都係咁...

水晶宮

anmibee 發表於 17-2-9 16:40
佢地有裝大洗碗機但係好小用, 話開一 ...

jm講過小九每小時用0.29度電

伯爵府

2018母親節勳章

anmibee 發表於 17-2-9 16:40
佢地有裝大洗碗機但係好小用, 話開一 ...
深表同情!
我係洗碗命,2年級被大佬扼咗入廚房玩洗碗遊戲開始洗咗4x年,連中學去同學仔屋企開P抽簽洗碗都走唔甩係我!

有個澳洲朋友租房住,話佢個獨居屋主每次煮完飯會將D餐具儲埋一星期先開一次機。當時我問咁佢咪有好多餐具?佢話係㗎。講緊1998年。

大宅

etoile 發表於 17-2-9 19:01
深表同情!
我係洗碗命,2年級被大佬扼咗入廚房玩洗碗遊戲開始洗咗4x年,連中學去同學仔屋企開P抽簽洗碗都 ...

一星期先洗一次又太...
咪會up 到臭曬,
兼且餐具都要買多幾份

伯爵府

2018母親節勳章

anmibee 發表於 17-2-9 21:53
一星期先洗一次又太...
咪會up 到臭曬,
兼且餐具都要買多幾份
係咪臭就唔知,不過佢哋D廚房夠大,擺得落好多餐具就真。

水晶宮

etoile 發表於 17-2-10 11:53
係咪臭就唔知,不過佢哋D廚房夠大,擺得落好多餐具就真。

我睇過一個節目,嗰個英國人係用浸dirty碗啲水加洗潔晶就咁洗碗,洗完仲唔過水好恐怖,訪問佢佢話好多英國人係咁洗碗,冇問題喎

etoile    發表於 17-2-10 13:51

首頁

尾頁

跳至