自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

TingTing 發表於 17-3-13 18:37
而家係。以前唔係。

所以咪回頭已太遲, 通街前途一片光明的大學生。 喺公司要培訓都培訓個後生U grad, 点會培訓個做左十幾年ftm再出山的U grad ftm , 都好悲哀

以上是個人觉得

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

女人就係咁,多愁善感,由其m come前/更年期又因為荷爾蒙攪到我地亂唸野。

我先三十頭,都做了ftm五年ing……,時不時好似你咁轉牛角尖,,但轉頭自己反思/反省下又back to normal,,,人生就係咁,我睇你好,你睇我好,我地都係平凡人,無野會完美,但老土點講,知足常樂好重要,事情盡量向好個方面唸,風景不轉心境轉

我個人又係好多野憂慮,好多無謂野唸,由細到大都吾係樂觀派,自從丫仔入學,多了時間,去圖書館打發時間,最後睇書變成了興趣,眼界開左好多,我乜都睇,心理學,佛教,教育,散文,睇完個人長了智識外,心境都寛了些。
另外,平時太懶,近排的起心肝跑返步,個人都舒服左d,,,,我都打算仔上小一後,揾下再陪訓課程讀, 充實自己知余,又可以往後揾下pt做。

贈你劉華一首歌《常言道》。我平時心煩都會聽下,內容好正。

LUCKYO    發表於 17-3-14 22:39
wcpcelia    發表於 17-3-14 10:48
EvaHui520    發表於 17-3-14 08:54

大宅

LUCKYO 發表於 17-3-13 08:55
可能因為個女而家青春期成日駁咀老公又忙所以好灰,覺得老公咁辛苦賺錢自己就冇貢獻,自己為了做ftm要慳錢 ...

絕對明白你的處境,覺得無乜貢獻,又唔捨得花錢,除左自己,個個都有野做,好忙咁,自己乜都無哂,又脫哂節

LUCKYO    發表於 17-3-14 22:39

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主你咁冇自信既,而家年代四十幾歲一D都唔老,大把工都可以做,再唔係做下義工幫下人都會好開心,點解覺得自我價值咁低? 我雖然係FTM 但我覺得對屋企好有貢獻,我湊仔又一手打理屋企,有時間就去做下義工,我完全唔覺得自己係廢人

翡翠宮

MariaTsui 發表於 17-3-13 09:11
樓主,我都做左10幾年ftm,對仔女上中學,有很多空閒時間,有時約同學仔媽媽食 lunch,行街,吹水都很開心 ...

冇學壞係最開心的
咩都抵番晒

到學壞左喊死都冇用

我相信放在子女既時間心機係最有回報的,唔係話要計住

翡翠宮

chuiyeebird 發表於 17-3-13 14:44
我做ftm耐過妳 但諗法同妳一樣 都想有d part time做下

試下搵啦
你有心搵唔會搵唔到架
加油

公爵府

LUCKYO 發表於 17-3-13 08:30
呢排突然個人好down,做了11年ftm而家女中學生了, 開始覺得好悶好空虛覺得自己好似廢人,想出嚟做野4X幾就 ...

你吾好咁諗,呢10年陪伴兒囡成長係值得。
時間同健康係用錢買到到。

珍珠宮

rayrayus 發表於 17-3-14 05:50
樓主你咁冇自信既,而家年代四十幾歲一D都唔老,大把工都可以做,再唔係做下義工幫下人都會好開心,點解覺 ...
我好鍾意係屋企睇住佢放學返嚟,開門入屋果種感。
即係佢(放學)返來屋,有人(我)喺屋企度。

水晶宮

TingTing 發表於 17-3-14 08:13
我好鍾意係屋企睇住佢放學返嚟,開門入屋果種感。
即係佢(放學)返來屋,有人(我)喺屋企度。
...

我都好enjoy這種感覺,我會跟他們說,你返來啦!哥哥就開始講今天學校發生什麼事。

男爵府

玩具勳章

回覆樓主:

樓主,我情況同你差不多,你講的都是我心聲。最痛心的,是連你娘家,最好既朋友,都覺得你仔女大了都唔出返尼搵錢,在他們眼中,你除了懶,還是懶,而且因為無咩經濟能力,同有做野既朋友距離越來越大。
自己買衫買野可能會夾下價,同考慮耐些,出街食飯會睇價錢,但老死現在卻嫌煩,名言話麻煩,「啱就啱唔啱就唔啱,諗咁耐!」,好hurt !我夠想買就買啦!
回頭真係太難,再培訓又無資格讀,一把年紀根本入唔返本行,唯有搵part time 做住先。
好彩我老公同仔女都支持我同錫我,仔女雖有青春期既駁咀同反叛,但佢哋心底都係愛我嘅。

wcpcelia    發表於 17-3-14 10:48

珍珠宮

魚子媽媽 發表於 17-3-14 09:43
樓主,我情況同你差不多,你講的都是我心聲。最痛心的,是連你娘家,最好既朋友,都覺得你仔女大了都唔出返 ...
你已講出重點,最尾果段,已經贏哂了。哪管別人。

珍珠宮

MariaTsui 發表於 17-3-14 08:52
我都好enjoy這種感覺,我會跟他們說,你返來啦!哥哥就開始講今天學校發生什麼事。
...
-入門口就講學校D野。好得意!如果唔出聲,我就知有D唔對路。。。

伯爵府

男爵府

玩具勳章

回覆樓主:

朋友自己都有仔女,但係佢哋會話:個個細路都係咁大㗎喇,搵個工人照顧,自己去搵錢,個opportunity cost 細好多,好多媽媽去返工,d仔女未又係讀到書,唔返工話陪仔女,簡直就係逃避既藉口!香港地十個起碼有八個媽媽都返工。
我突然覺得,做ftm都咁大壓力,做ftdaddy 未仲慘!人言可畏!

LUCKYO    發表於 17-3-14 22:42

珍珠宮

呢排突然個人好down,做了11年ftm而家女中學生了, 開始覺得好悶好空虛覺得自己好似廢人,想出嚟做野4X幾就 ...

為什麼感覺灰,應該現在才是最happy,可以去學自己喜歡嘅嘢,又可以出去做義工幫忙有需要嘅人。唔會冇嘢做,就怕你唔夠時間。

做人一定要正面,加油!

男爵府

鍾太2009 發表於 17-3-14 02:45
女人就係咁,多愁善感,由其m come前/更年期又因為荷爾蒙攪到我地亂唸野。

我先三十頭,都做了ftm五年ing ...

我同你好多一樣,20尾,3.5年ftm,經常去圖書館睇書,最近悶到爆,就報咗再培訓常用英語3,下星期開始一星期翻2晚,呢排開始亂唸,老公大我11年,翻地盤高危,供樓阿仔讀私校,將來我想做家庭支柱等老公休息或轉工,唔想去到4、5、60歲做收銀看更清潔時應萬零蚊,可以點做?唉,睇到英文就頭暈,唔知將來條路點走,只想年紀大時每月可以有2萬收入,但系宜家晚上時間又想教育個仔,翻文職的話4560歲又系做果d工
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我之前都做咗ftm 13年,今年細仔讀埋中學,我就搵份半晝part time,雖然人工唔係高,但勝在可以打發時間

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

小朋友上咗中學, 真係唔係好需要父母貼身照顧。
當自己新開始, 行出第一步先, 慢慢黎。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

做左4年ftm已有呢種感覺,可惜係唔可以唔做

子爵府

LittleRoxie 發表於 17-3-13 08:41

本人係FTM,我早知有此日

我同你諗法一樣,學野源源不絕,學到老公都叫我唔好學得咁密亞仔小學時我帶佢返學;又整午餐拎去學校;放學又行多一轉。而家亞仔中學,我的時間多的是,學野一個接一個,唔比自己得閒。

首頁
34567...9

尾頁

跳至