自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mickeyeva 發表於 17-3-16 14:53
所以我都贊成Uber合法化,有競爭才有進步,有部分的士佬啲態度好差,遠近都唔願做
...
而家佢哋要要求政府保障佢哋專利(政府保障的士,變相剥削巿民選擇的權利),但又唔願意改善服務,仲將服務態度唔好歸咎於小咗客,佢哋唔諗下點解啲客寧願俾多啲錢都唔坐的士?

水晶宮

淘寶 發表於 17-3-16 13:16
政府建議透過專營權模式推出專營的士試驗計劃,新增600輛專營的士,初步建議起錶為32至36元。

的士司機從 ...

個總監都咁講野、大家明白哂啦。

侯爵府

2018復活節勳章

kiko_mami 發表於 17-3-16 15:03
瑪麗醫院d的士老馮唔過海講明行西隧都唔車叫你問下一架去遠少少過柴灣又係唔去,勁憎的士佬你上得黎 ...

我上次係養和又係咁呀~ 過海唔去, 唔行西隧唔去, 回程仲要話係比返西隧錢佢, 咩可以咁架咩?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

車~
生意唔好又話冇心情, 難以提好好服務 ;
到生意好時, 又可以話唔憂做, 好忙, 一樣冇好服務姐! 講哂!
呢D 司機格衰就格衰啦~

我見過有D 司機係好好服務, EVEN 我唔係遠途, 只係幾十蚊, 又幫我拎BB車, 又 好笑容, 又叫我慢慢唔好急。

人好, 無論生意多或少, 司機都會好!
唔好既, 就算搭去機場都會態度差架啦~

Childhood is journey, not a race.

侯爵府

2018復活節勳章

Teletrend 發表於 17-3-16 15:04
回覆 淘寶 的帖子

所以贊成多發的士牌,甚至是普通的士牌

最慘係已有個啲反對到媽媽聲, 唔加係因為驚影響佢地個價之麻, 自私到死

侯爵府

2018復活節勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-3-16 15:05
而家佢哋要要求政府保障佢哋專利(政府保障的士,變相剥削巿民選擇的權利),但又唔願意改善服務,仲將服務 ...

所以政府出優質的士我一定讚成, 貴啲都會坐

DoReMi媽媽    發表於 17-3-16 15:10

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-3-16 15:02
你錯了,太長途佢哋又唔鈡意的,喺短加長減的機制下,太長途佢哋未必賺得最多。 ...

朝早新界出佐敦,唔接。有試過灣仔去新界,截咗十架都有,唔接。

侯爵府

焦糖媽 發表於 17-3-16 14:30
或者將車頂個 "Taxi" 轉做 mon, 叫啲司機自己入想去邊, 咁會唔會易啲 mix & match?

好提議的

子爵府

「的士司機的服務與收入有關」??

乜嘢道理呀?
佢地被Uber取代都是有原因的

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

淘寶 發表於 17-3-16 15:08
我上次係養和又係咁呀~ 過海唔去, 唔行西隧唔去, 回程仲要話係比返西隧錢佢, 咩可以咁架咩?
...

行咩隧道都要比回程佢,只限行果一條
感激遇上你~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

是是但但 發表於 17-3-16 15:09
車~
生意唔好又話冇心情, 難以提好好服務 ;
到生意好時, 又可以話唔憂做, 好忙, 一樣冇好服務姐! 講哂!
同意,唔否定有好嘅的士,我都遇過啲好傾的司機,留電話叫我用車call佢哋,但唔好嘅司機,真係會好影響外間對的士的印象。

象牙宮

fionakong2008 發表於 17-3-16 15:10
朝早新界出佐敦,唔接。有試過灣仔去新界,截咗十架都有,唔接。
...
咪係囉,俾錢坐的士,仲要估佢哋想去邊,問下政府可以點解決?

侯爵府

親子王國15週年勳章

Giant 發表於 17-3-16 14:59
佢哋要長途、有回頭客、唔塞車。我都想日日唔駛做有糧出啦

最好坐係度唔洗做有糧出

水晶宮

CINDYC 發表於 17-3-16 13:31
算把啦啲的士司機,自我識搭的士以來,遇過太多態度有問題司機,經濟好時咪一樣“諫"客,源頭唔係有無生意 ...

Agree, 不過自己經驗覺得紅的多數態度差D,綠的多數態度好好多

男爵府

心情唔好就無服務?? 我唔係要你笑住開車門俾我呀, 我只係想上車講咗去邊到, 司機就算唔開口都揮下手示意明白. 正正常常去到目的地已經心滿意足.

經常搭的士, 遠近都有, 十個司機好彩既只有一個係正常. 其餘黑口黑面, 唔想去你講嗰到, 求其係附近放底你, 行錯路等等.... 真係好嬲.

水晶宮

fionakong2008 發表於 17-3-16 15:10
...

我明。

晚上非繁忙時間青衣去大埔紅的唔like, 話入大埔冇客出返九龍,好多次都係咁,結果現在我去青衣機鐵搭綠的去大埔,態度好好。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Sorry笑咗,咁都講得出
請勿打招呼~

公爵府

回覆樓主:

生意好 --> 忙 --> 心情唔好
生意唔好 --> 收入減少 --> 心情唔好

大佬們: 我明白呀!! 一般人都係成日心情唔好㗎,除非心情好果排!

chamomile    發表於 17-3-16 16:44

子爵府

拒載黑面......簡直貼錢買難受!

公爵府

淘寶 發表於 17-3-16 13:16
政府建議透過專營權模式推出專營的士試驗計劃,新增600輛專營的士,初步建議起錶為32至36元。

的士司機從 ...
試過旺市時搭的士,服務都好差喎,唔係單一事件,係好多次,駛唔駛跪低求的士大哥載我地呀?
快樂擁抱我!

首頁
34567...9

尾頁

跳至