自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係,.,,我都識依D 人..真係好煩..成日想人地聽 (佢地既拜訪)

大宅

ccaa 發表於 17-4-3 12:24
我地都擔心緊呢樣野,第日我爸爸走咗,我妹就係想用基督教儀式啦,所以依家咪係咁迫我爸爸信囉,但我爸爸 ...

我其他d哥哥家姐好無所謂架,係我先會出聲。我大哥係天主教,佢個日都有裝香la,基督教個哥哥香又無裝,又無燒衣紙,好多嘢都唔幫手。跟本係人的問題,又唔見佢老婆係咁,亞嫂都係基督徒,佢也都做除咗裝香。

男爵府

idak 發表於 17-4-3 21:02
我其他d哥哥家姐好無所謂架,係我先會出聲。我大哥係天主教,佢個日都有裝香la,基督教個哥哥香又無裝,又 ...

我個妹就係你嗰個哥哥咁,我姑媽個喪禮係行道教儀式,嗰日我地摺緊衣紙時有張衣紙被風吹起剛好落在妹身邊,佢即刻用9秒9速度彈開,驚張衣紙掂到佢,我睇到好嬲,駛唔駛咁呀佢地有無尊重過人呀,成日話我地迷信,佢地連掂張衣紙都唔敢,夠景邊個迷信啲呀
豈能盡如人意,但求無愧於心......

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

ccaa 發表於 17-4-3 23:28
我個妹就係你嗰個哥哥咁,我姑媽個喪禮係行道教儀式,嗰日我地摺緊衣紙時有張衣紙被風吹起剛好落在妹身邊 ...

基督教係咁㗎!我自己同整個家族都係天主教徒,不過你個妺好似沉迷得太過,信教攪到太走火入魔。信仰點可以逼㗎

大宅

ccaa 發表於 17-4-3 23:28
我個妹就係你嗰個哥哥咁,我姑媽個喪禮係行道教儀式,嗰日我地摺緊衣紙時有張衣紙被風吹起剛好落在妹身邊 ...

我都返過一年基督教,以前都係基督教機構做,但我唔係基督徒,根本唔係個基督教有問題,係D人將d事搞到唔合理,不斷地做壞事,傷害到人又唔改,重覺得無問題,主命願諒你,重要強迫你去願諒別人。睇得太多人性醒惡,由小學開始,我身邊太多基督徒,反而我現在信咗佛教。

大宅

回覆樓主:

死火!勁寫錯字添,你應該識睇卦。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

如果係我個妹係咁, 我一定爆粗罵佢, 佢D教友黎一次爆粗問侯到佢地走為止

唔好話我粗俗, 我最憎呢D人, 攪還攪, 攪佢自己D朋友都算啦, 仲要攪到屋企病弱既老人家

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

rachel0316 發表於 17-4-2 23:07
我又唔識基督徒係甘喎
正常正派既教會唔會迫人信
亦唔會派人去你屋企游說人信教既

我有同事就係呢個 雙氧水教
順順利利 大吉大利       

侯爵府

ccaa 發表於 17-4-2 17:28
我好唔明,呢碗飯係咪一定啱我地食,我唔食就搵人嚟迫我地食,點解我地唔可以自己去決定食唔食,你認為對我 ...

佢地咁都得?有得迫?真是痴鬼缐

侯爵府

lflxl 發表於 17-4-2 20:19
好有同感 我老公都係咁逼我信教 教會有時成個傳銷公司咁

形容超似,又高歌自我陶醉

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我N年前有返教會,曾經去過一個教會朋友屋企聚會,佢父母係拜佛,但係佢父母對我地好客氣,家中亦有掛與佛有關既野,我覺得咁樣好,大家專重大家既信仰

唔明點解有D咁偏激

侯爵府

我好唔明,呢碗飯係咪一定啱我地食,我唔食就搵人嚟迫我地食,點解我地唔可以自己去決定食唔食,你認為對我 ...

其實我都唔明佢地為乜
硬係人有病,就去就不停黎煩人

我有個姑姐又係咁
幾十年無見佢黎探佢亞哥,啫係我爸
屋企有困難問佢借,睬都唔睬你
到我亞爸後期唔多得
又係成日搵大群耶穌黎話愛我亞爸
每一次我都想剷佢地走

最後
我亞爸臨去前入左教
佢話儀式簡單
唔想我地洗錢同麻煩。。。。。

翡翠宮

chowchow2012 發表於 17-4-2 22:47
我都有諗係咪摩門

摩門朋友我識幾個,完全無咁樣

翡翠宮

你比我鬧爆佢跟住換鎖

男爵府

idak 發表於 17-4-4 00:42
死火!勁寫錯字添,你應該識睇卦。

我睇得明,我真係唔想討厭呢個教,但佢地啲行為令我怕咗佢地,我都識過一個人佢細細個就受洗係基督徒,大咗之後都有去傳教添,但人愈大愈覺得佢地既教義霸道唔尊重人,偶然比佢接觸到佛教之後,佢話完全唔同,佢依家已經皈依咗

男爵府

anita_yps 發表於 17-4-4 01:03
如果係我個妹係咁, 我一定爆粗罵佢, 佢D教友黎一次爆粗問侯到佢地走為止

唔好話我粗俗, 我最憎呢D ...

你估我地無鬧過無爆過佢地咩?鬧完爆完咪又繼續做,佢次次趁屋企無其他人先帶人上去煩我爸爸架,我爸爸有咩辦法呀?我爸爸唔講我地根本唔會知架,佢又唔想攪大件事咪有佢地係度煩囉,但就成日咁比佢精神虐待

男爵府

stkyo 發表於 17-4-4 01:31
我N年前有返教會,曾經去過一個教會朋友屋企聚會,佢父母係拜佛,但係佢父母對我地好客氣,家中亦有掛與佛 ...

佢地就係唔尊重人呀馬,2年前搬屋就係因為我爸爸年紀大,同埋我呢個妹信咗基督,因為就佢都唔裝神位啦,佢仲可以講話係啦嗰舊野係度咗住晒(神位係嗰舊野)我即時爆佢 ,無祖先又點會有佢呀 可以唔尊重人去到咁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔關個宗教事。你應該stop你個妹。問題出嚮你個妹度。

侯爵府

我有個阿嫂都係咁,
成日帶一班人上去我爸媽屋企傳道,
攪到老人家嬲在心裏口難開,
怕我阿哥難做。

每次見面都係單一話題:叫我地信教,
但就好少關心其他事。
我個姪仔(佢個仔)天生聰穎,讀書好叻,
有一次我就問阿嫂有咩教導方法,
佢就話:“祈禱啦,誠心祈禱,主就會帶領佢架啦!”

男爵府

ccaa 發表於 17-4-4 09:19
佢地就係唔尊重人呀馬,2年前搬屋就係因為我爸爸年紀大,同埋我呢個妹信咗基督,因為就佢都唔裝神位啦,佢 ...

我係基督徒,讀佛教學校,我從來唔會迫人信,反而係好多同學會問我基督教嘅嘢,然後互相分享,我覺得咁幾好,佢要信總會信架啦,邊有得迫

首頁

尾頁

跳至