自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我認同。我3個仔我自己帶大小朋友細的時候很少睇醫生,而家大個咗抵抗力強咗更加唔使。

珍珠宮

我都聽唔少,某程度上我同意,但小朋友太細就一定唔得.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

又講番上世紀嘅事, 我C6屋企4兄弟姐妹, 細個屋企無錢, 一病就交叉感染4個病, 有錢睇醫生, 無藥食自己抵抗力好番, 但由細到大好少病痛

我細個一有小小咳傷風就去睇醫生, 由細到大都食藥水大, 細個病得好密, 個個月病, 個個月睇醫生, 一路睇到大, 身體差到暈, 後來識咗我C6, 佢覺得我好奇怪, 成日病, 叫我唔好睇西醫, 睇中醫清晒感冒, 我從此無再成日病, 加上我依家搭車一見人咳/呻鼻涕就戴口罩, 我依家一年病2-3次, 一起食下日本金色藥粉就好番, 醫生都無睇好耐

講番我仔14歲, 細個病發燒, 我地只比佢浸熱啲嘅水退燒, 睇了醫生無比藥佢食, 有一次飲了紙包檸檬茶咳到天光, 我帶佢去睇醫生, 佢唔肯食藥要灌, 灌完仲要嘔晒, 從此唔再比藥, 發燒...浸熱啲嘅水退燒, 咳....飲鷓鴣川貝, 傷風....飲下維多C, 就係咁少病痛又無睇過醫生一路到10歲, 10歲後, 有時夜晚發燒食下必利痛, 傷風食下幸福傷風素, 食定食大正日本藥, 都是一年先食幾次

用戶要求終止服務

/

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

豬仔嘜 發表於 17-4-19 04:52
正解
可惜唔多人知
人嘅免疫系統係會自己打細菌,食藥只係唔好比d症狀發得咁勁,並唔代表你冇 ...
呢句說話係西醫同我講架....

伯爵府

回覆 rosenok 的帖子

我女兒都這幾日低燒, 無食藥, 見她精神, 無食藥

男爵府

19841984 發表於 17-4-18 20:56
從我小時候開始,一向習慣輕微傷風咳嗽感冒,大人或小朋友都會立即食西藥,因為病向淺中醫。

現在成家了, ...

你這樣做只會不斷削弱身體的免疫系統!

男爵府

大人病咗都要瞓幾日先好返,更何況係小朋友?一定會睇醫生囉

大宅

回覆樓主:

以前細個d病菌無咁勁,或者對某d小朋友體質係得,但而家d菌變哂種,呢個說法我就唔認同了,睇新聞好幾個小朋友都係感冒後發燒,有d唔夠一日就突然走咗,所以我寧願小朋友早d睇醫生早d食藥

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有需要, 就一定會食

公爵府

bartoneok 發表於 17-4-19 10:25
以前細個d病菌無咁勁,或者對某d小朋友體質係得,但而家d菌變哂種,呢個說法我就唔認同了,睇新聞好幾個小 ...

睇醫生就一定
但需要知道 藥係分好多種
如醫生開抗生素就一定要食
但醫生睇完都只係比收鼻水 止咳藥
真係唔食好過食
食左殺病毒無好處

男爵府

2018復活節勳章

依家D菌惡晒~ 唔可以用呢套架啦~
"OUT"得耐手尾重長~

不過最好唔好用抗生素~

男爵府

我朋友係醫生,佢小朋友發燒只會俾退燒藥,病過五日先會睇醫生。
不過我諗佢中間一定會觀察住情況。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不同意

更加討厭病左唔睇醫生仲要推仔女返學校惹人個啲衰人,搞到成班病晒,再互惹,好完又病病完又好,不斷循環

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 17-4-18 21:29
如果有人同我咁講野,我會懷疑佢一係想sell 精油,一係就成世人食中藥
係你諗多左啫. 好多美加果面都話外國好多醫生响小朋友傷風感冒好少開藥, 都係叫佢地休息同飲多D水. 但呢樣野响香港比較難接受啫
我小朋友如果唔係太嚴重既流鼻水同咳, 一般都唔食藥, 但如果燒就一定睇醫生食藥.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

從我小時候開始,一向習慣輕微傷風咳嗽感冒,大人或小朋友都會立即食西藥,因為病向淺中醫。

現在成家了, ...

响香港地,沒法不食藥,因為返少一日學,d功課、進度,已無左一截,帶病返學又好無良,傳染其他人就唔好啦!

但事實亦係,某天我仔需入院做小手術,醫生都話我仔有6-7種抗藥性! 再多d,會做唔到!

都係嗰句,無事就梗係食藥好。有事就希望一切順利。

公爵府

牛皇妹 發表於 17-4-18 21:06
依家d菌咁勁。點可以唔食藥

同意!

但抗生素就不能濫用。

禁止訪問

珍珠宮

現在成家了, ...
其實我信的.. 自從做人媽咪後, 更加唔信西藥, 只會必要時才用.

珍珠宮

回覆樓主:

盡量啦,見佢流鼻水咳兩聲都希望佢自己好返唔好食藥(當然有個原因就係我怕餵),自己有軍隊唔訓練下唔通下下請僱傭兵咩,當然嚴重就梗係要睇醫生啦

首頁
34567...8

尾頁

跳至