自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

金盞花浸甜杏仁油整lotion密密搽快吸收好潤

珊瑚宮

fat_chu 發表於 17-4-20 21:35
求救、求救,小妹14歲開始,身度出蕁麻疹,面度出濕疹。
經過咁多年反反覆覆睇過無數咁多醫生,普通門診開 ...

馬x洲我女睇過一般但睇中e真係夾及戎口

男爵府

Happyhappylive 發表於 17-4-21 15:06
馬x洲我女睇過一般但睇中e真係夾及戎口

馬x洲<---見有人share 過話一般般,所以我有保留
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1140151

睇醫生睇到煩,又要預約,又要搵起邊,又要等餐飽

最慘要受氣,d中醫而家個個巴之閉,我尋日睇個針灸,話咩妳唔睇好閒,我都好忙好多客,星期日都要開工、又話咩一年交一百萬稅。。。

佢星期日唔休息係佢想賺多d,佢交一百萬稅我覺得唔算多羅,以佢針灸收$650,我好肯定如果佢報清楚佢個net profit, 佢一定唔止交一百萬羅

大宅

fat_chu 發表於 17-4-20 21:35
求救、求救,小妹14歲開始,身度出蕁麻疹,面度出濕疹。
經過咁多年反反覆覆睇過無數咁多醫生,普通門診開 ...
我有慢性蕁麻疹,多年, 西醫只係冶標, 出到好勁時禁住佢, 到葯過左又會黎料, 睇西醫睇到絶望,有名既都睇過幾個 曾經連食葯都唔work要打針, 每日一支, 好痛苦,亦去做過敏感既test, 揾唔到致敏源, 冇人幫到我, 跟住我就開始睇中醫, 都睇過幾個, 唔係個個夾到, 有D話我熱底有D話我寒底,但每個都要我介口, 介口係介好多野, ..... 最痛苦既日子係, 由佢發出黎, 食中葯, 頂唔順先食西葯禁一禁佢(一般抗敏感藥對我黎講已經食純左, 冇用, 醫生開類固醇) 忍到唔食西葯就唔食, 浸芫茜水, 一起就浸, 對我可以話有小小用, 但散左一陣又會起, 呢個階段大約一個月左右, 開始越來越小, 控制到........呢個病都困擾左我約8年,反反復復冇斷尾, 依家都會出, 尤其我身體抵抗力差, 同食左濃味野, 味精, 麻辣, 會特別容易出, 呢個病一定要調理好身體。 我呢一, 二年都有間中出, 但可以控制到。黑暗日子算係過去了.........

i'm 雨婷寶

大宅

順帶一提, 我依家係睇工聯X既中醫調理, 價錢公道, 亦有好多位醫C揀, 我覺得唔錯,可以一試, 好多區都有架。
i'm 雨婷寶

公爵府

西醫睇過0ver十個,無個夾

中醫一個連續二個月,後尾入埋醫院

炎西永
苦瓜水
金銀花菊花水
臭花草水。 呢幾種對阿仔無效
雞屎滕水。 呢種我久唔久買到既話都會煲比阿仔冲涼,一定要連續沖三五曰

益生菌三個月
魚油三個月
黑提子干冲水十曰全部無效

藥膏幾拾款無支得

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

要多做帶氧運動,戒食蛋、牛奶、牛、鵝、鴨、海鮮等食物,食多些粗糧如糙米、蕃薯,吸收維他命B。保持心境開朗,情緒唔好、有壓力會令濕疹發..

子爵府

fionakong2008 發表於 17-4-20 22:33
我試咗唔得,你試吓啦,幾十蚊買過希望吖,呢年我已經使咗唔小錢醫,唔爭在啦
...

點樣燒衣?可否告知?

珍珠宮

回覆樓主:

枕頭加條長毛巾,方便日日換

盡量少用化學物品洗面,最多用手工皂

戒口戒清d加睇中醫有幫助,我以前皮膚敏感也很厲害,西醫只開药抗敏感,現在看中醫,戒口戒到差唔多只吃豬肉、飯和菜好了些

侯爵府

healthymimi 發表於 17-4-21 18:47
枕頭加條長毛巾,方便日日換

盡量少用化學物品洗面,最多用手工皂

係呀,我另外有個fd,又係出咗幾十年(其實都好多人無再去醫),佢話枕頭面舖馬"神"(音)(emoji),會好啲,樓主怕面有,試下,我兩個fd話,我地係要凍、幹嘅環境生存,所以冬天我地會出小啲,春夏會好慘,香港唔合適,所以佢冬天好凍都用黎舖沈頭,我媽幫我買咗未試,試咗話比樓主知。

另外,我今日出得好勁,我兩隻手臂滿晒,昨晚更要食雙倍瞓覺藥先瞓到,但今日全日混混沌沌。

侯爵府

iamverysleepy 發表於 17-4-21 18:02
點樣燒衣?可否告知?

jm教我去衣紙舖查日腳,佢會教您買咩燒,幾十蚊左右。

子爵府

fionakong2008 發表於 17-4-21 19:09
jm教我去衣紙舖查日腳,佢會教您買咩燒,幾十蚊左右。

thx

子爵府

醒目開學勳章

回覆 fat_chu 的帖子

樓主
我女未夠18歲, 係私家醫生寫紙轉介瑪麗普通兒科, 後來瑪麗內部轉去"兒童過敏免疫科" Allergy & Immunotherapy CI KG. 當時等咗接近半年. 我相信成人一樣有類似專科, 不過唔知要排幾耐.

我女測試致敏原只係做皮膚測試, 唔係驗血的. 佢BB時在澳洲做過, 後來大D返香港 响瑪麗同私家都係只做皮膚測試

希望你早日解決到皮膚的問題

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

男爵府

樓主如41樓JM所講食藥都唔得就要由內調理。一般稱為較毒既野牛,鴨,鵝,荀芒果,凍飲等等要戒清晒。我有個親戚又係好勁,睇中,西醫都唔得。機緣巧合有次拜神,佢當時發得好勁,佢話只要一日好番d佢食長素(唔係叫你拜神,主要想講肉食有時真係包含毒素),結果當日好返d,佢就真係食素,慢慢好返點就再睇中醫,中醫再幫佢慢慢調理返d毒素出來,因有時媽媽陀b時食得多會濕毒的食物,都會有機會有臍帶吸收收埋左係身體內的現在發的情況已經拖長到幾年先得小小

男爵府

回覆樓主:

痲疹我睇開黃國安(老一代好出名皮膚科醫生),濕疹就李祖琪(皮膚專科,收費平,但好多人)

大宅

Yipcat 發表於 17-4-21 11:54
在惠康超級市場買

Thanks so much

大宅

fionakong2008 發表於 17-4-20 22:32
係佢叫我放棄的,佢大我十年度,又係自細有,我地慢性風癱,好多中西醫都無符,我以前打針得,而家打針只 ...

我有段時間日日都出風診,係睇中醫睇好架!本新人奶媽,西藥又眼瞓又要停奶,對比起我覺得中醫好好多!不過我身體都唔好,又濕疹又(emoji)喘又鼻敏感

男爵府

DHA勳章

Yipcat 發表於 17-4-20 21:59
之前有位姊妹教用綠茶葉㷛水之後加鹽用來沖涼。
我個BB試左1星期左右神奇地濕疹消失了,如果吾用來綠茶加 ...

請問係邊到買的

男爵府

戒口, 看中醫調理, 西醫治標不治本, 塵瞞都有影響皮膚,床單每星期換, 洗澡要快,唔可以用太熱的水... 沐浴露都要係for 濕疹用先得.... 唔用得重香料的.... 我係嚴重濕疹,一發起同你差唔多....通常只在腳.... 真係需要長期保濕皮膚....

禁止訪問

美好大世界2017勳章

首頁
34567...8

尾頁

跳至