自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 17-5-16 19:44
耐不耐有人出post問樓下投訴佢漏水,呢到有dJM都教人唔洗理,慢慢等食環調查有證據同自己有關先做野,我見 ...

之前試過樓下投訴我家廁所漏水, 我地想即刻整喉, 點知樓下話要我地整埋假天花, 否則唔比入屋整, 唯有搵食環追尋責任問題! 投訴時, 食環都覺得我地奇怪, 樓上追樓下
放下自在

男爵府

kennyrita 發表於 17-5-16 19:33
想問如果由19樓流落18樓, 18樓流落17樓(me), 再由我地流落16樓, 可以點辦呢?
因18樓業主唔係度住, 只 ...

你有無報食環?你最好連同18樓一齊報,報時話係懷疑19樓樓水導致,令食環同屋宇在19樓倒色水,如果真係19樓漏落你地幾層,會出色水。

男爵府

想問如果由19樓流落18樓, 18樓流落17樓(me), 再由我地流落16樓, 可以點辦呢?

你話樓上洗地你個騎樓就漏水,你既騎樓應該都係樓上騎樓,樓上改動間隔,騎樓改廁所?你地係咪天花滲出水先?

男爵府

如果你既去水渠、浴缸膠布邊、牆身、地台、咸水來去水同食水喉都無漏水,咁你唔怕樓下投訴咖,因為點做測試都唔會有結果證明到你漏水。

男爵府

cattz288 發表於 17-5-16 19:59
之前試過樓下投訴我家廁所漏水, 我地想即刻整喉, 點知樓下話要我地整埋假天花, 否則唔比入屋整, 唯有搵食 ...

你樓下好傻。其實好多樓上都唔肯幫樓下整,樓下都無可奈可。因為要告樓上唔幫樓下維修既難度好高!

只係要樓上整,除非你有食環、屋宇或水務信證明及跟進,否則你點證明關樓上事?就算有信,都只係要求樓上止水,而唔係要求幫樓下維修番

所以你話你樓下幾傻丫。搞小額告你亦未必告得你入(如果無政府部門證明係你漏水既信)。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shannon_fky4186 發表於 17-5-16 20:14
你樓下好傻。其實好多樓上都唔肯幫樓下整,樓下都無可奈可。因為要告樓上唔幫樓下維修既難度好高!

只係 ...

咩人都有!! 期間我地係咁寫信提佢再唔比我地整, 之後有更嚴重既問題佢地自己揹返, 竟然咁堅持! 唯有call食環
放下自在

子爵府

cinda72. 發表於 17-5-14 13:39
我試過,所以肯定掂
一般人未必驚食環,但差佬就唔同講法啦
而且經警方轉去食環,都會爽 ...

好掂呀您

男爵府

shannon_fky4186 發表於 17-5-16 19:59
你有無報食環?你最好連同18樓一齊報,報時話係懷疑19樓樓水導致,令食環同屋宇在19樓倒色水,如果真係19 ...

18樓個業主唔係度住, 得個老人家+ 工人 唔攪咁多野喎

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Tabo63 的帖子

發現之後先買保險, 咁保險公司會不會跟進?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 cinda72. 的帖子

你咁勁的, 但電親找警察? 打999? 佢地受不受理?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 HoshiSora 的帖子

樓上是業主, 佢不單只自己吾整, 仲叫我都不好整, 要證明承建商(李嘉誠)的問題, 我估佢都好有問題, 真是不知點做好

珍珠宮

life@LA 發表於 17-5-17 10:01
回覆 HoshiSora 的帖子

樓上是業主, 佢不單只自己吾整, 仲叫我都不好整, 要證明承建商(李嘉誠)的問題, 我 ...

佢個思維好有問題!胡言亂語!佢當你係儍瓜,而且異常之自私!
講真,佢就梗係講得口響啦!因為係佢滲落樓下,而唔係樓上滲落佢度!!

佢冇諗過佢搞到樓下單位好麻煩,住得好唔舒服!!屋企嚟㗎嘛!應該係一個安樂窩!佢絲毫唔為別人想一想!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至