自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Charlotte_mom 發表於 17-5-20 11:42
爭入去就係想愉快,谷黎做咩
咁好老實講家長中產多,學下課外活動好平常。成千蚊搵人學朗誦。成千蚊一堂cr ...

講得好

大宅

你自行收左咪好,我就是倒霉嗰批
我已拎定精神科醫生電話

別墅

回覆樓主:

亞女讀私小,中學讀津校(b1),但老師同學質數好大問題,從冇後悔俾左6年學費

公爵府

homommy 發表於 17-5-19 01:21
聽聞老師成日轉,因為比起津校待遇冇咁好所以只能留到班冇經驗教師。係咪真? ...

樓主,家長俾得$讀直私一定話這類學校好,我個人認為除非考入神校直私,否則我寧願讀普通津校

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Vivis 發表於 17-5-21 15:59
樓主,家長俾得$讀直私一定話這類學校好,我個人認為除非考入神校直私,否則我寧願讀普通津校
...

人各有志。普通津校準備升中時日操夜操為果一分。連續幾年wor! 我覺得好唔健康好童年陰影

我唔主張勁谷,讀唔贊同童年只得一個一定要快樂
我覺得凡事拎個平衡點,要讀亦要玩。學習過程唔一定要打打殺殺

男爵府

chinyuetbb 發表於 17-5-20 01:58
嗯...其實私校直資都唔會比官津校少功課,就算學校比少d功課,始終家長又額外再比練習呀,補習功課等,所以 ...

係,你唔出去自己谷,一樣會追唔上。因為個個都係出面學好多嘢。

男爵府

luckybaby2011 發表於 17-5-20 11:03
其實我有個疑惑、好野就多人想讀、你講既輕鬆愉快都係爭崩頭十項全能先入到、家長入到就會放返手?
...

你最清醒。
自小唔谷憑乜去考直資私小?!
入左更加要keep住谷,唔係點繼續係度讀,每年都勁多人想插班入。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

852fafa 發表於 17-5-21 16:48

你最清醒。

想插入係人地選擇。我仔間小學都好多人想插,
年年都開幾個課室考插班試(淨係p23都幾個課室)。咁要有位至得架!有時考晒無人退,幾叻都無用
除非學校會踢走唔夠叻嘅學生黎收插班生啫,否則對現有學生無影響wor

大宅

間間都唔同要求,我果個冇谷,冇讀任何課外班,我淨係想佢快樂童年,要求小學提倡閱讀,已順利考入心儀直資。官津太多功課啦

男爵府

曾經有人同我解釋如下:

1)政府津校實行共融學習,有問題嘅小朋友會同正常嘅一齊上堂,即係正常嘅會有機會被拖慢學習進度。
直資私小就有得揀學生,學校又點會揀呢啲學生,即係大部份同學能力相同。

2)直資私小要交學費,無能力嘅都唔會入,又已經少左班家庭質素較差嘅人。入得嘅都有經濟能力保證,可以俾錢去學好多嘢,保持成績。

當然仲有好多因素。
明白點解咁多人想入直資私小未?

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-5-21 16:42
人各有志。普通津校準備升中時日操夜操為果一分。連續幾年wor! 我覺得好唔健康好童年陰影

我唔主張勁谷, ...

Agree, 要讀亦要玩,取個平衡。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-5-21 16:42

我唔主張勁谷, ...

冇錯,教育任重道遠,從冇分對錯,只有適合與否,讀津校也會有開心的童年,只要家長覺得啱自己小孩就可以,眼見有小孩讀私校讀到唔開心,因為資質真的太平庸,唔谷都唔掂,不過如果冇打算出國留學,個人覺得愈早谷愈好

公爵府

852fafa 發表於 17-5-21 16:57
曾經有人同我解釋如下:

1)政府津校實行共融學習,有問題嘅小朋友會同正常嘅一齊上堂,即係正常嘅會有機會 ...

如果認為自己的小朋友因為有共融的小孩而被拖慢進度,我覺得最有問題就是這班家長,有經濟能力,但不代表有質素,就是我不喜歡直私的主要原因,如果自己的小孩是因為朋輩中沒有質素參差的而做好,小孩子做得到也只是低層次的,他們未能學會辨別是非,這也不是理想的學習環境

禁止訪問

王國長老

Vivis 發表於 17-5-21 17:20
如果認為自己的小朋友因為有共融的小孩而被拖慢進度,我覺得最有問題就是這班家長,有經濟能力,但不代表 ...

我係讀直資嘅sen家長
Sen唔一定係學習能力有問題。我仔係專注力同社交
官津校有呢d學生,直私一樣有。係嘅,比例上可能會低d
作為sen家長,我會話事實係每一種學院(官津/直私)都有機會玩到學生走。咁家長選校,會揀間玩走學生汰弱留強,定揀間收得就唔放棄嘅,就係家長選擇了

公爵府

19841984 發表於 17-5-21 17:27
完全唔明你想表達什麼?

睇多幾次就會明

男爵府

Vivis 發表於 17-5-21 17:20
如果認為自己的小朋友因為有共融的小孩而被拖慢進度,我覺得最有問題就是這班家長,有經濟能力,但不代表 ...

但共融係輕度自閉都有,佢地真係會拖慢進度。有啲就聽障視障或傷殘,呢啲就未必,反而加強左同學間嘅合作。
唔係歧視,我反而覺得令自閉嘅同又跟唔上,其實大家都有機會雙輸。

禁止訪問

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-5-21 17:32
我係讀直資嘅sen家長
Sen唔一定係學習能力有問題。我仔係專注力同社交
官津校有呢d學生,直私一樣有。係嘅 ...

家長會為自己的子女選最適合的

公爵府

19841984 發表於 17-5-21 17:35
睇左幾次啦,都係唔明

有冇睇埋引用部分?

首頁

尾頁

跳至