自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

yl88 發表於 17-5-20 17:45
睇政府啦

如長此下去要看老人精神科,真係要排政府,因為咁落去成家纜炒...因為講真,我唔覺得去私家就有轉機,呢d好睇人

子爵府

waic 發表於 17-5-20 17:49
樓主同埋細佬真係好乖,你爸爸唔識珍惜呀
見太多男人有二奶,最終有病都係返大婆屋企,要大婆同仔 ...

我姑丈又係,有第二個,仲生埋仔女,咁我姑姐好嬲,宜家3個仔女大晒,姑姐有仔女孝順,姑丈臨退休重頭捱過,3個仔女無再理過佢。以我所知,姑丈老來多病,無人孝順,個2奶因姑丈無賺錢能力,對佢好差。

子爵府

zoooooooooo 發表於 17-5-20 17:53
樓主,唔好怪我無禮貌,你令尊擺明扭計,識揀聽政府定私家,又話呢樣咁嗰樣咁引人注意,以前出面有女人都有 ...

其實,唔係佢要求看私家,係私家醫生,睇左10幾年,除了看病亦關心佢心理,最後覺得佢根本係心理問題,建議去看一個精神科醫生談下。個醫生好有料,第一次看他過往record和食d咩藥,就知道佢自己停左一粒政府醫院開的藥,影響佢個人腦血清,無力無精神瞓唔到,同埋都話佢個人唔得放鬆,鼓勵佢多行下,做運動。情況有少少好左。睇左2次,下星期再睇,再看情況。
點知佢又無端端講胰島素針,表現消極又話驚糖高,所以我先諗其實係精神科醫生幫唔到佢,定佢見我地忙緊整晚餐無人理佢,得閒得滯又搵d野出黎等人關心下佢...總之餐飯最後大家食得好唔開心。

珍珠宮

回覆樓主:

要恨心d... 其實人愈老就愈會變返老人家咁想人氹想人縱,但你爸爸好明顯過份左囉!

大宅

之緣 發表於 17-5-20 21:04
其實,唔係佢要求看私家,係私家醫生,睇左10幾年,除了看病亦關心佢心理,最後覺得佢根本係心理問題,建 ...

你地好孝順,而我自問都係一個好孝順嘅人,我打份工,兩萬蚊,我除左我自己有我自己家庭之外,我仲要比一半我媽做家用,藥費其他嘢又另計,過時過節又再比多啲,實質我自己得七千到,其實我地咁辛苦為乜?只為啲老人家生活好啲,但到頭來係點?你令尊唔聽話,而的令尊永遠都只係擔心一個一蚊都唔比同唔理佢嘅女,我都好無言心又痛

子爵府

michelle071180 發表於 17-5-20 18:22
點解要享齊人之福……佢已經出軌,作為女既我都唔會原諒佢,衰d講食2家茶禮,掉返比個二奶喇 ...

佢有第二個,對媽咪唔住,但媽咪都忍佢,講明唔原諒但願意照顧佢。未攤牌前,佢點到媽咪tou tou擰,未煮又話餓快d煮,煮完又話食唔落,去唔到大便媽咪話買甘油條又唔肯叫媽咪唔好買,即刻煮飯,然後突然叫媽咪去買,樓下無得買,要搭車去附近大商場搵,一落車又追魂call話all到少少,叫媽咪即返去。那次我就在大商場撞到失魂落魄的媽咪,先知爸爸咁,真正水深火熱,我結左婚有時日常野唔知。仲有,那時佢成日蝦細佬,但件事爆出黎,而細佬的耐性開始磨蝕,唔太關心佢。
到單野爆出黎,爸爸又感覺無人再就佢(其實因為大家覺得好悶了),就開始抑鬱加重左...可能佢真係驚total loss, 無人再理佢。

子爵府

RAA 發表於 17-5-20 19:15
咪係

仲有唔應該比佢睇私家,佢似扮病多D

應該係真係有d抑鬱,但又唔肯自己積極,仲搵d野出黎,先令人覺得悶

子爵府

mandy952 發表於 17-5-20 20:00
佢抑鬱?冇錢唔學人包二奶啦!樓主唔好再比錢佢,唔好再使錢係佢身上,反正同掉落海冇分別
...

我會孝順佢,始終養大我地,但真係唔敢過太多錢去佢手驚佢比第二個,我唔甘心。

子爵府

之緣 發表於 17-5-20 21:38
佢有第二個,對媽咪唔住,但媽咪都忍佢,講明唔原諒但願意照顧佢。未攤牌前,佢點到媽咪tou tou擰,未煮又 ...

Sorry講句,你爸爸好衰,你媽咪仲忍佢,比我一脚伸佢走

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

之緣 發表於 17-5-20 21:40
應該係真係有d抑鬱,但又唔肯自己積極,仲搵d野出黎,先令人覺得悶

當你諗下佢D抑鬱嘅由來,成日眼光光嘅原因,你可能會有另一個諗法,另一番感受

登你的弟弟陰公

男爵府

佢有第二個,對媽咪唔住,但媽咪都忍佢,講明唔原諒但願意照顧佢。未攤牌前,佢點到媽咪tou tou擰,未煮又 ...
你媽媽真係好好,如果嗰個係我阿爸夠膽咁樣點我阿媽,我鬧到佢飛起再叫佢自己落街買。而家係佢自己屙唔出佢又唔係行唔到,要用就自己落街買。自己做錯事,屋企人都肯原諒佢接立佢,佢仲多多要求佢哋全部人欠左佢咁,真係好過份。

男爵府

回覆樓主:

sorry, 如果甘,我會話佢再吾合作就送佢去老人院,無人甘多精神甘同佢玩

大宅

講真 你爸爸真係自己攞黎 佢要承擔惡果
佢應該知足 你地仲肯照顧佢關心佢
我建議多點陪下你媽媽 最辛苦同傷心既係佢
阿爸果邊 你地做突有餘
多關心媽媽 同佢行下街 讓佢從你爸既重擔下放鬆一下 加油呀!
願你、你媽媽同細佬可以重拾開心

珠媽    發表於 17-5-20 23:31

男爵府

回覆樓主:

樓主唔好介意,如果我係你,我會將佢放係老人院有人照顧,有姑娘派藥,佢無得唔食

男爵府

回覆樓主:

你地咁樣就佢真係累死你細佬,你2個細佬都會老,到時人又老錢又無真係好慘!細佬為頭家連女朋友都唔敢識,佢想齊人之福,想你地養埋2奶!對唔住,你地eq好高,我聽到好嬲!

琥珀宮

之緣 發表於 17-5-20 21:41
我會孝順佢,始終養大我地,但真係唔敢過太多錢去佢手驚佢比第二個,我唔甘心。
...

坦白講,阿媽從來都逆來順受的話,仔女好大機會都係咁,眼見唔少咁嘅例子。仔女受母親思想行為影響好大,甚至影響一生嘅人生觀。

子爵府

回覆樓主:

真係登你地辛苦

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁講真你媽咪對佢實在太好喇。樓主媽咪應該都差唔多有60歲到吧,成日咁比人點做野,一時又要食野一時又話買甘油條……咁比佢玩法後生仔都唔掂喇。
咁宜家係咩情況,最新發展係點?叫你爸爸去返個小三度喇……

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

waic 發表於 17-5-20 17:49
樓主同埋細佬真係好乖,你爸爸唔識珍惜呀
見太多男人有二奶,最終有病都係返大婆屋企,要大婆同仔 ...

直係有好多呢d case。

家家有本難諗的經。

d 二奶點會咁好心去照顧個男人。佢地最叻係榨乾個男人先,個男人病仲唔一腳呻番個男人番去大婆度咩。我阿媽響醫院度聽d 阿姐講唔少,有d 男人訓響醫院仲繼續兩頭暪。

男爵府

好明白樓主呢個時候會覺得你爸爸唔惜福,無病呻吟。但你真係要留意一下精神病患者既問題,如果初初唔盡快處理,可能之後會更負面,影響全家人。
你說過,爸爸未被你們知有外遇的時候,屋企人大部分都會就下佢尊重佢的。而家佢既秘密通曬天,大家就無咁就佢(情理上好正常),但有些男人輸晤起,要面子,可能會覺得自己在子女面前無曬地位。最後會引起負面情緒,久而久之,就有情緒病了。

香港好多老人家會有情緒病,最慘的是,日子越長,可能會影響埋媽媽的情緒。所以,病向淺中醫,誰對誰錯早已知道。不要再怪責他了。

祝福你們(emoji)

首頁
34567...9

尾頁

跳至