自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

屋企放唔落留宿客

大宅

Catvole 發表於 17-5-21 15:28
我其實都好客,朋友親戚黎食飯BBQ 都好歡迎。但我真係好討厭人地黎我屋企住。好多人覚得外國屋大,覺得你有 ...

身同感受
62 仲因此買多幾張床 傻仔
依家downsize 成屋床 又唔肯掉想嘔

子爵府

hashtag影視迷勳章

我其實都好客,朋友親戚黎食飯BBQ 都好歡迎。但我真係好討厭人地黎我屋企住。好多人覚得外國屋大,覺得你有 ...

我去親都住親戚屋企,如果親戚黎都叫佢地黎住,因為一住十幾日,除咗大家唔使俾一筆,仲可以多D時間一齊!不過我地會自己煮野食幫手基本'汁'野..
不過當然大家好親,如果唔親可能唔得⋯⋯因為都有一個係澳洲的不願意,噉又真係無咁好感情,又或者地方真係唔大..
不過我自己有地方真係唔會介意..不過小動物又真係要按排一下有D麻煩..

男爵府

畀面勳章

lungbobo 發表於 17-5-21 20:22
一星期已經好好彩,我由細到大,屋企經常有唔同既大陸親戚黎住,訓晒係個廳,試過多人到訓到無位行,可以 ...

十分明白你的感受!

我娘家又係咁,家父十分好客,每逢有大陸親戚來港,又或者由外國返大陸途經香港,必定會招呼佢地來屋企住。

其實娘家豆腐膶咁細,又無間房,D 人來到都係瞓地下。真係連企都無地方企,行都行唔到。我十幾歲時,試過有4個大男人(我唔識)來打地舗一個星期,我直情唔想返屋企,好鬼憎!

公爵府

回覆樓主:

我屋企間中有親戚黎住,都有少少怕怕地。有啲要服侍佢三餐,話就話食乜都無所謂,但都要買要煮,佢地中意自己洗衫,洗要成個厠所都濕晒,晾出出面又滴到樓下。食飯佢地又爭洗碗,但又唔知我啲野點放,試過水喉都扭爛。

禁止訪問

男爵府

花生油子 發表於 17-5-21 15:36
上嚟坐吓我都唔想我有少少潔癖,,,執屋都執到忟

same here
我認我係孤獨精

子爵府

我都好怕人嚟住,一星期已經係我極限,最近表姐同佢老公喺澳洲返嚟二個月喺我屋企住,家務多左好多,做到我超級攰,未同住過唔知大家習慣差咁多,出街鞋踩入屋,出完街返屋企唔換衫坐梳化,洗碗浪幾下就算,浴巾發臭照用

大宅

我之前咪係因為老爺要黎住 同朋友呻左勁耐 我都係外國 佢都係當探個仔黎住下 貪有地方 話一家人點會另外租酒店
我為左佢 買左幾件黑色運動底衫 中袖黑色T 長身但鬆身褲 個時夏天

次所 成日有尿積 已經叫老公提點過佢 無改善
㕑房 當正自己屋企 擺位改哂
平時一早起身做運動 叫左佢唔好除衫 但佢話熱
佢坐sofa 腿張開 身向前 我一個小女子 老公返工 小朋友返學 唔係出街就入房避 終於捱過接近二個月既日子

公爵府

bu-b 發表於 17-5-21 20:19
Me too! 有時d人又無意識已經夜要走咁,但小朋友又要瞓覺.....

係呀~講得冇錯
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

pi0219 發表於 17-5-21 20:14
你62都痴痴地, 唔使理佢, 你做得好岩 !

大宅

我都好明白因為我都唔鍾意 有外人嚟屋企瞓 好似冇曬私人空間 有一次我老公想叫表弟嚟瞓 我很不開心 拒絕他的要求 講出我的感受 之後便取消了這個決定

侯爵府

回覆樓主:

總之,周身唔聚財,果種感覺好討厭,一星期,希望快d過

男爵府

Samoyed.nana 發表於 17-5-21 21:32
我之前咪係因為老爺要黎住 同朋友呻左勁耐 我都係外國 佢都係當探個仔黎住下 貪有地方 話一家人點會 ...

兩個月我一定搬走,真係冇可能頂到

公爵府

我支持你.因為我都極度討厭親戚來住.

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺得唔知點解d人來外國要住人屋企, 我c6試過有個十幾年只是 facebook fd要來我屋企住, 講真真係唔知佢乜人, 點知佢會係我屋企做乜
我 fd試過比個唔熟嘅 fd來住, 仲要帶其他人, 跟住住得舒服又extend住耐d
另一個fd , 佢試過fd 1個帶3個,話瞓地都得,真係 唔使咁掛

大宅

sasa@uk 發表於 17-5-21 22:46
我都覺得唔知點解d人來外國要住人屋企, 我c6試過有個十幾年只是 facebook fd要來我屋企住, 講真真係唔知 ...

係呀!最慘係唔熟既人 成日話訓地唔介意 大佬 我好介意囉 已推左一對想黎住既舊同事 最慘連佢男友我都未見過!

大宅

家係好私人嘅地方不論大細我都吾中意有人黎住 上黎食餐飯都吾係咁想,我都係怕比人打亂生活節奏的人

我朋友好慘,佢外母一年返黎2次,每次住2,3個月,即係佢可能一年入面有半年都對住外母

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

親子王國15週年勳章

我又係住外國
香港人成日以為咁大間屋住多幾個冇問題
首先我sofa 得一張,C6平時要攤直睇電視,只夠位我地2個加隻狗
平時就算我放工煮飯都係普通嘢,2個人,粉麵又一餐,邊個日日食2餸一湯呀
食完我自己恰一陣,C6做運動,之後hea 陣又瞓,返工就係咁,屋企多幾個人,每秒都要high alert 好辛苦
每日仲要為佢地安排行程,管接送
佢地relax 旅遊其實玩緊我
嚟前要執屋,雖然平時有執開,始終有d嘢唔想人見,之後又要清潔
有次放工見到C6老母坐喺我張sofa meet 腳皮,C6老豆瞓咗喺我隻大bear bear 上面,我想跳樓,但間屋得2層,又一定唔死得

首頁
34567...8

尾頁

跳至