自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

關係唔特別差,但一個住東,一個住西,年紀相差五年,但又一位遲婚,所以小朋友玩唔埋

侯爵府

親子王國15週年勳章

多數因為父母唔公平。唔公平既可以係道理, 錢, 子女間付出的心力。

再黎就係有啲老人家愛注意力, 要長大左既仔女日日夜夜注意佢, 會不經意講是非, 有啲仲係生安白造既添...............

別墅

回覆樓主:

我父母只偏心唯一的仔,有着數俾仔,頭暈身慶搵女,我同阿嫂同期大肚,產前我媽凈煲湯俾大嫂,產後只同大嫂坐月。仲要同我呻大嫂難服待,呢幾年我哋做女都心淡,我哋住附近,除俾家用好少過去。

珍珠宮

識生仔不等於識教仔
父母完全放養不理還好, 仔女們反而多團結亙相照顧
父母若多說話和不公, 仔女間養成不信任亙相猜度, 長大後多親人變仇人

starrymama    發表於 17-8-8 09:28

禁止訪問

回覆樓主

大宅

豬吉 發表於 17-6-26 19:23
我得我同我細佬
擺明偏心佢
不過我無野

我都係

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

jacobkit 發表於 17-6-26 18:27
我同我屋企人關係好好,4姊妹,我媽係有偏心其中兩個(無我分),當然唔係無風浪

最唔開心果次係因為家姐 ...

我同妹感情好好 不過可能因為爸媽都分開 又無乜理我2姊妹 形成左我地相依為命咁。 我覺得兄弟姊妹感情都係一種緣份。

珍珠宮

畀面勳章

對方自私, 自我中心, 負能量, 成日怨, 好似全家人欠左佢咁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 17-6-27 09:47
所以話細時兩兄弟、大時兩房人、本身兩個男人都唔close, 好難叫兩個新抱做咩、冇野爭都算好了。如果本身不 ...

我同老公最親的哥哥及他太太都夾,本身兩兄弟己經啱傾,大家差不多年紀,又剛好大家一個月生日,由我地拍拖開始,已通常一齊切蛋糕。我地兩位女士唔會特別私底下聯絡,但見面會講笑,閒談,唔係大家猜度果種關係,會約埋一齊去燒野食,人夾大緣,可以大家都隨和,所以關係都算可以。

我奶奶講明佢層樓,比經濟最差的一位哥哥,我地4個人都冇咩意見,總之大家都是唸靠自己,從冇唸過靠老人家,老人家想點就點。

我覺得都算家和。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同姐姐還好,c6同大哥最fd,有時會約出來兩pair 人食飯,同二家姐還好,同三哥冇偈傾,唔啱瓦,食親大圍飯都嘈,私下冇交流。

瑪瑙宮

一向都少聚, 預左如果第時呀媽升仙後會更少.

大宅

回覆樓主:

我同我細佬差成十年。。。我結婚生仔佢先岩岩情竇初開。。。佢講果d少男心事我完全唔明。。。加上細個屋企人將心思放晒嚮細佬身上又重男輕女。。。我真係由細到大同佢都冇乜兩句。。。唔會討厭對方但真係冇感情可言

男爵府

Sweetiess 發表於 17-6-26 22:38
我屋企由細到大, 都偏心男, 大哥, 細佬, 我係中間又係女, 從來只要求我做家務, 照顧大哥, 自己同細佬....

...

我情況同你有八成相似
心都淡埋

男爵府

yl88 發表於 17-6-27 08:52
所以我坐月從不假手屋企人。
寧願請陪月。
c6哥和嫂當年就係唸縮數,叫99幫坐月,但只俾二千工錢人,薑醋 ...

好奇一問,當初你c6既嫂叫你奶奶幫手陪月前有冇講明俾2千?如果有,你奶奶咁系明知得2千窩。
如果冇,咁即系你奶奶一早知道冇錢所以先幫手?但又一星期後唔幫?系咪因為湊得太攰/湊b有分歧
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

伯爵府

回覆樓主

我諗主因都係無緣份,其實講到底兄弟姊妹都不過係同父母生既朋友,又唔係我地自己選擇要由細對到大既,大左有得選擇來唔來往就自然會跟自己心態去做
優悠在澳洲

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我祗得一個妹 ,但我地感情好好,她住得近我公司,所以常常中午過來找我,我就請佢食午飯(一星期最少一次),因為好多時我下午 2,3點就走,我又鍾意行街市,所以我就同她一齊去街買餸,我就斬料加餸及買些自己喜歡食材,工人姐姐話 : 先生成日去街市加餸,有時好長時間唔洗買菜~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

焦糖媽 發表於 17-6-27 12:04
多數因為父母唔公平。唔公平既可以係道理, 錢, 子女間付出的心力。

講是非真係好煩

公爵府

sharonchan.0711 發表於 17-8-8 02:10
好奇一問,當初你c6既嫂叫你奶奶幫手陪月前有冇講明俾2千?如果有,你奶奶咁系明知得2千窩。
如果冇,咁即 ...

無講過俾錢。
只叫佢幫手坐月湊B,因持住係第一個孫

2千是利是。

湊nb 當然辛苦,又無工人

但答應左人都無理由話走就走丫 ,雖然對家確實cheap

我只可說兩個都唔啱。

公爵府

the8 發表於 17-6-27 07:50
父母其實無偏心,我爸爸最錫我但已經唔係到,我媽係好強勢嘅女人,乜都隻手遮天,坦白講我哋三兄弟姊妹都曾 ...

又真係好pk
你真有品,係我已即日爆佢,之後斷交!!

希望佢彌留時,他朝君體也相同。

公爵府

siufat520 發表於 17-6-27 14:45
我同妹感情好好 不過可能因為爸媽都分開 又無乜理我2姊妹 形成左我地相依為命咁。 我覺得兄弟姊妹感情都係 ...

你情況和我一樣

我地兩姊妹都係因為咁感覺好好。

佢除了是我親人外,也是我的摯友,失去佢,比失去父母傷心千倍

首頁
34567...9

尾頁

跳至