自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

回覆樓主

有d父母係以中文唔叻為榮,我係理解唔到,不過人地點教係人地自由。
我自己小朋友會教好中文先,然後再接觸普通話同英文,係香港成長生活,中文都講唔掂,比人笑呀!兩頭唔到岸,你英文好得過鬼佬?鬼佬都學中文、普通話啦!

水晶宮

算死草 發表於 17-7-22 23:09
心理上覺得有用就會有心機學,好多亞伯無讀過書,每日都攞住份馬經睇十幾個鐘。
...

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

Dear-Valerie 發表於 17-7-23 11:09
回覆 hker 的帖子

耀中中學唔清楚... 但小學同幼稚園的小朋友英文中文都好好... native level...
這個我不同意。
我識起碼>10個,幼稚園到中學也有。屋企說中文的,無一個有native canadian 的level(我在加拿大出世的)。 同學之間,也是說廣東話/ 中文夾雜的。(愉景灣的國際學校,很多同學間用英文溝通的)

識中文的國際學校學生,我還是覺得好好多!其實,耀中的中文功課好深的。

其實,native 口音處處不同的。e.g. 王君馨的英文,好像馬拉妹的。我覺得沒所謂。流利便ok了!而且,中國人說英文明顯跟老外不同的!是但啦。

伯爵府

hker 發表於 17-7-23 11:04
我識幾個讀耀中,講中文不知幾好!講英文就差啦。

中文是很難學的,筆畫又多!可逃避,我也想避。 ...

耀出名屎,算吧

伯爵府

garon 發表於 17-7-23 11:17
我仔從幼稚園開始讀IS, 中學選語言時佢自己唔肯選中文,選了法文。(我在家有教認中文字)現在已入讀HKU , ...

你呢D係真實case,可笑地事實反而冇人信

報導上,網上果D太多吹上去,加个人偏 見,算吧。

男爵府

del.

珍珠宮

讀國際學校的學生唔應該响香港生活, 如果將來讀完書打算返香港做工的話,就要識中文,因為好多公司同大6,台灣有生意, 人地全部用中文溝通, 如果老闆請人都會請個識中文嘅人啦,同埋國際學校學生唔講廣東話, 應該家庭教育問題,如果父母企硬講廣東話, 個小朋友一定會轉台, 咁人地響外國長大嘅人都肯講廣東話, 響香港長大反而唔講廣東話, 佢地又點容入社會呢

珍珠宮

侯爵府

manfatcentre 發表於 17-7-23 11:29
耀出名屎,算吧

我識讀耀中的人也是流利英文的。

我只是想帶出,今時今日,還有人覺得"不識中文"好威威!九萬幾個籍口去解釋。好奇怪!(同記者用中文溝通的,好明顯好local)

仲要是耀中生!更加奇怪。(香港大把明星讀international school, 不見他們中英夾雜?反而那個扮ABC的[size=15.104000091552734px]梁芷珮(超級台灣任務女主持)。嘩!聽她介紹加拿大,聽到我! 又快,又中又英,我不知她拍給誰人看的! 英文又差,扮晒野。

水晶宮

kanayanmama 發表於 17-7-23 10:49
識睇馬經先勁,我打開份馬經,隻隻字都識但完全睇唔明

wahaha,
呢樣真呀, 本馬經唔係人人睇得掂.
果d 賠革率表又係另一難明,
d 馬迷好勁!

水晶宮

Ashleycorina 發表於 17-7-23 00:27
謝謝你。雖然學中文好辛苦,好難,但真係要學!

英文真係易學好多,中文好難,但中文好值得學 ...

介意講下你當年係外國點學中文嗎?上中文學校?仲有呢?

子爵府

kanayanmama 發表於 17-7-23 10:49
識睇馬經先勁,我打開份馬經,隻隻字都識但完全睇唔明

說明書一個深字都無,大把人睇唔明。

珍珠宮

manfatcentre 發表於 17-7-23 11:29
耀出名屎,算吧

你係家長?願聞其詳

男爵府

耀出名屎,算吧

今年有IB狀元喎!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 17-7-23 11:42
我識讀耀中的人也是流利英文的。

我只是想帶出,今時今日,還有人覺得"不識中文"好威威!九萬幾 ...

薛海琪 都成日話唔識中文...好煩

子爵府

anna59 發表於 17-7-23 11:39
讀國際學校的學生唔應該响香港生活, 如果將來讀完書打算返香港做工的話,就要識中文,因為好多公司同大6, ...

點解IS 學生一定要去外國生活或入用中文的公司才能生存呢?我仔仔 d 同學,有的在港做了飛 機師,有的在 I bank 工作,亦有在外資公司工作,他們也不用中文。

我當然理解會中文是方便很多,但不會中文或中文不太好,不見得在港不能生存,只是大家圈子不一樣而已。

我仔仔以後會留港工作,現在未畢業做緊Part time,發CV 出去,一樣有很多interview , 亦已有工作。

珍珠宮

回覆 garon 的帖子

最慘糸我見有D連廣東話(父母是香港人)都吾識講, 不如去外國生活好過

子爵府

anna59 發表於 17-7-23 12:44
回覆 garon 的帖子

最慘糸我見有D連廣東話(父母是香港人)都吾識講, 不如去外國生活好過 ...

呢個就一定唔得,這真的是生活上基本溝通

水晶宮

Dear-Valerie 發表於 17-7-23 10:57
回覆 Kittymummy 的帖子

同本地學校讀中文科黎考試梗係冇得比... 而家叫我考中學中文試都可能唔合格... 但 ...

所以成日有post 問到底讀國際好,還是本地學校好. 真係要諗清楚,吾係識講識聽就叫中文好,就可以轉返本地讀書. 除非一心到外地讀升學,中途肯定吾會轉呔啦.

我朋友點解想由耀中轉本地。其一都想佢香港讀大學,其二我朋友係比較傳統思想,完全不能接受較free既學校. 三黎佢班同學⋯⋯總之佢好後悔一開始讀intl school 啦.

首頁
34567...11

尾頁

跳至