自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Catvole 發表於 17-9-6 06:03
The best reply so far

Haha thanks! 我自己研究左好耐架啦, 減肥成功已經達三年, 都冇再重返,所以同大家交流下。

我盡量都叫自己唔好要戒le戒lo, 清楚知道自己身體嘅構造,如何吸收營養,如何儲存熱量,咁就可以多食健康有幫助的食物,少吃其他嘢,咁就可以瘦得均衡啲持久啲。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

lycheemason 發表於 17-9-6 09:17

Haha thanks! 我自己研究左好耐架啦, 減肥成功已經達三 ...

咁請問薯仔好定壞?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

aaaiqc 發表於 17-9-6 09:42
咁請問薯仔好定壞?

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/wellbeing/art/20160518/19616094

薯仔本身卡路里唔高,只係因味道淡,人們會加入好多濃味醬汁去烹調,醬汁才是致肥原兇。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

其實想瘦,最重要係飲食營養,佔左80%,運動就佔左20%
但唔係話運動唔重要,如果想身型有線條美就一定要靠帶氧運動哦~

別墅

aaaiqc 發表於 17-9-6 09:42
咁請問薯仔好定壞?

薯仔係好蠱惑,結構上佢係一個good carbs,因為纖維可以控制血糖,但係薯仔嘅升糖指數好高,70為高,薯仔可以過110! 不過薯仔又真係有佢嘅營養價值(高鉀),所以我有時都食下,會連皮烚。薯條又或者加左奶同牛油嘅薯蓉就唔好啦,始終係處理過會高脂。如果你問我白麵包好啲定薯仔好啲,我會話薯仔,因為佢唔係精製碳水化合物。不過我依家食得較為多嘅係白烚紫薯連皮食。

男爵府

lycheemason 發表於 17-9-6 09:17

Haha thanks! 我自己研究左好耐架啦, 減肥成功已經達三 ...

講得好好,可以了解自己身體,均衡持久先係最重要。

長期完全介carb其實好危險。真係要介可以介三白:白飯,白麵包,白糖。但我會食brown rice, whole grain bread and palm sugar 去代替。

同埋平常多食real food instead of processed food,咁就自然可以健康減磅:mother:

別墅

Catvole 發表於 17-9-6 10:55
講得好好,可以了解自己身體,均衡持久先係最重要。

長期完全介carb其實好危險。真係要介可以介三 ...

絕對同意!你都好有心得,同我嘅lifestyle相似。Refined and processed foods 真係可免則免。喺香港呢個美食天堂誘惑太多!

Btw, palm sugar is very good but I'm also using date sugar. 費事成日用死一隻。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

戒澱粉無可能戒得哂,ketongenic 會話係20-30% (或以下)
而所謂澱粉,係指無纖維無營養嘅醣,即係粉麵飯包糖
而含豐富纖維嘅栗米/蕃薯等,係唔算嘅!

btw,我食低醣餐,會食雲吞水餃,減咗十磅左右,無肚餓感 (除非嗰餐口痕食多咗粉麵飯)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Harper小哈 發表於 17-9-6 06:18
唔好全戒澱粉,我試過因爲咁而三個月無來M。老生常談,均衡飲食,保持運動習慣,慢慢減唔好急。
...

我只係中午同晚餐戒澱粉都2個月無嚟m, 唔通真係關事

男爵府

lycheemason 發表於 17-9-6 10:59

絕對同意!你都好有心得,同我嘅lifestyle相似。Refined ...

Haha 我住澳洲通常自己煑,番到香港真係不得了,次次重幾kg

Date sugar非常好提議,等我都買黎試下先

別墅

Catvole 發表於 17-9-6 11:19
Haha 我住澳洲通常自己煑,番到香港真係不得了,次次重幾kg

Date sugar非常好提議,等我都買黎試下先:fun ...

我又係!你重幾kg咪算叻囉,搬番黎香港之後,我肥咗10kg+. 因為樣樣野都好食,結果慘不忍睹。終於的起心肝,重新編排自己嘅飲食習慣,真真正正去了解食物及自己嘅身體。好彩近三年已經回復正常,仲回到中學時的身型,感恩。除咗幫到自己,我仲不斷去分享我的知識比屋企人,佢哋而家都食得好健康架,又唔洗真係食到清清淡淡好寡咁,你知啲老人家架啦。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實澱粉質係咪即係碳水化合物呢?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁

尾頁

跳至