時事熱話

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

點解工人犯法,不入獄?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好變態
所以不論姐姐定老師。自己都要多提點小朋友咩係岩咩係錯

珍珠宮

1. 印印我真係唔會請,文化差異太大,好起上嚟好好,差起上嚟真係陰濕到你未必知;我鍾意菲菲明刀明槍,有咩嘢,放晒係塊面,開心唔開心,佢肯講,唔會屈就佢自己,我buy

2. 有工人湊,但自己盡可能都睇緊啲,有一次我係bk出post,好心提醒大家,盡量的話,自己帶多啲小朋友去課外活動(我講咗一個眼見到的case),即刻比人插話:「你自己咁得閒,就咪講風涼話,唔係人人好似你咁得閒。」類似說話。我自己都係在職媽媽,明白咩叫「身不由己」,但真係要盡量多啲陪小朋友,小朋友有咩唔開心,佢都可以第一時間話俾父母聽

3. 香港外傭政策一向都係偏幫外傭,啲case上到法庭,好多時都係僱主蝕章,做僱主真係要好好保障自己,首先自己唔好做違法嘢,但亦都係「防人之心不可無」,始終外傭唔係你的家人

4. 對外傭平常心,亦要從僱主的角度關心吓佢哋,諒解佢哋,呢個我覺得係要做既

大宅

木土土 發表於 17-9-20 20:59
d改變不是一朝一夕,點解咁遲先發現小朋友行為咁怪異

我都想問,父母一啲都留意唔到,反而係婆婆察覺到

男爵府

Froggy_joe 發表於 17-9-21 09:25
1. 印印我真係唔會請,文化差異太大,好起上嚟好好,差起上嚟真係陰濕到你未必知;我鍾意菲菲明刀明槍,有 ...

哈,我都試過比人圍插,只能夠講一片苦心教你點用工人,不領情,吾更要,仔女係自己的,只有祝福佢

子爵府

搞錯告唔入。
入境處都要blacklist 佢,以後唔俾佢來港工作

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

開心吸收勳章

每次睇到呢D 新聞都覺得好心痛, 點解香港O既法例往往只係保障外僱, 保障僱主少之又少, 真係好可悲.

所以我自己就算幾咁辛苦都盡量唔請工人, 就算係請, 都會等小朋友上小學至請

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

大宅

cakii 發表於 17-9-20 22:15
咩料呀?好毒喎,所以,工人我唔會對佢太好,正常就可以。

對工人太好,佢就會變本加厲,覺得5係問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

birdbird 發表於 17-9-21 07:52
我有睇! scmp 講到外傭係被香港僱主刻薄, 側埋一边

點止僱主刻薄
仲有嚟親香港屈辱打工嘅
全部都受高等教育專業人仕有遠大志向。。。。
睇到都想撕爛份報紙

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

木土土 發表於 17-9-20 20:59
d改變不是一朝一夕,點解咁遲先發現小朋友行為咁怪異
講出重點!好多僱主將子女既一切外判哂比外傭。

男爵府

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

香港幾時有人可以幫僱主攞返公義?

男爵府

1. 印印我真係唔會請,文化差異太大,好起上嚟好好,差起上嚟真係陰濕到你未必知;我鍾意菲菲明刀明槍,有 ...

男爵府

非常中肯,多謝你提醒

Froggy_joe    發表於 17-9-21 13:51

大宅

cinda72. 發表於 17-9-20 21:07
我聽講過,印傭令到少主後天變gay既惡行
自bb開始,一直到小童期,都搵野"撩"下少主pat pat,係細 ...

好可怕,痴線架

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

大宅

SJJS 發表於 17-9-20 21:33
父母多關心小朋友就會一早發現,但問題是為何甘耐才發現?好多人請着姐姐后就自己乜都唔做唔理,交晒卑姐姐 ...

無錯

首頁

尾頁

跳至