自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

回覆樓主

我父母係好傳統,唔會出聲講愛你,但基本照料有,病左會煲粥。

兒時無心靈上交流,想同佢地傾計,會話我煩。佢地有體罰,少少事都打到我同家姐成手成腳瘀哂,自己錯又唔認,死要面。仲成日比較人地ge 仔女點叻。

工作攰會轉嫁d 怒氣去我地身上。青年時夜返屋企,我媽扯我頭髮打我,放假訓耐d 又用掃把打我,打爛埋天花燈,事後碎片仲要我清理。仲剪爛我家姐件衫唔比佢去學校旅行。

我媽有唔滿意就作狀爬出窗要跳樓,打爛屋企d 野。而家佢年紀大左脾氣正常返。

到大個我結婚搬出唔駛日日對住,先覺得好d。

仲有我係產房生完訓住被推出黎,媽第一句係話再生多個啦,而唔係慰問我。

好多人識生但唔識教,只係物質無關心,好彩我同家姐無變壞。不過要做到好孝順好關心返佢地真係好難,因為人相處係相對,而我地習慣係無溝通。

珍珠宮

王國教室勳章

港式奶茶 發表於 17-10-30 01:23
你都係呀我都祝你之後要幸福快樂咁生活
有印象其他post睇過你講屋企的事,重男輕女 ...

係超級超級重男輕女。
弟弟小朋友出世之後,我媽無探過其他孫係完全當無存在過,生日會都唔參加。
我無嬲佢,但試問有邊個唔想父母錫?我覺得遺憾,唯有好好錫自己仔女

珍珠宮

王國教室勳章

19841984 發表於 17-10-29 21:14
我個好朋友就是,自己住九龍站,父母住劏房,

佢話是父母問題,比人誤會不孝也沒辦法

樓主,我grandma 識得某藝人的grandma 佢一直住响住開的居屋,其實個孫有買樓俾佢,但佢唔慣,想住返住左幾十年的地方。

咁當然自己住豪宅由得父母住公屋都大把,但每個人都有自己原因。外人未必明。

另外我都有好朋友住九龍站,佢哋都係要供樓,供書教學,供養父母,真係無能力買多間樓俾父母住九龍站㗎。咁當然都有人住九龍站係好有能力啦。

子爵府

開心吸收勳章

Ashleycorina 發表於 17-10-30 01:39
係超級超級重男輕女。
弟弟小朋友出世之後,我媽無探過其他孫係完全當無存在過,生日會 ...

我屋企都係重男輕女,有時好唔明啲阿媽,自己都係女性,點解要將啲女睇到咁低
有啲人將內孫外孫分得好開,可能jm你媽咪都係呢類人,你錫自己仔女就夠,我爸把口開口埋口都話錫我仔女,但要我哋上門先見到面,返到娘家佢全程坐響度無郁過,對眼望實電視,我都唔知返去返來做乜。唔返去,我話車佢嚟我屋企佢都唔願郁。我女三歲已自己開口話唔鍾意公公,唔想搵公公玩,公公唔陪佢玩。小朋友幾細都會有自己感受,你媽自己斷了婆孫情誼,你都無咩可以做到

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

一家唔知一家事,人地父母點對仔女又唔知,唔會批評人地屋企家事

珍珠宮

王國教室勳章

港式奶茶 發表於 17-10-30 01:55
我屋企都係重男輕女,有時好唔明啲阿媽,自己都係女性,點解要將啲女睇到咁低
有啲人將內孫外孫 ...

好彩你錫你女我好明,我仔女Christmas concert 學校乜event ,我父母都無出現過佢地會問點解?我心好酸,點解其他同學的屋企人响外國都會返嚟?點解以前婆婆公公响外國就返唔到嚟,宜家响香港又無見我爸爸有時候良心發現都會約我一家食飯,但佢好忙。
我媽細個有同我呻,佢父母又勁重男輕女,對我媽最衰。但我唔明點解佢又咁對d女?
佢都有分㗎,話得弟弟個女係佢地姓
仲有,佢好唔高興幾個女同外國人結婚,但係佢送我們去外國,我們大左至返嚟,三姐妹得我識中文,佢就嬲姐姐唔多識,我有時候覺得我媽完全唔知想點

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Ashleycorina 發表於 17-10-30 00:34

多謝你,你都要幸福啊 其他同路人都係啊,要學會睇開啲,要令自己幸福快樂

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

wonghiuyeezozo 發表於 17-10-29 22:08
+1

童年好影響一個人成長

agree!!!

侯爵府

回覆樓主:

我媽當我搖錢樹 爸爸當我。。。 但佢地有養我 我都要養佢地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

有父母錫係一種福氣,唔係人人都有呢。種咩瓜得咩果,我都有朋友同父母反晒面

公爵府

幸福不是必然,
有人過住有父母愛既日子,
但同時亦有人過住無愛既生活。

子爵府

回覆樓主

自己的父母好自然就諗唔到人地父母會有幾差
各有前因

大宅

wonghiuyeezozo 發表於 17-10-29 22:08
+1

童年好影響一個人成長

support!

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 17-10-29 23:19

我父母本身有外國護照,尊登飛去外國生我們三個女。 ...

雖然物質不缺,但心內那一個缺口怎樣也填補不了

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 17-10-30 00:14
係!最記得我有年識左個中國人同學,我去佢屋企,見佢咁大個佢媽媽仲咁關心佢,又會照顧佢,我嗰一下好大 ...

分比人睇?所以你們三姐妹分三個地方讀書?

最後果句,好傷好傷

珍珠宮

港式奶茶 發表於 17-10-30 00:28
我相信我的經歷唔係特別差,但可以的話會盡量同原生家庭保持距離
我媽由細開始鬧我醜樣,做咩都話我係雞
驚 ...

好可怕的經歷

珍珠宮

wonghiuyeezozo 發表於 17-10-30 00:39
當然有推開啦 唔係仲傷 佢咬完個下 眼淚流不停 佢知我打電話求救就拔電話線 一邊等男朋友接一邊執行李
...

你唔好再同佢聯絡好嗎?我聽到都好心痛你呀

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

miemiemie 發表於 17-10-30 07:32
幸福不是必然,
有人過住有父母愛既日子,
但同時亦有人過住無愛既生活。

唉!晨早就很唏噓呢!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我見親的父母冇個好。唔信父母係偉大。

水晶宮

杜小田 發表於 17-10-30 00:17
wonghiuyeezozo 發表於 17-10-29 23:40
大約兩年前 嗌交 佢一野拎起我隻手咬落去 皮開肉爛了一小忽 兒家手 ...

其實三姑六婆既所謂關心更令人憤怒、佢地出黎講幾句伸張正義咁、搞到今日咁一隻手係拍唔響、有幾個真係生出黎就不孝、都係相處積怨吧

首頁
34567...12

尾頁

跳至