自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

複式洋房

其實信唔信我都唔緊要,有正有反係正常,我都要學習面對之後揾工會遇到唔同ge 人,有相同經歷或身邊有人有相同情況ge 會明,未遇過真係好難相信。。。我自己之前都同同事講,公司都冇位喇我返黎係咪會炒我。。。點知真係開口中。。。我之前都生過BB 放完產假大家都開心繼續共事,所以我都唔信生完會人被人炒或叫佢自己走,因為生完小朋友家庭負擔重左工作都好重要,所以唔會咁易講唔做。

複式洋房

tahnee 發表於 17-11-8 16:37
我可以好肯定間公司一蚊都唔會額外賠俾你 ... 因為佢地會講炒你係因為你一向工作表現差, 早想炒你, 但你有 ...
放完產假連個位都冇埋仲有咩表現。。。佢完全冇講過我有工作問題,真心講屋企已經有兩個小朋友會唔會仲唔認真工作可以隨便唔做野。。。我唔食細GE 都要喇。。。

複式洋房

HoshiSora 發表於 17-11-8 15:04
見妳咁講,妳個上司真係早已有部處。
喺妳產假前諗住炒妳前,請定新人,仲可以搵妳train 埋新人!
所以我好想知。。。但已經炒左,佢講咩都得。。。

公爵府

回覆樓主

我以前公司有個大肚婆無上報自己有左,公司諗住裁佢,佢即刻話自己有左2個月,所以產假後一個月就被炒了。
佢無去告公司,因為公司賠足錢,而且公司根本就想炒佢,告唔入的。

子爵府

開心吸收勳章

回覆 e_e_yee 的帖子

若要求有8個月身紀的人換水是太過份啦, 唔好講你換唔到, 換到都唔應該換, 有事點算?可能你阿姐覺得碎紙咁易你都唔做, 認為你玩野

珍珠宮

2024年龍年勳章

e_e_yee 發表於 17-11-8 16:39
其實信唔信我都唔緊要,有正有反係正常,我都要學習面對之後揾工會遇到唔同ge 人,有相同經歷或身邊有人有 ...
無錯~我EX公司就係咁, 專炒產後復工的女同事, 有D更加無需合理解釋。做左兩/三年生又炒, 做左十幾年都照炒...
個EX-PK老闆仲叫我, 揀人時問下應徵者可唔可以保証兩年內唔大肚? 佢真係忽忽地...

伯爵府

回覆樓主:

我試過,去平機會投訴,和解得到合理賠償,同一封靚仔 refetence letter

衰公司係外資公司

子爵府

e_e_yee 發表於 17-11-8 16:09
咁我都有返啲信心。。。因為而家bb 有時半夜二三點都會飲奶所以我就要起身。。但到bb 訓返我就失眠 ...
為左撫平你內心不憤...一定要去平機會告佢告到底...哩個僱主太過份..以為香港法律死GA...你個阿姐整定一身蟻..你唔使怕日後僱主以為你攪事...錯不在你..受罰果個係前僱主

複式洋房

BK2002 發表於 17-11-8 16:55
無錯~我EX公司就係咁, 專炒產後復工的女同事, 有D更加無需合理解釋。做左兩/三年生又炒, 做左十幾年都照炒. ...
太誇張啩。。佢咁介意人地放產假咩。。。

子爵府

milkylok 發表於 17-11-8 16:57
我試過,去平機會投訴,和解得到合理賠償,同一封靚仔 refetence letter

衰公司係外資公司
賠幾多?

複式洋房

milkylok 發表於 17-11-8 16:57

衰公司係外資公司
i感覺平機主任都幫我,希望可以好似你咁好彩喇

複式洋房

myfaye 發表於 17-11-8 17:01
為左撫平你內心不憤...一定要去平機會告佢告到底...哩個僱主太過份..以為香港法律死GA...你個阿姐整定一身 ...
本來我都諗住有人介紹工比我到時平機會唔去。。點知佢仲要攪到我份新工都冇埋,你話我點可以唔投訴佢地

大宅

e_e_yee 發表於 17-11-8 14:14
我都唔知我得罪佢咩。。。。平機會受理左我個個案,我地而家傾和解,但朋友話你係平機會投訴過可能有啲公司 ...

其他公司唔會知你投訴過吧?

複式洋房

msanubis 發表於 17-11-8 16:49
回覆 e_e_yee 的帖子

若要求有8個月身紀的人換水是太過份啦, 唔好講你換唔到, 換到都唔應該換, 有事點算? ...
我其實諗住照碎ga..但啲同事叫我唔好,話個肚咁大咪玩喇,碎紙叫其他人都得喇,又唔一定搵你ga....所以我先講碎唔到

伯爵府

大力大力 發表於 17-11-8 16:13
就算生完第一日返工即被炒, 依足法例賠償 ,亦沒有得追討任何野~
...

你錯啦! 如果證明到懷孕前工作表現良好,而放完產假即炒,都係懷孕歧視! 我15年前試過,衰公司賠足比我,但係我條氣吾順,因為呢個係我CV上既一個污點,我係成功喺平機會調解下得到額外賠償既個案!

複式洋房

nicey 發表於 17-11-8 17:09
其他公司唔會知你投訴過吧?
唔講唔知。。。但唔講人地會唔會覺得我接受舊公司講我做野唔好。。。會信係事實。。

侯爵府

回覆樓主:

十個老闆九個無良, 唔好諗太多, 問心無愧就算!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

開心見誠問公司何以寫得我咁差?咁會影響你搵工

公爵府

milkylok 發表於 17-11-8 17:11
你錯啦! 如果證明到懷孕前工作表現良好,而放完產假即炒,都係懷孕歧視! 我15年前試過,衰公司賠足比我 ...

冇錯,不過要視乎appraisal 有冇紀錄,大公司就多數有。年年攞高分但生完又即炒,唔係歧視係乜?

複式洋房

milk323 發表於 17-11-8 17:40
冇錯,不過要視乎appraisal 有冇紀錄,大公司就多數有。年年攞高分但生完又即炒,唔係歧視係乜?
...
公司話有做。。但我冇簽過。。佢如果拎到份野我都想見下

首頁
34567...8

尾頁

跳至