自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

空巢媽媽 發表於 17-11-24 20:56
我已解釋過多次
亦已道歉
是她放不下

阿女好似誇張咗,如果已成年,可以唔理佢一段時間嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

解鈴還需系鈴人

我估要你c6哄

另外,你c6發脾氣如涉及女人,你都要好好處理

大宅

回覆樓主:

俾著我個女係咁都傷心死,一件事就抹殺曬由細到大培養既感情,但而家可能你愈揾佢愈反感,反而等佢冷靜一段時間可能好啲,樓主保重

大宅

空巢媽媽 發表於 17-11-24 20:56
我已解釋過多次
亦已道歉
是她放不下

即係話佢要離家,但租屋洗費仍要你俾。
Sorry,咁佢冇資格離家出走,佢冇能力養自己講乜嘢要走。你係出面租屋俾佢,係種壞。佢有冇體諒過你?如果佢disrespectful在先而俾老豆打,更唔抵幫!當然你老公大力打都有唔啱。

不如一家去家庭輔導,三口六面講清楚。父母都唔係銀行,冇可能養兩頭家。佢咁想有自己獨立單位,請獨立地去半工半讀,自己交租養自己!

大宅

回覆樓主

坦白講
就咁睇你形容,真係唔明點解你個女會當你仇人咁誇張,係咪有啲嘢你無講,又或者有啲嘢你唔知?
如果唔係我覺得係你個女任性啲,等佢再成熟啲就會明白媽媽係錫佢

水晶宮

回覆樓主:

唉,我由細到大我老豆真係未打過我

你女氣你唔報警是對的!氣你唔面對佢老豆的事情,氣你一面的容忍但這容忍又冇實質的改善,氣你心中只得老公

當你先生情緒冇辦法控制自己,什致會傷害自己或別人,請不要猶豫地報警,醫生會幫到佢

大宅

Jessicalws 發表於 17-11-24 18:44

比我都走,咁大個仲打

大宅

cheechi 發表於 17-11-24 20:22

你講呢句「我們細個有誰未被父母打過?」好有問題,潛台詞 ...

我老豆,中學以後基本唔打了

大宅

cakii 發表於 17-11-24 17:47
咩都唔好做住,去到佢會走,即係唔想同你對住及傾,你知唔知佢去咗邊?

社工介紹去咗宿舍住
我當時不斷叫她留低
媽咪唔捨得, 媽咪好需要你
唔想你在外受苦, 她爸亦有whatsapp佢多次話你係媽咪first piority, 可否大家坐下來傾
但她拒絕仲block埋爸爸
她仍堅持搬走
之後爸爸更嬲
成件事固然爸不對, 但我已解釋他有病一時衝動, 一家人唔係要包容體諒, 而係一次就應該報警? 那可能當時是我錯吧! 但我亦已有say sorry,話我令她受委屈。她説我只識忍, 叫我立即同她爸離婚同她搬出去(以為我百萬未開頭, 出面租間屋唔駛銭的)
她爸一聼到個女叫我同他離婚, 他才失了控咁踢佢, 我已立即制止話叫他冷靜係咪痴咗線。

翡翠宮

畀面勳章

空巢媽媽 發表於 17-11-24 22:54
社工介紹去咗宿舍住
我當時不斷叫她留低
媽咪唔捨得, 媽咪好需要你
你家呢個情況,最好全家一齊去見家庭輔導
日日是好日

伯爵府

回覆樓主

時間沖淡一切,繼續用心用愛感動女女,最終一日女女會被感動的加油

大宅

mother904 發表於 17-11-24 22:56
你家呢個情況,最好全家一齊去見家庭輔導

我自己從那件事起已去見心理輔導, 也勸過他們多次
但他們都不肯
因為大家都固執
不肯面對
如果一早肯
就唔駛搞到關係越來越差
搞到我咁
夾在中間
做阿媽係咪好心痛
做老婆勸了幾年個老公也不肯面對自己情緒有問題, 人至義盡, 搞到頭家咁
搞到個女咁,反叛+任性
教我如何是好

大宅

apple220 發表於 17-11-24 22:59
時間沖淡一切,繼續用心用愛感動女女,最終一日女女會被感動的加油
...

多謝
我只怕情況越來越嚴重(個女而家越來越唔合理, 對我態度越來越差)
害了個女前途

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我覺得無得搞喎。佢搬走正常,但要你俾錢就唔得。佢已經係大學生,佢有辦法可以自己出要獨立生活。

我覺得你地最好嘅結局只會係個女肯同你溝通,肯同你飲茶,真心開心返來同你住無可能啦。好多jm 20歲都結婚生仔。你咪當佢已經嫁左,無謂強求佢返來住。

有啲野返唔到轉頭,已經無可能好以前咁。只要可以改善現狀已經好好。希望你明我講吅手。

大宅

空巢媽媽 發表於 17-11-24 23:03
我自己從那件事起已去見心理輔導, 也勸過他們多次
但他們都不肯
因為大家都固執

其實你女當初係想帶埋你一齊走,唔想你受苦,叫你同先生離婚,但樓主唔想走。到個老公打個女,你會要求個女忍。仲講出有邊個細個唔係比父母打?!
你女應該係嬲你既想法,嬲你明知老公有問題都唔離開

侯爵府

回覆樓主:

如果亞女已成年,先生病得嚟係可以照顧自己的話,你自己安靜一排,去個長旅行,交帶好行程,中間唔好聯絡佢地或睇佢地的消息,畀自己休息一下。可能返嚟有新睇法。
現階段再拉址都無進展,又或者亞女覺得你是必需圍住佢自己轉。

大宅

回覆樓主:

宜家你應該照顧好自己先,有病就安心養病,知個女安全就ok, 試下放低個家,放低個老公,放低個女,以自己喜好情緒行先,有時你表現越緊張,個女就越覺得真係你欠佢,要求會過份左,放手真係唔容易,但如果你自己都無健康既心態,咁點會同個女有段健康既關係
加油,祝福你,睇得出你真係為哩頭家付出好多,既然要做既,要講既都做過,試下讓静下來,俾d空間,時間大家諗清楚點維持下去

大宅

回覆樓主:

你情況有點像我媽,我家姐也是這樣對我媽,張所有不幸推在我媽身上,要我媽滿足佢去彌補,他總認為我媽唔滿足佢=唔夠愛佢,常常難為我媽,令我媽好困擾,從前我媽會忍,但後來我媽放棄了,你電話來我接,但你是來發泄,我媽便鬧他還cut 線,後來他便開始收斂,但她也不是常常會家或來電,但起碼不用再受不必要既氣,當大家放過大家

大宅

wonghiuyeezozo 發表於 17-11-24 21:05
姐係個女仲耿耿於懷啦
都未嬲完 算啦 佢一日出面順風順水都唔會返黎
就保持距離囉

佢過得好或已嫁得好人家當然無問題啦
問題咪就係未有能力揾錢
但仲要我租一間屋佢自己住
我唔愛錫佢,幫佢老豆的話
我唔會個個月入零用錢比佢, 買日用品比佢, 煲好湯叫佢回來取啦
我要做應做的都做, 佢D阿姨話佢太硬頸太任性
唔肯面對現實
係人勸佢都唔聽

首頁
34567...13

尾頁

跳至