親子旅遊

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

AprC 發表於 18-1-25 21:44
回覆 MissMaMa 的帖子

8晚$38000 All inclusive 仲要4.5星, 好抵喎! 介唔介意介紹下?
sorry唔講住,我仲未book呢

珍珠宮

Esther_Rachel 發表於 18-1-25 19:02
我兩家共8人8月去馬爾代夫,我哋係平遊,住5晚Maafushi,再入島住兩晚水上屋(HB)。諗住頭5晚瘋玩水上玩動 ...
要留意resort的交通接駁費用,住2晚成本好貴呢

大宅

MissMaMa 發表於 18-1-25 22:43
要留意resort的交通接駁費用,住2晚成本好貴呢

係呀,所以我哋㨂咗最平快艇費用,亦都好近機場嘅島,之前睇咗啲要坐水上飛機往返唧島,真係交通費貴過兩晚酒店。

大宅

MissMaMa 發表於 18-1-25 22:40
sorry唔講住,我仲未book呢

MissMama, 我舊年去馬爾代夫,問了你好多問題,多謝你好有耐性地回答我的問題。 期待你分享新一次馬爾代夫遊。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

AprC 發表於 18-1-24 22:16
回覆 biancaho7 的帖子

好多都有呀. 如SunXXXsea, 安x滿分都有. 我8月去, 之前都格過價, 機票自己book, ...

我今日去安運滿fun
問佢我係得興同一個trip

安 $ 78004
得 $ 84740

大宅

點解你會揾德興既? 我都未聽過呢間野.
記得格價啦, 下次唔好揾佢.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

AprC 發表於 18-1-26 18:52

點解你會揾德興既? 我都未聽過呢間野.

我一向都搵佢
無下次喇

珍珠宮

chocolateice 發表於 18-1-26 13:51
MissMama, 我舊年去馬爾代夫,問了你好多問題,多謝你好有耐性地回答我的問題。 期待你分享新一次馬爾代夫 ...
唔使客氣,大家交流交流

珍珠宮

Esther_Rachel 發表於 18-1-25 19:02
我兩家共8人8月去馬爾代夫,我哋係平遊,住5晚Maafushi,再入島住兩晚水上屋(HB)。諗住頭5晚瘋玩水上玩動 ...
Maafushi你住邊間?我訂左Arena Beach同Kaani Grand Seaview

珍珠宮

AprC 發表於 18-1-24 22:16

好多都有呀. 如SunXXXsea, 安x滿分都有. 我8月去, 之前都格過價, 機票自己book, ...
啱啱睇到你坐Lanka去馬代,航班時間好辛苦㗎,你要有心理準備。我第一次飛馬代都係坐佢,半夜去到Colombo,再等轉機,真係會冇命。斯航轉機時間太長喇。同埋,你去到Male係星期幾?如果星期五,係冇船入Maafushi。

大宅

MissMaMa 發表於 18-1-27 23:40
啱啱睇到你坐Lanka去馬代,航班時間好辛苦㗎,你要有心理準備。我第一次飛馬代都係坐佢,半夜去到Colombo, ...

斯航有幾班機的,我係早機去,中停科倫比個零鐘,晚上11點到馬里,唔洗捱夜,走就夜機走,夜晚10點到科倫比,book咗機場附近酒店瞓一晚到第朝10點再飛返香港。而到馬里當晚我book了快艇即入Maafushi,瞓醒就開始玩。我本來都有考慮過凌晨班機,因為早上到馬里,在降落前可以從飛機欣賞像珍珠一樣的小島,但覺得好辛苦,故放棄凌晨機,而家咁安排大人小朋友都舒服啲。

大宅

乜原來星期五冇船去馬富施架? private boat都冇? 雖然我星期四去, 但我都想知呢方面既資料.

妳果時係CMB等幾耐轉機? 我去程layover 2.5hrs. 我諗住到CMB果程落機慢d, meme麼麼, 都係等個零鐘就可以上機去MLE, 應該唔太辛苦卦.

而回程layover 10hrs. 到CMB 夜晚11點. 航空公司會幫我訂CMB酒店, 唔駛stay係機場. 希望間酒店唔好離CMB太遠啦.

大宅

Esther_Rachel 發表於 18-1-28 08:16

斯航有幾班機的,我係早機去,中停科倫比個零鐘,晚 ...
早機去, 中停科倫比個零鐘,晚上11點到馬里<--- 早機去, 等個零鐘都係中午, 點會到馬里係夜晚11點? 你係咪坐黃昏6點幾機去CMB, 而唔係早機?

大宅

AprC 發表於 18-1-28 10:03
早機去, 中停科倫比個零鐘,晚上11點到馬里

係,我睇清楚,原來係夜晚6點15分機去,去到當地夜晚11點15分先啱。

大宅

AprC 發表於 18-1-28 09:56

乜原來星期五冇船去馬富施架? private boat都冇? 雖然我星期四去, 但我都想知呢方面 ...

星期五無public ferry,但快艇星期一至五都有的。Public Ferry喺馬里上船,2美金一位,大約兩小時,每日只有1500時一班。快艇一日有幾班,25美金一位,可以去facebook search icom tours,有航班時間,如果時間唔啱,好似我咁,就直接同佢訂私人快艇,佢覆我175美金一艘快艇入馬富施。

珍珠宮

AprC 發表於 18-1-28 09:56

乜原來星期五冇船去馬富施架? private boat都冇? 雖然我星期四去, 但我都想知呢方面 ...

係冇US$2的ferry,要坐jetty,US$25位,又或者包船,5人以內US$150。你星期四去到係幾點?如果趕唔到船 ,都要星期五入去maafushi

珍珠宮

Esther_Rachel 發表於 18-1-28 10:42
係,我睇清楚,原來係夜晚6點15分機去,去到當地夜晚11點15分先啱。
咁樣有d風險,希望你順利冇delay,如果delay就要等10個鐘先坐到下一班

珍珠宮

Esther_Rachel 發表於 18-1-28 08:16

斯航有幾班機的,我係早機去,中停科倫比個零鐘,晚 ...

唔使捱夜?呢班機本身就要捱夜啦,馬里晚上11點幾,即係香港凌晨2點幾。到步之後仲要過關,你見到d職員hea 下hea下,會心急如焚。我聽見你話即晚坐船去Maafushi,真係甚少人咁做,就算好順利入到Maafushii,都好夜!其實第一晚住機場附近,第二日坐船入去仲好。。。夜機到步,真係辛苦嘅,大人就冇乜所謂,帶住小朋友的話,要有充分心理準備呢。

大宅

MissMaMa 發表於 18-1-27 23:24
Maafushi你住邊間?我訂左Arena Beach同Kaani Grand Seaview

我住Kanni呀,近Bikin Beach

大宅

MissMaMa 發表於 18-1-28 12:50
唔使捱夜?呢班機本身就要捱夜啦,馬里晚上11點幾,即係香港凌晨2點幾。到步之後仲要過關,你見到d職員hea ...

轉機嚟講,最舒服係呢班了,其他全部都要凌晨等轉機。當然delay就無計,每個航班都有呢個風險,不過就算我真係遲咗,我都係蝕一晚Maafushi酒店,無咁肉痛。直航最好,但轉機又平好多,希望好似你咁講,一切順利!另外想問喺邊度可以坐$15美金快艇入Maafushi,我搵嚟搵去都係$25一位。

首頁
34567...14

尾頁

跳至