自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

放養就無可能了,細個點都要跟下佢D習慣和睇下佢D功課。除非個小朋友成績合格自己便收貨。我仔三年班起自己執書包做功課,爸爸夜晚間中望下D功課做成點,考試默書佢温完後同佢默下問下,唔熟便再温下,如完全放手怕佢只得7,8x分,到時升中派到band 2∼3唔慌話唔放養。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

lulumelody 發表於 18-1-20 10:07

睇小朋友。我自小是放養,成績也很好,初初亦深信這理念, ...

完全同意

珍珠宮

回覆樓主:

這一代做個有責任阿媽好難放養
周邊比以前更易接觸太多資訊
父母責任是糾正或開導
茶樓阿姐同我好自豪講放養
話邊得咁多時間理個仔
實情是佢英文水平連一年級都無
欲教無從

男爵府

kiko_mami 發表於 18-1-20 09:05
我女一直都係放養,下下旨意我,我一定點佢,佢已經怕左我

成日都話點解小朋友得,因為阿媽唔得:mother:

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

vencyk 發表於 18-1-21 09:18
成日都話點解小朋友得,因為阿媽唔得:mother:

佢比人鬧又唔我比人鬧,下下幫佢,要幫到幾多歲?
感激遇上你~

珍珠宮

72leelily 發表於 18-1-21 08:53
這一代做個有責任阿媽好難放養
周邊比以前更易接觸太多資訊
父母責任是糾正或開導

我都識一些父母盲字都唔識多隻,真係欲教冇力。但子女仍然有高學歷,由細到大都冇需父母擔心。這類父母都有一個共通點,雖然學歷唔高,但就懂得身教,教子女做個有責任,有承擔嘅人。另方面,亦可能子女見父母辛苦賺錢養家,亦勤奮向學,目的係報答父母。

始終講到尾,各人性格不一向,不是放養就可以放養,同樣有父母死谷爛谷又不一定會成材。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇性格既,唔係個個小朋友都有自制能力,適合放養

伯爵府

mama01 發表於 18-1-20 07:37
我兩個小朋友,大果個性格認真&會自我要求,我旁邊輕輕提點就得,細果個樂天活潑,但咩都hea過,口水乾要 ...

所以結論得出
唔係你有無學識或識唔識教嘅問題
而係你遇到或你生出咩性格的子女
當然, 有一半基因是你
一半係你老公
有朋友做到好高級, 老公做生意, 但對仔女都有讀障, 她非常唔開心, 先先成日以為自己教得唔好仲辭埋份工, 後來先知佢老公細個也有讀障, 終於明白晒, 自己唔再强求, 返返工, 開心好多。

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

家家公主 發表於 18-1-20 09:58
我個仔由三年級開始我就放手,所有默書、功課都有佢自己負責任,考試測驗佢唔溫書我有得去,今年五年級,兩 ...

犀利呀,就算默書考試唔合格欠教都唔理?我擔心將來做唔到放手

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Siuyee_chee 的帖子

默書<~~ 次次都係90分以上...

考試<~~未試過唔合格 (通常70-95不等..未試過100)
成個小學未試過欠交功課..

只係欠帶書..木童笛同通告..但咁多年加埋無10次...

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

家家公主 發表於 18-1-21 15:44

默書

真係生性

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

佢雖然懶..又成日覺得自己唔溫都OK....
但對功課又好緊張...好怕欠交被罰.....

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

首頁

尾頁

跳至