自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

s0935560 發表於 18-2-4 17:43
我仲驚, 我右眼1600度丫, 中學已經有飛蚊, 每年都去屯門眼科中心檢查, 每次都問醫生有冇咩野可以做對眼睛好 ...

我諗無野係可以改善到,只係可以控制,令唔好惡化落去。我老公個醫生話佢唔做得激光去減低近視,因為佢d眼部神經線太薄。另外一個方法係好似做白內障手術,放個液晶體入去。但又話佢年紀又唔係大,唔建議呢個方法。只好等遲下科技發達,再作打算。佢大約每兩年要做一次激光去減低眼壓,而家keep住每半年一次視野檢查,眼部影相,驗眼壓。去到診所,得佢一個咁後生。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-2-4 17:55
主要係食吧?成日叫我戒口,一下了真係難

咁醫師話要戒啲咩呀?

我都注意下先

大宅

cbeyond 發表於 18-2-4 17:50
我每日用6,7粒黑杞子沖水, 跟手飲埋, 食埋杞子就算, 廢事煩。
石斛朋友幫我買, 比市面價錢平好多。但好靚, ...

我買果間教冲多幾次等d花青數完全釋放先食,我多數返工飲。有時加d菊花,蜜蜂,當水飲,好過飲奶茶咖啡。無諗過石斛可以打粉冲水飲添,但會唔會好難入口?因為黑枸杞水容易入口,冲水就得,所以我老公肯飲。等我問下中醫先...多謝你介紹多個方法。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

greenpea 發表於 18-2-4 18:06
咁醫師話要戒啲咩呀?

我都注意下先
Pls check pm

greenpea    發表於 18-2-4 18:15

男爵府

常綠葉 發表於 18-2-4 17:58
我諗無野係可以改善到,只係可以控制,令唔好惡化落去。我老公個醫生話佢唔做得激光去減低近視,因為佢d眼 ...
係丫, 醫生話我太深近視, 唔建議我做激光, 另外好似換晶體既方法我都有問過醫生, 佢話只會令我解決深近視既問題, 但視網膜脫落的風險唔會改善, 而且我亦太後生(28歲), 所以驚有其他副作用,又係唔建議做, 我原本做編輯架, 宜家驚用眼過度都諗住轉行, 但又未諗到做咩唔駛對咁多電腦

珊瑚宮

常綠葉 發表於 18-2-4 18:06
我買果間教冲多幾次等d花青數完全釋放先食,我多數返工飲。有時加d菊花,蜜蜂,當水飲,好過飲奶茶咖啡。 ...

黑杞子含的係水溶性花青素, 其實只要沖既水有顏色已經係花青素出左來。
我多數沖完等20分鐘後, 等水變到好深色先飲。黑杞子桂花蜜唔錯, 呢個天氣very good添
石斛加蜜糖沖水飲,已經ok, 好方便。

大宅

s0935560 發表於 18-2-4 18:13
係丫, 醫生話我太深近視, 唔建議我做激光, 另外好似換晶體既方法我都有問過醫生, 佢話只會令我解決深近視既 ...

唔好擔心咁多,只好等將來更多新技術。我老公成日話醫生話用電腦多唔影響青光眼同黃斑病變架喎⋯⋯ 佢每日長期對電腦工作,放工又機不離手。你都會為左隻眼想轉工,亦有d意識想保護眼睛。我老公好似唔多驚咁架,身邊d人緊張過佢!

大宅

cbeyond 發表於 18-2-4 18:19
黑杞子含的係水溶性花青素, 其實只要沖既水有顏色已經係花青素出左來。
我多數沖完等20分鐘後, 等水變到好 ...

咁你覺得石斛定黑枸杞有用d呢?因為我老公唔會飲咁多款野,太懶。開始飲黑枸杞時都要日日打去叫佢飲,同迫佢飲無分別。

珊瑚宮

常綠葉 發表於 18-2-4 18:30
咁你覺得石斛定黑枸杞有用d呢?因為我老公唔會飲咁多款野,太懶。開始飲黑枸杞時都要日日打去叫佢飲,同迫 ...

2種唔同野, 黑杞子真係主要for 眼, 因為含花青素。石斛係免疫力, 全身的。講真, 身體好, 就好多野都避免發生, 包括眼疾。
石斛我食左只係1,2個星期, 黑杞子我又有飲, 暫時無乜特別, 只係覺飲左石斛人係覺得特別舒服。
呢d都要長期食先知效果, 都怕要等我食完成斤石斛先答到分別

男爵府

回覆 常綠葉 的帖子

thx~我都希望未來科技可以發展到盲左都可以重見光明

公爵府

醒目開學勳章

芝士王 發表於 18-2-4 00:36
其實我諗佢係講同一地方唔可以做兩次手術掛, 所以你做lasik 做完角膜, 視網膜可以又做掛
...

不是角膜和視網膜,佢話做過激光矯視,不能再做其他眼嘅激光治療,lasik 即係激光矯視,我15年前做左激光矯視,10年前亦做了視網膜激光治療,所以我肯定lasik 同laser 兩者一定能夠共存

公爵府

醒目開學勳章

devilray666 發表於 18-2-4 15:14
我都唔知,醫生咁講我咁聽,如果可以再做咁就好

眼科醫生一定有依方面知識,一定唔會講錯,應該係你自己聽錯,或者誤會左

禁止訪問

珊瑚宮

devilray666 發表於 18-2-4 21:13
一定唔會我聽錯,因為我眼球損左,佢話如果滴曬眼藥水仲痛,就要做激光,不過佢知我做左激光矯視,唔建議 ...

當然啦, 做完激光矯視, 太仔細的動作係做唔用。
眼科醫生仲點幫人打激光呀, 佢地梗係唔會做啦。

大宅

cbeyond 發表於 18-2-4 18:43
2種唔同野, 黑杞子真係主要for 眼, 因為含花青素。石斛係免疫力, 全身的。講真, 身體好, 就好多野都避免發 ...

等我帶埋老公去睇下身體適唔適合食石斛先。之前媽咪成日話石斛同唔知咩煲湯對眼好,但我好小煲中湯。買左都係放一邊未煲,太懶~但多謝你介紹呀⋯⋯

子爵府

BK Milk勳章

devilray666 發表於 18-2-3 00:34
前排睇眼科,醫生話如果做過激光矯視,不能再做其他眼嘅激光治療

怪不得大部分眼科診所醫生及視光師都帶眼鏡,䛧底終於解開了

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

fishball_ball 發表於 18-2-3 00:00
無黑點,係透明既點點咁囉,同埋有幾條好似蟲仔咁既印,我都覺得呢幾年嚴重左,開始對望野有D滋擾,以為一 ...
我會有D透明蟲仔, 細個已有, 一路以為係自己眼水有污糟, 係上年去驗眼先知呢D都叫飛蚊. 不過無嚴重到都唔理佢了.

首頁

尾頁

跳至