自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好唔好彩,都要睇個人有無努力過,樣樣 斤斤計較,做多小小都要人計返,呢啲精英係咩年代都唔會成功

tom_s18    發表於 18-2-19 20:57
想認識多啲屯門友

大宅

青青河邊草 發表於 18-2-19 09:21
痴痴地
我70後
細個住板間房

嗰陣嘅人普遍貧窮,人人都係咁人人都會少d覺得自己慘⋯⋯

而家出身(90後)嗰班(唔係好叻或且有父幹嗰班),公屋無佢份(要好低收入仲要等好耐至排到),居屋又要抽獎咁,私樓真係太貴。社會流動又少咗,升職機會少,好多人揾萬鬆d都係ot 做死(唔係人人有政府工做)。

有時覺得90,00嗰d人都幾值得人體諒。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

每個年代都有幸運既人, 係靠自己去創造...

禁止訪問

子爵府

choco_soup 發表於 18-2-19 08:28
同意,好羨慕80頭出世既人,我識好多人70尾80頭出世既人都可以係經濟低微時買到樓。反而我呢個80尾尾尾既 ...

Agree...
Sweetheartb

伯爵府

回覆樓主

先唔講搵錢,其實6-70後係經歷最精彩既香港時代,青年期係80年代,成年期係90年代

80後係80年代得幾歲,好多精彩娛樂都錯過左(70年代歌曲同娛樂都幾正架)

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

應該都係呢2個年代左右。當時物價/樓價又唔多貴,但叫你攞出黎又攞唔到。

果時爸爸做裝修都搵到下錢,但唔識理財同投資,正所謂餐搵餐食餐餐清,同埋一收到尾數就過大海佢唔賭都有2層樓收租

珍珠宮

starrymama 發表於 18-2-19 00:30
70s 最好

我都覺得係(肯努力都揾到食)5憂食住

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

70s 最好

珍珠宮

回覆 淘心 的帖子

咁60後嘅父母個個都 7,80歲或以上,佢地大多數無經濟能力,唔養佢地又點得呢!我嘅意思系60後出世,80年代出來做工,正值經濟起飛,揾工容易,金融風暴時正值通縮,物價平,容易儲錢結婚,60後又正值適婚年齡,到生bb時遇到沙士,樓價下跌,有仔女就想買樓,如果要求唔高,有6位數字已經可以上車,吾使父母比首期,所以,60後已經算幸運,不論你大學或中學畢業,多數已經有自置物業

男爵府

anna59 發表於 18-2-19 11:26
回覆 淘心 的帖子

咁60後嘅父母個個都 7,80歲或以上,佢地大多數無經濟能力,唔養佢地又點得呢!我嘅意思 ...

我爺嫲公婆是,30,40後,30多歲開始不工作,只會生生生,推我的伯伯,姑媽們去茶樓工作,11,12歲就開始要全數養家。

30,40後最歎!

男爵府

Angel_Rose 發表於 18-2-19 09:01
明呀,我奶奶小時候係咁樣長大,不過佢無讀到小學畢業,佢話當時有得做童工,讀完小三就返工了 ...

所以最乞人憎的,是40後!

珍珠宮

回覆 淘心 的帖子

唉!佢地嘅思想好難改變,所以,現在好多人都仇老

子爵府

甜甜人妻 發表於 18-2-19 00:25
我係80後,出來工作那年是沙士後一年,起薪點很低,儲到首期(無父母幹)樓價已很貴,但幸好當時(2014年) ...

不能同意更多
一個不上進的人,生於那個年代都不會有好際遇。市道暢旺份工可以hea做,市道差就第一個炒囉

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

海仔媽 發表於 18-2-18 23:43
以前聽朋友說出生於八十年代,是最幸運也最悲哀的事,出生於最好的時代,兒童時少年時看到時代急速的變遷, ...

唔覺,剩係畢業經過金融風暴,911同sars..已經唔好過

75前,或者85後好d

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yeeyeeyeah 發表於 18-2-19 00:13
我80 尾尾尾,羨慕70 後,食正80-90 年代經濟起飛

70後都係睇前定後,97後出身就....

子爵府

回覆樓主

10後最好,我認識的小朋友未夠10歲已經遊歷多個國家,每年暑假/聖誕節/新年都外遊。我當年讀書暑假是做暑期工,到畢業,好努力工作儲錢20+才第一次去日本。
利申:70後

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

總之風光不再

依家衰處未最衰

地運完了

侯爵府

回覆樓主:

如果30年前上海年青人個個都係呢句我有幾慘幾慘, 唔發憤從低谷走出來, 上海也不會在機會來臨時. 順風而行, 收服過去五六十年的失地。

後生仔,機會係留俾有準備嘅人嘅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比上不足比下有餘。
如果嗰個年代我買左樓就會比較好, 不過我承認嗰個年代出世嘅,係比較開心一啲
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
34567...13

尾頁

跳至