自由講場

跳至

首頁
34567...45

尾頁

子爵府

回覆樓主:

根本個小朋友都唔冷靜到,點喺街如佢傾呀
咁多位,乜你哋啲小朋友發緊脾氣嗰陣會聽你哋講“道理“架咩
我覺得有咩咪返警署查清楚lor
得罪都要講,有啲人(包括傳媒)係對人唔對事
見到係小朋友就問“使唔使咁“如果留意吓啲片,阿Sir其實都就住就住

cissie    發表於 18-2-28 20:07

侯爵府

SadakoChan 發表於 18-2-28 02:36
大家都有仔女,請睇清楚事情真相,或者呢度有JM就係學生哥既媽媽
學生哥類似有自閉症,接觸左個易拉架(留 ...

作為媽媽,我好心痛個小朋友比人屈,刺激到係咁尖叫,雖然我唔知佢本身係咪有乜情緒管理問題

個大媽真係痴痴地,依家佢個架跌落來整到人啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

回覆 oilaioilai 的帖子

你有無放大幅圖(易拉架)看?表面字眼是發x功
x教主受酷刑,去外國也是沒自由,繼女做副團長,是真教主……

大媽表面是傻人,發x功
實際就欺負學生

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

如果小朋友比人屈,情緒失控都唔奇,加上青春期,反應可以好大!

珍珠宮

bebeyi 發表於 18-2-28 07:23
我覺 ...

Agree

禁止訪問

回覆樓主

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主

個大陸女人越睇越乞人憎,咁樣屈個細路都有,真係當自己係香港大晒咩,真係唔怪得咁多人討厭佢地

同埋佢報警話比人偷野,唔係應該都要去警署協助調查既咩?佢而家咁擺明玩野

男爵府

goldpiglet 發表於 18-2-28 02:03
唔評論警員執法,但個發x功大媽犯法在先。
一、阻街
二、浪費警力(虛報偷竊但無賊贓)

認同,學生哥很可憐

禁止訪問

男爵府

玩具勳章

回覆樓主:

實情係點,唯有靠警方查證。
只可以講,蘋果唔專業;
大媽態度語氣令人討厭;
警方當場都無可奈何,但應該叫埋大嬸返去錄口供;
同埋希望個學生真係無做到,只睇片段,覺得佢可能係SEN既細路哥,現在真的為數不少,希望anyway, 大事化小,細路唔好太受驚嚇啦!

男爵府

lojo11 發表於 18-2-28 07:33
如果小朋友比人屈,情緒失控都唔奇,加上青春期,反應可以好大!

認同,晤知其他話這小朋友不是的人是否已是家長的角色,如是應該理解這年紀遇上這事會何等驚恐,所以他才有這麼大反應!為這學生心痛!

男爵府

我覺 ...

觀點唔同睇法都唔同,我係覺得小朋友慘既,我朋友另一角度看同你一樣,警察除就住就住外,仲有小小保護緊個小朋友唔好比大媽行近佢不停鬧。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個學生真慘
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

fanfanfanny 發表於 18-2-28 02:09
我只係半夜責醒去厠所望一望BK,見到個小孩好慘,好明顯警察判斷力錯左和經驗不夠。立即JM一呼百應話警察 ...

同意。

面對一個學生都唔可以冷靜地分析。學生明顯有特殊需要而警察既做法係更加刺激其情緒。

大媽好過份!

侯爵府

森永牛乳 發表於 18-2-28 01:31
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180227/57882900

我覺得警察行動及學生反應是正常,只係新聞借題發揮,唔好乜都仇警

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我覺 ...

咁點解唔帶埋個大媽番警署調查案情呢

HoneyBee30    發表於 18-2-28 07:59
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

禁止訪問

回覆樓主

大宅

SadakoChan 發表於 18-2-28 02:36
大家都有仔女,請睇清楚事情真相,或者呢度有JM就係學生哥既媽媽
學生哥類似有自閉症,接觸左個易拉架(留 ...

講得好!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

亞牛亞妹 發表於 18-2-28 02:02
學生係咪嚇親,所以咁驚

睇咗兩段片,件事好簡單:

一個自稱住咗香港一百年嘅中國大媽,仲同警員講個小朋友响佢個「鋪頭」度「偷嘢」,最後發現係一塊違法掛响路邊嘅反法輪功嘅掛牌。

最攪笑係嗰大媽比人鬧到理虧時,竟然問嗰個住咗香港50年嘅印裔男子:「你係唔係中國人?」

我相信就算點老花都唔會似啦。

~完~
我諗呢件事對個小朋友日後心理發展會有影響。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

首頁
34567...45

尾頁

跳至