自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我都久唔久遇到樓主講的第三點。。。
有時候真係覺得家長以為我住隔離,行2步就到果種,早1個鐘打個電話就話今日唔補
有無諗過我可能出咗門口架。。。
我有時會早一日confirm時間(補慣咗就唔confirm)第二日都可以早半個鐘話醒起有野做
真係火都黎

珍珠宮

20020116 發表於 18-4-1 09:14
應該話:佢自己生個仔出嚟,教咗十年8載後,都搞唔掂,搞到一pat shit咁,expect個補習3小時搞掂
...
見你咁講,我想起老闆個開中介公司嘅朋友,專接學校功輔班興趣班果啲中介,有時中界公司比臨時搵吳到導師,老闆都有叫我去幫佢朋友做代課導師,聽過中界負責人話,如果啲學校申請到政府某啲資助,學生可以吳洗交學費上功輔班,當中有啲免費左嘅功輔班嘅家長向學校投訴,話參加左功輔班點解啲做吳曬功課,點解默書都仲係肥

大宅

回覆樓主

我反而遇到些不負責任補習老師,jm介紹的都中招。呢位老師收得一啲都唔平,點知上堂一見我仔啲英文習作已話好深(普通津校咋喎),自問自己從來無樓主所講嘅情況做過,但點知幾堂後突然於某日臨上堂之前兩小時先話屋企有事唔再來上堂,好彩唔係全倚賴佢,否則我仔考試咪大件事......諗深一層我估佢自己知教唔店(佢話深嘛)所以才知難而退。

子爵府

回覆樓主:

反而我好怕補習晒時間做功課 , 我連默書都要求唔駛同佢溫, 事實我只係想補底, 唔係要功課輔導

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我相信bk呢度都大把呢啲家長

民房

mrshoho 發表於 18-4-1 09:17
個家長好過份,但你人大人大姐唔識say no? 你自己都有D問題。

不如爬下文先

民房

bbasco 發表於 18-4-1 12:00
反而我好怕補習晒時間做功課 , 我連默書都要求唔駛同佢溫, 事實我只係想補底, 唔係要功課輔導
...

我都係 勁憎浪費哂d時間做功課
尤其抄詞語果d
但d家長又要求一定要做哂功課
又要溫默書 仲要個學生係冇溫過
其實溫默書唔係問題 但可唔可以串好哂d字先
我來到就可以即刻默呢

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

直接將你出呢個POST既字...PM或WHATSAPP 比果幾位咁負責任既家長..
呢D學生..唔補都罷....無左不用可惜.....
做人唔好屈就自己...有料的唔怕無學生..
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

牛年勳章 2018復活節勳章

你真係唔好彩

珍珠宮

第一、二就過份咗,第三,有時小朋友係會間吾中會突然發燒,真係咁都吾想,但只係為咗去玩就吾好

民房

loved 發表於 18-4-1 12:44
第一、二就過份咗,第三,有時小朋友係會間吾中會突然發燒,真係咁都吾想,但只係為咗去玩就吾好 ...

咁病係一個好合理嘅理由
係好似好合理咁講出來
但只係話唔補 取消 我唔認為係病

珍珠宮

Whyneedname 發表於 18-4-1 12:46
咁病係一個好合理嘅理由
係好似好合理咁講出來
但只係話唔補 取消 我唔認為係病
連藉口都無個,即係蝦你

民房

loved 發表於 18-4-1 12:47
連藉口都無個,即係蝦你

其實有冇諗過係調時間唔係取消
我當然知道我食屎定食飯都唔關家長事啦
但我亦都係見到當初見到話一星期三日我先接
好啦我而加又hold左呢段時間比你
你一時又話補一時又取消
係好剝削我

珍珠宮

回覆樓主

我覺得你好慘,應該唔好幫果啲家長的仔女補習.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

民房

bigbighei 發表於 18-4-1 14:14
我覺得你好慘,應該唔好幫果啲家長的仔女補習.

而加淨番都係d有第三個問題嘅家長
都final year加學期尾 無謂再搵又要比中介賺我幾千蚊啦

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

如果咁衰,唔好打佢工,搵個第二個老細

珍珠宮

15週年勳章

雙方唔夾, 唔教/唔學,

珍珠宮

Whyneedname 發表於 18-4-1 14:18
而加淨番都係d有第三個問題嘅家長
都final year加學期尾 無謂再搵又要比中介賺我幾千蚊啦
或者試下吳經中介?
例如你幫我補,補左幾堂後你向我提出,我同中介講炒左你,但實情我直接搵你補,吳洗比中介抽

大宅

回覆 Whyneedname 的帖子

你真好人,補習社講明起碼1日前通知,有時我真係會大檬忘了改左時間,有段時間,因為自己工作太忙,又無記醒,連續3次補習社打來為何呀女沒到,唯有照比錢😣

伯爵府

其實樓主積極D既方法是當面對家長講,講你既底線同原則,我以前讀大學時都一日補三份,第一堂我就會講:我既時間緊絀,因接住有另一份補習,要準時走,如測考要加時要提早通知,讓我先夾下時間。另外如臨時取消要兩小時前通知,否則我已在路上,取消也要照計。至於成績,我會盡力,但每個小朋友資質基礎不同,家長要有耐性,同埋我見小朋友不專心會鬧唔會呵,因我想兩小時佢會有最大得著,亦唔想嘥家長D錢。大家試下一個月,到時雙方唔夾可唔補。但我個年代無乜怪獸家長,都會buy我個套。同埋我見有需要會自己買額外補充比小朋友補習時用,無諗過問家長攞番錢,但佢地好多知道會比番我,當然有D家長每次不在家,亦不知道,我都無所謂。我又會去圖書館借書比小朋友睇,因為要語文好多睇適合程度既書打好基礎好緊要,下次補習會同小朋友分享下本書內容。我只會因唔想補比人挽留,未比人炒過。其實補習老師要有心態自己係老師,不是傭工,任何事都可以雙方溝通和協商的。

首頁

尾頁

跳至