自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Yukyuk 發表於 18-4-8 11:06
我自己都食緊

真係唔該晒你呀!我仲諗緊唔知轉邊隻好,因我都有d免疫系統問題,唔食驚有事,唔敢隨便停

珍珠宮

我自己都食緊

同埋呢隻純度高唔高㗎?

侯爵府

醒目開學勳章

yeemeif 發表於 18-4-8 11:55
同埋呢隻純度高唔高㗎?

补充事实
份量: 1片
每份的量 每日价值%
苹果果胶(来自新鲜苹果)(果胶含量相当于20.5克全苹果) 500毫克

我覺得呢隻幾好!

(身體冇唔舒服)

珍珠宮

teddy923 發表於 18-4-4 23:50
眼發炎,睇唔到野,好彩係一隻,但再揾唔到病因,好快就到另一隻喇,因為醫生話已經睇到另一隻開始黎料, ...

你有冇睇眼科醫生呀? 佢哋點講?

或者你試下換另一個家庭醫生。有經驗既會識得要驗咩去搵出原因。

我之前有朋友試過唔舒服,睇過好多醫生都搵唔到原因。。。。。後來轉咗幾個醫生,再抽血。。。。原來係類風濕關節炎。 現長期作戰中。。。

珍珠宮

Yukyuk 發表於 18-4-8 12:04
补充事实
份量: 1片
每份的量 每日价值%

唔該晒你

珍珠宮

Chamo 發表於 18-4-8 11:26
胰臟炎其實會否影響血糖?
其實有無方法早 d check 到?
依家一型, 係咪要插住針孔係身, 一食野就要注射藥物? ...

會架,因為胰臟係釋出胰島素,慢性胰臟炎係糖尿病其中一個原因,慢性胰臟炎又係遗傳多

我會有機長期監察血糖,每餐前要打針,控制得好平常生活冇問题

伯爵府

teddy923 發表於 18-4-4 23:36
最近身體有啲事,要不停做test睇邊到有病就住醫,但聽講好多時某啲病都揾唔到病因,就咁就一世,我好擔心果 ...

我剛剛因為右腹痛,唔知點解痛,就係好痛。痛到行唔到。。。年28入政府醫院, 住左3日,抽血驗尿,照晒超聲波,x ray都搵唔到原因,跟住開左一大堆止痛藥(仲有嗎啡) 叫我出院過年。。。跟住好快地3月排多1次超聲波,又排多次CT... 都照唔到點解痛。。。排到6月再覆診。。。仲有排到2022年follow up超聲波。。。。

其實真係做得既都做晒就係搵唔到痛既原因。。。。

p. s. 一直食住止痛藥過日子。。。3月頭,比呀仔唔小心響sofa勁大力踢左我右腹一腳,我竟然唔再痛

大宅

大姑娘 發表於 18-4-8 12:28
你有冇睇眼科醫生呀? 佢哋點講?

或者你試下換另一個家庭醫生。有經驗既會識得要驗咩去搵出原因。

我已經睇專科喇,佢地都揾緊病因,醫生話要忍耐

珍珠宮

我自己都食緊
請問你食完有無胃氣脹或其他不適?

侯爵府

醒目開學勳章

loved 發表於 18-4-8 16:11
請問你食完有無胃氣脹或其他不適?

少胃氣脹(因爲我有服黑加侖子精華)
冇其他不舒服!

侯爵府

其實而家好多不明病因都同敏感有關。我自己不嬲都知自己對化學物敏感,令我眼、鼻、氣管、肺都會發炎。但近年進展到關節發炎,最初還以為類風濕,經過一年不斷求醫,驗身都揾吾到原因,後來有位類風濕專科醫生睇到我每次發作都係7月份,佢一言驚醒,因為搬屋後,樓上近年用一種揮發性好強清潔劑,以及鄰舍天熱都打開窗,佢地亦用上不同種類有揮發性用品,仲有人點化學香薰,雖然我閂曬窗,但揮發物無孔不入,於是每年4、5月身體開始有反應而不自知,直到痛到行吾到就去睇醫生。

所以奉勸各位,化學物響無聲無色下蠶食你身體,請各位盡量少用。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Yukyuk 發表於 18-4-5 22:54
這個app

侯爵府

下面係我最近睇到嘅文章,俾大家參考。試想想你地心愛子女都受到各種化學物侵害而不知,要佢地受多少苦

http://www.master-insight.com/%E ... %E5%80%8B%E6%A1%88/

珍珠宮

Yukyuk 發表於 18-4-8 16:16
少胃氣脹(因爲我有服黑加侖子精華)
冇其他不舒服!
我亦曾服食過黑加侖子精華,但吾知點解會胃痛

水晶宮

回覆樓主:

如果真係搵唔到病因,可嘗試嚴格戒口3個月,戒gluten, dairy, eggs, sugar, processed food, nuts, nightshades; 食raw veggies, low fructose fruits, lean meat, fish, brown rice,每日飲lemon water 3L保持身體alkaline狀態。有好轉再慢慢introduce番其他食物。
supplements可食flaxseed oil, Vit D3/K2, L-glutamine, Vit B complex。

大宅

Elenalan 發表於 18-4-8 16:58
如果真係搵唔到病因,可嘗試嚴格戒口3個月,戒gluten, dairy, eggs, sugar, processed food, nuts, nightsh ...

唉,我等緊見內科,政府真係好慢

珍珠宮

oscarmama 發表於 18-4-8 16:32
其實而家好多不明病因都同敏感有關。我自己不嬲都知自己對化學物敏感,令我眼、鼻、氣管、肺都會發炎。但近 ...

最怕啲化學香薰。 都唔知點解咁多人點?

水晶宮

teddy923 發表於 18-4-5 21:36
係啊,但我係除左虹膜,其他眼的地方都有事發炎,我都唔知點搞,醫生啲眼藥水又唔得,我滴左3日喇,一啲起 ...

會吾會黄斑病变。隻眼好似黑色一撻撻遮住視線。

侯爵府

醒目開學勳章

loved 發表於 18-4-8 16:41
我亦曾服食過黑加侖子精華,但吾知點解會胃痛

你本身有胃炎嗎?

珍珠宮

teddy923 發表於 18-4-4 23:50
眼發炎,睇唔到野,好彩係一隻,但再揾唔到病因,好快就到另一隻喇,因為醫生話已經睇到另一隻開始黎料, ...

我有個舊同事之前試過眼睛發炎,又係睇咗好耐醫生都唔好,轉過醫生都唔得。後來我介紹咗佢去大埔睇中醫,結果中醫用咗最簡單嘅藥,唔駛兩星期就完全康復。

而我本身都有一個奇怪嘅病,睇西醫做咗好多 test 都搵唔到原因,免疫系統、愛滋都做埋,都係搵唔到。咁去睇一位小西灣嘅中醫,中醫就解釋咗原因俾我知,知道問題,就就可以盡量避免病發。

或者你可以試下搵相熟嘅中醫睇下。

首頁

尾頁

跳至