自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

叫男家千祈唔好移民外國請工人添呀,叫人地全天候stand by 一係比ot比死佢,一係比人告

d人比幾千蚊當咗自己係大王

用戶要求終止服務

回覆樓主

你啱,照顧小朋友為先。我姐姐湊一個,我都係俾佢九點幾入房瞓,你老公奶奶似係用盡人果隻,都幾衰

男爵府

回覆樓主

一睇就知男家幾刻薄!

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

其實你C6有無想過工人姊姊的工時已經很長,由早上六時到晚上九時,共15小時。加上要照顧兩個小朋友和做家務

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

你係正常顧主。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,你冇錯,因為你係一個好人,識得理下人感受,將心比己。有d僱主真係唔當工人係人,咩都要工人做,好似出糧就係大哂咁,咁既心態唔好

珍珠宮

Nikkichau 發表於 18-5-28 23:24
老公同6299成家話我縱個工人,黎打工好似享福咁,先講姐姐平時做d咩,要照顧一個9個月大bb同一個三歲既女, ...

你完全冇問題呀,不過唔值得為工人而嘈交。
大家觀點不同,就唯有盡量避開話題。
你老公同一群觀點一樣嘅人傾,甚至一齊話你,你拗都冇意思,避得就避。
你搵同你觀點一樣嘅朋友傾訴,咁先可以平伏/平均心情。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔止刻薄, 階級觀念亦重. 當然比佢更甚既人有更多....

佢同你嘈, 有可能係因為佢俾朋友笑, 之後發洩響你身上.

子爵府

老公同6299成家話我縱個工人,黎打工好似享福咁,先講姐姐平時做d咩,要照顧一個9個月大bb同一個三歲既女, ...

絶對係你啱! 做人唔應該駛得人咁盡,至怕d人當姐姐係奴婢咁,比幾千蚊人即刻當自己係老爺少奶咁巴閉!不知所謂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

losttoa 發表於 18-5-28 23:31
你冇錯,我撐你

x 2

妳做法正確~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

choc_choc 發表於 18-5-28 23:30
問下老公係咪想飲加「尿」湯?

水晶宮

Nikkichau 發表於 18-5-28 23:45
就系呢個做法6299就鬧我地,佢地類似系妹仔大過主人婆既諗法。。覺得主人未食竟然你食先。。但我真系覺得冇 ...

你比工人食先冇問題, 好多家庭都係咁做。不过我做法係一齊開飯, 工人在廚房自己食, 我自己边食边睇住個仔, 我仔好易湊

侯爵府

回覆樓主:

作為僱主,我認為jm你做得有人情味,係個好僱主
依家係你老公嘅問題

男爵府

回覆樓主

你無錯!
我都係咁,對姐姐好好,c6 以前都有投訴過,
話我關心姐姐休息得夠唔夠多過關心佢
我話全家2大3小病晒(c6出左差)個陣,
都係姐姐帶病同我一齊頂!
仲有一次3個仔一齊上吐下瀉,又洗又拖地,無限輪迴,仲要嘔埋張布沙發,人地仲唔怕核突用手接呀
事實姐姐好抵錫,好工人真係萬中無一,佢當正啲仔係自己生咁湊,對佢好係應份架。

水晶宮

回覆樓主:

你做得啱,工人只是僱主用錢請番嚟的幫手,但好多人當佢地係奴隸的觀念

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我唔覺得你有錯呀,但亦唔需要話同老公嘈,平心靜氣解釋佢聽你既理念,相信唔係難明。
始終要一湊二,冇可能等到佢地玩到12點清場又出黎幫手,第二日佢會冇精神做野,做錯左點算?BB安全是首要考慮。。
另,比姐姐食先係協助我照顧BB,係有必須要咁做的。
慢慢解釋比佢地知。如果佢地唔同意可以笑笑意見接受不反駁,但態度照舊。姐姐我既,我才有最終話事權。好小事唔好為此而傷感情。

男爵府

Moonlight819 發表於 18-5-28 23:31
其實我覺得給工人吃飯先真的不太好,有感覺好像事事以她為先..

如果僱主遲放工,都要工人餓住等咪!邊個食先好限姐。

男爵府

回覆樓主:

我覺得姐姐食飯先無問題, 每家人生活習慣用餐時不同。今時今日的姐姐是helper, 不是下人或妹仔。d老人家仲成日用上一世紀的思想睇工人姐姐。

伯爵府

回覆樓主

個個人不同。我同你差不多但成日比人話太就工人。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

BBJOJO 發表於 18-5-28 23:30
agree

首頁
34567...11

尾頁

跳至