自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

公爵府

回覆樓主:

留個小朋友係街真係離晒譜,一定投訴到低 ,但同時準備轉校 ,既然學校同校巴公司態度咁差 ,唔見得係咩好學校

侯爵府

Michellessskyy 發表於 18-6-29 19:09
2018年6月,我收到校車公司的指引叫家長簽名,由於準備上新學期,我在指引上聲名希望校車公司另外給予我再 ...

而家好多學校買校車怕,冇人做,所以我比D細路㨂walking distance 的學校

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

再3確認上左車!!
痴線, 唔係好心人送佢返學校, 後果會點? 離晒譜!

禁止發言

回覆樓主:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要轉校車唔係新鮮事
但個所謂校長潛水就好有問題
咁大件事都好應該同家長回應一下
轉唔轉校樓主就自己決定
但睇來個校長唔覺得有心對小朋友

男爵府

回覆樓主

如果發生在我身上,我已經立刻找學校

水晶宮

Michellessskyy 發表於 18-6-29 19:09
首先,作為一位母親,最重要的必定是小孩的人身安全性問題。本人想藉此文章尋找家長意見及提醒同校家長。
...

我覺得呢件事極痴缐!有咩理由會發生而學校又唔理?比我一定轉校!

伯爵府

HiPP勳章(2)

BABA124 發表於 18-6-29 22:04
立即轉校! 你係啱!佢肯定錯! 问題係你網上开晒名, 即使學校錯, 好肯定你小孩唔會有好日子過, 佢有數個鐘不 ...

同意 我唔想自己小朋友有機會被人日日心靈傷害
呢啲無形傷害 影響一世

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

校車唔應該要轉車?係保母車先會。

我會轉校,反正呢間又唔係咩出名學校,不在乎小朋友安全的學校讀唔過。
請勿打招呼~

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主,小朋友要考小學嗎?擔心小朋友k2成績表唔好睇

侯爵府

asdf0012345 發表於 18-6-29 22:28
其實真係好難,就算當時報警都做吾到d咩。教育署同學校根本就理吾到,先吾講關係先,如無左校車服務,對一 ...

都係,個小朋友會冇癮,k3照轉驚乜

複式洋房

2018年6月,我收到校車公司的指引叫家長簽名,由於準備上新學期,我在指引上聲名希望校車公司另外給予我再 ...

其實, 唔讀九龍塘的學校得唔得, 轉去屋企或公司附近的學校會好dd, 小朋友休息多d, 精神又好d.....校車唔係必須品

男爵府

首先,作為一位母親,最重要的必定是小孩的人身安全性問題。本人想藉此文章尋找家長意見及提醒同校家長。
...

好多校車公司多少都同學校有D關係,發生咁大件事校車負責人仲對你破口大罵校長也不理你的投訴也太過份,你搵定學校後推上蘋果

翡翠宮

減齡達人勳章

Michellessskyy 發表於 18-6-29 19:18
小朋友下個月上k3,我都好無助。。

比著我都會嘗試轉下校,學校同校車公司都好不知所謂

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係最近先知,唔係得你呢間學校會轉校車架,有朝我送完孫仔返學,太肚餓,就轉左入一公屋,叫亞女去買粥,我等佢其間就見到兩架,一模一樣的校車,一齊停一前一後,前車有兩個姨姨一齊好急,好快咁張前車所有學生拖去後面架車,之後一齊開走.
有個相熟停車場管理員行過,我就問佢,點解D學生要換車?佢話幾年架啦,好似係荃灣,屯門接入來(天水圍)架,點解要轉車就唔知啦.
<br><br>

伯爵府

回覆樓主

垃圾校長!咁大件事都唔同家長溝通!垃圾學校

水晶宮

回覆樓主:

要投訴, 係事發之後即時投訴、報警。留低個學生在街係發生在2月。事後第二天, 学校及校車公司有比交待樓主, 而樓主似乎接受咗並繼續用校車服務直至6月。

事隔4個月, 校車公司通知家長下學年繼續服務, 楼主才又再向校車公司舊事重提, 倾唔掂数找校長。在校方及校車公司角度, 個校車服務只係一個延續至下學年的同樣服務, 何解樓主在过去4個月唔出聲 但現在來投訴?

其實, 樓主6月的行為係應該事發之後即做, 而不是4個月後做, 個效果好唔同。現在只能揀坐唔坐校車,或轉校。

大宅

番茄炒蛋 發表於 18-6-29 19:23
如果係我,會立刻轉校,即使幾出名嘅學校,發生咁樣嘅事,對我來講,都係垃圾學校。同埋校長我從來唔會用 ...

認同

複式洋房

...

好在樓主仔仔冇事,希望你可以搵到適合又放心的安排,學校和校車公司都太過份

子爵府

birdbird 發表於 18-6-29 20:11
校車公司之後已交待炒咗個校車保母, 咁學校及校車公司仲可以点? 即時唔用間校車公司? 咁d 學生由边個接送? ...

但呢個留低個細路係街係好嚴重嘅錯誤,基本上一次都唔可以發生,唔見左個細路點算?做教育唔係應該將小朋友安全放第一咩?如果學校覺得一個家長問題係小問題,唔值得take 任何action, 係咪要漏多幾次細路係街,甚至出左事先take action呢? 而家d人原來咁諗野,唔怪得之而家咁多冇人性嘅新聞,臨臨單case, 學校知佢比屋企人打都唔跟進,仲有小學女生跳樓,成班老師副校唔報警,仲講大話。冇人性真係唔好做教育,害人害物

首頁
34567...14

尾頁

跳至