自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

薯圈 發表於 18-7-5 03:48
好曬

想講好大太陽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得KEEP到5名來都OK啦...
係全級定全班??如果全級的..真係冇必要迫佢...
佢唔溫都有好成績..係因為上堂專心..吸收到...

如果只係全班頭5...全級可能只係頭20左右...
其實都好OK...但要睇...將來中學想讀乜?
以往升中率果D...
想入B1A...可能KEEP住全級頭10以內會好D...

不過講真..冇論係全級定全班...
有咁既成績...我就真係唔會迫佢...唔會比壓力佢..
可能重個個WEEKEND都好開心咁同佢搵節目..
因為唔駛煩佢學業

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

月亮免 發表於 18-7-4 17:07
我小朋友讀書冇壓力, 考試唔温書, 成績全班5名內, 但第1, 2 永遠冇份
今日派了成績表, 例牌5名內, 老師暗示 ...

我其中一位小朋友,讀band1頭中學,hea 住溫,機不離手咁溫習,我目測係唔似溫書,罵過、講冇用,傷感情!

昨天派左成績表,仍然入到精英班,佢話唔洗咁出力,夠選科,夠入精英班就ok

就冇理佢,中學講唔聽的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

myaisha0435 發表於 18-7-4 17:34

我會, 建立一種良好嘅態度對佢將來好重要

認同,我仔就係佛系,小學唔溫都級頭,但就養懶左,而家高中,補習老師評語: 佢唔係唔明,係懶 悔不當初

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔洗谷,但要習慣溫習。小女小一小二都考級名列前矛 考級頭3 當然係有溫書,但輕鬆咁溫,考前一星期一日一個鐘。上到小三跌左幾名,發現靠天資唔夠。後來佢對讀書上心返d,要求溫習加時,學期尾又升返上去。
有天資要既唔係谷係栽培,無天資要既係勤力。從來都無必要谷。係要理解小朋友強弱項重點引導
從小四開始,有目標中學,奉行work hard play hard。做個happy girl. 錢就得一舊拎去補習定拎去玩。決擇權係佢手。
暫時都仲好放心係拎舊錢去玩。下學年有呈分,希望可以繼續玩落去

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

月亮免 發表於 18-7-4 17:07
我小朋友讀書冇壓力, 考試唔温書, 成績全班5名內, 但第1, 2 永遠冇份
今日派了成績表, 例牌5名內, 老師暗示 ...
兩個問題,(1)全班幾多人,(2)全級排第幾?

假如全班有30人或以上,無需考慮(2),建議唔好理佢。佢都咁勁,比個快樂童年佢。

假如全班得15人或以下,就要睇埋第二條問題啦。

至於15-30人,就真係見仁見智!
Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.

男爵府

ok_ko 發表於 18-7-5 12:18
兩個問題,(1)全班幾多人,(2)全級排第幾?

假如全班有30人或以上,無需考慮(2),建議唔好理佢。佢 ...

全班32人

首頁

尾頁

跳至