婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

見到其他人出post有暗喻話最近好hit兩姐妹爭父母層樓我自己對號入座,我自己有得食有得住無爭過產
8-)

大宅

二小姐 發表於 18-7-7 16:35
當初買樓買三房就係預左父母會來住,因為一直無話過家姐會回流,而長遠計我人工係支持唔到兩個家嘅支出,所 ...

我早幾日先幫人揾貓,原因係個老豆趁佢唔係屋企放出走廊,最後都係揾唔到

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

二小姐 發表於 18-7-12 18:25
見到其他人出post有暗喻話最近好hit兩姐妹爭父母層樓我自己對號入座,我自己有 ...

應該唔係講你!之前有兩姐妹係Bk 互數!大家都話對方唔理呀媽同謀住啲錢!

侯爵府

cherrie221 發表於 18-7-12 19:01
我早幾日先幫人揾貓,原因係個老豆趁佢唔係屋企放出走廊,最後都係揾唔到
...

吓,俾我會癲

8-)

侯爵府

kkttssng 發表於 18-7-12 19:03
應該唔係講你!之前有兩姐妹係Bk 互數!大家都話對方唔理呀媽同謀住啲錢!
...

原來係咁,真係無乜留意,唔該你
自己搵夠食夠著咪算,又唔係一定要用名牌食貴嘢住大屋先算好
8-)

大宅

二小姐 發表於 18-7-7 14:29
唔怕死來個續集

同阿娘家姐(已離港)鬧到咁薑,我都要時間冷靜,加上有病在身,成日要覆診,就無搵佢地。 ...

其實你家姐回流就自己諗掂佢啦,搞著你父母家,又搞著你呢邊.. 你接父母黎住,你老公真係ok? 易請難送,到時生活習慣唔好中影響你兩公婆感情..

大宅

千祈唔好接佢地黎你屋企呀
記得要直接講"唔好"
你一婉轉咁樣佢地就會扮聽唔明夾硬黎架
易請難送呀!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你父母就算唔掉咗你D竉物,都會暗地裡整死佢地。
我以前個工人就係唔想幫D魚換水,索性整死晒佢地。

男爵府

我的育兒心得勳章

二小姐 發表於 18-7-12 18:25
見到其他人出post有暗喻話最近好hit兩姐妹爭父母層樓我自己對號入座,我自己有 ...

唔係你呀,個單好複雜架,佢地已經係退休年紀。同埋佢地係三姐妹來架。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

二小姐 發表於 18-7-11 09:24
我阿娘其實好enjoy同我家姐姐夫住,不過我老豆就唔多鍾意,因為洗多左佢好多錢

我問咗阿姨,係家姐主意, ...

唔知點解,我覺得你唔出聲,佢哋分分鐘嚟招霸王硬上弓,到時兩老一齊嚟企喺你門口,咁點?你要學習企硬,同時要諗定點做。既然你阿爸唔鍾意,試吓嗰邊埋手,迫你家姐姐夫出錢、負責任

大宅

wood123 發表於 18-7-10 17:34
我都係咁諗,樓主你好似有啲女人俾老公打,打完又死都唔肯走,又被打,又唔走⋯⋯
...

所以話, 可憐人必有可恨之處。 哩個post主, 跟本享受呢種感覺。 簡單d講: 犯賤。

侯爵府

milky_red 發表於 18-8-4 08:02
唔知點解,我覺得你唔出聲,佢哋分分鐘嚟招霸王硬上弓,到時兩老一齊嚟企喺你門口,咁點?你要學習企硬, ...

呢排都無聯絡,所以佢迫唔到我
8-)

侯爵府

puizhe 發表於 18-8-5 10:37
所以話, 可憐人必有可恨之處。 哩個post主, 跟本享受呢種感覺。 簡單d講: 犯賤。
...

我享受?邊一部份話我享受,每人都會受對不公平對待,爭在係邊度受,有人係屋企,有人係朋友圈或公司,有時無話所有嘢你著數晒,呢d叫忍受。

對方太過份,就無需要忍受承受。開個舖呻吓,開咗咁耐先來執死雞講犯賤,你有無慢咗d呀犯賤?
8-)

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

二小姐 發表於 18-7-8 09:52
佢地有地方住,就算住埋我家姐兩公婆都夠,可能我家姐想一家一主卦

我阿娘好孤寒好慳,父母嘅老人金加小 ...

樓主你都算好脾氣
係我一句叫佢兩老同個寶貝女住算啦
仲要寸多句你地關係咁好
唔係佢唔想同你地住丫嘛

大宅

二小姐 發表於 18-8-8 13:29
我享受?邊一部份話我享受,每人都會受對不公平對待,爭在係邊度受,有人係屋企,有人係朋友圈或公司,有 ...

1次叫忍受, 2次叫忍受, 5,6,7,8次之後仲繼續忍, 吾叫犯賤叫咩。

侯爵府

puizhe 發表於 18-8-8 13:56
1次叫忍受, 2次叫忍受, 5,6,7,8次之後仲繼續忍, 吾叫犯賤叫咩。

我家人第一次同我講我家姐要一家一住咋喎,邊來5、6、7、8次,你咁犯賤要入來睇,又無人要你睇無人迫你睇,乜點解你咁犯賤,睇一d你覺犯賤嘅嘢
8-)

侯爵府

wing514 發表於 18-8-8 13:53
樓主你都算好脾氣
係我一句叫佢兩老同個寶貝女住算啦
仲要寸多句你地關係咁好

一家人有時就互相包容,能忍則忍,忍到忍唔到就唔忍囉,我老公no say,但唔可以別人對我不公平,我又對佢不公平

而家同我父母分開吓先,家姐回流嘅事我當唔知
8-)

大宅

二小姐 發表於 18-8-8 19:15
我家人第一次同我講我家姐要一家一住咋喎,邊來5、6、7、8次,你咁犯賤要入來睇,又無人要你睇無人迫你睇 ...

我睇post又吾會帶住痛苦, 又吾會呻 。 照你咁講, 睇人開post講x街野野, 就係x街

你真係正係講過係屋企一單衰野出黎咩, 你咪繼續偉大, 繼續呻, 繼續你生活。

有時吾識改變自已, 令自已一直痛苦,其實都係自已拎苦黎辛。

侯爵府

puizhe 發表於 18-8-8 21:02
我睇post又吾會帶住痛苦, 又吾會呻 。 照你咁講, 睇人開post講x街野野, 就係x街

你真係正係講 ...

我就係唔夠偉大無私先唔能夠搬埋一齊住囉,托賴又自己買到層樓自住唔洗奶奶住,自己一家一主,已經比好多人好好多

有好多嘢係唔能夠同身邊人講先有開post呻呢樣嘢出現,唔通呻下都唔俾要你批准?呻下都犯賤?改變自己唔理父母就係好?

我就希望你能夠永遠都開開心心無嘢要上來呻。有時就係咁,人大左係有好多顧慮顧忌,唔係所有嘢都可以自己揸主意話晒事,你後生未必明,兩公婆收入,分三、四頭家洗,錢係自己賺,但唔代表係你自己洗,你嘅父母6299,親人,甚至朋友,好多因為你環境好就係你身邊出現。除非自己做獨家村唔群任何人,否則身邊總有貪心嘅人出現,呢d事會不斷發生,常態

PS唔會再覆你隨便你✌(emoji)
8-)

首頁

尾頁

跳至