自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章

florapang0426 發表於 18-11-26 14:07
老實講,睇完我第一個感覺係佢好自私 為左自己完整經歷一次生bb,搵個bb冒險
...

珍珠宮

畀面勳章

只有當事人最清楚, 其他人冇法評論

男爵府

想感受順產經歷?

自私明知有風險

禁止訪問

男爵府

小驚 發表於 18-11-27 11:52
超認同... 一堆無知嘅人...
亂食嘢搞到妊娠糖尿要打針都講得出
...

亂食野係會搞到妊娠糖尿架播
我醫生講既
食多糖果 餅 精製食品 白飯 麵
都會引致妊娠糖尿

公爵府

pretty0 發表於 18-11-27 17:43
亂食野係會搞到妊娠糖尿架播
我醫生講既
食多糖果 餅 精製食品 白飯 麵

正確來講係有妊娠糖尿唔可以多食呢d食物,胎盤會影響胰島素分泌,所以就算介哂呢d食物,一飲糖水就現形 我30歲第三胎就中左,問醫生點解以前冇事,佢答你年紀大左新陳代謝慢左囉
當然懷孕前身體健康多運動身體強壯d一定有幫助,但唔會懷孕後先開始介口就可以避免

子爵府

如果有咩事,呢個經驗真係......冇人想試囉

侯爵府

DebuPegg 發表於 18-11-26 15:23
咪係
Bb重要 定係 佢既經歷重要

好明顯,佢係覺得經歷生仔比BB安全更重要啦

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

其實如果真係危險。。。醫生應該唔會比佢順產

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

starrymama 發表於 18-11-27 16:45
只有當事人最清楚, 其他人冇法評論

認同

男爵府

emimi 發表於 18-11-27 18:29
正確來講係有妊娠糖尿唔可以多食呢d食物,胎盤會影響胰島素分泌,所以就算介哂呢d食物,一飲糖水就現形 :i ...

我呆左,點解一個媽媽網站(我假設應該90%生過bb)知識係咁貧乏
臍帶纏頸咁普遍,妊娠糖尿係點都唔清楚
仲有人話37w臍帶纏頸冇左,但我想講唔係去到胎盤有問題,突然檢查到bb心跳有問題等,醫生係唔會38w前開刀

公爵府

udonchu 發表於 18-11-28 01:02
我呆左,點解一個媽媽網站(我假設應該90%生過bb)知識係咁貧乏
仲有 ...

其實我都係親身遇過,自己會擔心所以請教醫生同不斷上網搵資料先知,唔識都唔奇,但亂批評人真係顯得自己知識貧乏
通常攞bb命嘅係臍帶扭轉!聽講唔好成日摸肚打圈,怕bb貪玩跟住轉轉轉就……呢樣我都唔肯定

水晶宮

仲有 ...

唔怕同你講,呢度好多人嘅知識都真係。。。麻麻地。

別墅

超級特務 發表於 18-11-26 14:52
為咗成就偉大

其實大把呢d「媽媽」尤其是我哋呢一代

識得一個舊同學,兩年前出嚟飯聚嗰陣講開佢陀B,唔知講開d咩佢搵醫生做檢查嗰d,話佢睇緊嗰個係佢表姐介紹,講講吓突然講咗句「表姐一話佢手勢好,我就已經唔諗順產.......」

我心諗你而家肚都未見,又未知個b係咪有咩問題唔可以順產,咁樣講,除咗係為生仔而生仔、但係又唔想經歷生仔嘅痛苦,我真係諗唔到有咩理由

其實我有呢個感覺,唔係淨係因為佢咁講,係仲有話哂做過幾年同學、叫做識得呢個人十幾年,都唔多唔少感受到佢係咩為人

別墅

wyc_happy 發表於 18-11-28 03:32
其實大把呢d「媽媽」尤其是我哋呢一代

識得一個 ...

扯遠少少講一個看似唔太關事、其實幾明顯嘅例子:佢有喜訊前一年零多d,俾人踢爆咗「出軌」,影哂同個男人前後腳行出酒店,然後佢就潛咗水,過咗呢年幾時間就自己葡返頭話有喜

一個對婚姻不忠嘅女人,年幾時間就公布有喜,但中間呢段時間就唔俾人搵到佢,佢唔係為咗想挽救婚姻、好等自己唔使做一個失婚婦人而去生b,又係為咗乜?

大宅

vivibabyvivi 發表於 18-11-26 13:58
幫我接生個醫生講過纏兩圈都冇問題

me too 我係順產的

琥珀宮

sawanaca 發表於 18-11-26 13:55
我承認細膽,情願捱一刀都唔想有意外發生!

唔會囉,醫生係最終決定人,佢只不過想製造多d noise,生完可以搵下奶粉錢姐,相信佢好錫bb嘅,覺得佢生完仲靚左

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

仲有 ...
我囡係 35wk 臍帶纏頸緊急開刀生既.

原本當日安排推肚, 係產前房醫生檢查時發現臍帶纏頸, 唔可以做推肚, 講到明推肚有危險, 醫生原本安排第二日入院開刀, 但都話我可以係產前房等, 驚我返左屋企有咩事趕唔切去醫院.

係產前房等時都換晒手術袍, 一有手術室即推我入去, 相信當時我囡情況係唔容許我再等, 所以 35wk 開刀生.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

miriam 發表於 18-11-28 09:16
我囡係 35wk 臍帶纏頸緊急開刀生既.

原本當日安排推肚, 係產前房醫生檢查時發現臍帶纏頸, 唔可以做推肚, ...

但係原本點解要推肚?

我相信醫生既判斷,唔係話佢堅持點就點。
佢情況應該唔係危急嗰種,係佢講得誇張啫

首頁

尾頁

跳至