自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

駕院而家D師傅好差⋯上緊堂恰著左

伯爵府

moonychan 發表於 19-1-8 16:13
我自己沙駕一TAKE PASS, TOTAL 洗了AROUND 萬3 咁上下. 唔記得了.

易HANDLE, 因為次次都係渣幾條路線. 臨 ...

好貴。。。。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

youhello507 發表於 19-1-8 15:41
cf 會幫你搞,好 cf 好過教院

x 2

我官塘教院學,十個有五個差,4個一般,祗碰過一個好,差的30分好的有90分,落差好大~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Teresa 發表於 19-1-8 17:49
私家車自動波就得啦。

我係去觀駕學,因為條考試路有迴旋處,上山落山,經過地盤(有大車)又經過行人多 ...

係,考油塘出迴旋處初時真係手忙腳亂,交通繁忙反而多路面經驗~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

觀駕我覺得幾好,有學校幫你搞掂曬文件手續,考車得3條線,易記易操,學費又比駕駛學院平。不過師博就堂堂都唔同,有啲好有啲麻麻

男爵府

wuwucancan 發表於 19-1-9 15:23
駕院而家D師傅好差⋯上緊堂恰著左

我遇過個女師博,堂堂都更年期發作,狂罵又唔會講錯乜,對足佢咁多堂真係想死

禁止訪問

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

youhello507 發表於 19-1-8 15:41
cf 會幫你搞,好 cf 好過教院

大宅

我跟出面師傅學,自動波私家車,一take 夾埋考試費等around萬二,學左三十幾個鐘

想易d 又揸到van, 可以考自動波van, 聽聞最容易學,不過選擇少d

別墅

觀駕真係麻麻地⋯我識人考左兩次都肥,堂堂唔同師父,教既野可以完全唔一樣,上堂一個師傅話渣得好,下堂另一師傅睇logbook又話點解上一堂連呢啲都冇教咁⋯勁混亂,之後把鬼火搵私人教就pass左
我自己就後日考自動波搵私人教係有心好多,師傅跟足哂自己啲做得唔好既地方,渣出街係一啲都唔驚,行60都冇問題,缺點係勁貴,淨租車+師傅堂費我用左萬4⋯⋯睇你個人覺得考牌黎係想pass定想真係渣出街啦~我覺得各有需求

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

直接學自動波喇,比較容易

珍珠宮

mj830 發表於 19-1-9 16:21
觀駕真係麻麻地⋯我識人考左兩次都肥,堂堂唔同師父,教既野可以完全唔一樣,上堂一個師傅話渣得好,下堂另 ...

幾錢堂?

珍珠宮

tsung 發表於 19-1-9 15:58

當年朋友衰咗教院,跟 cf pass, 我叫佢介紹俾我。

咁我學棍 van, 揸30堂去考,一次 pass

20堂後,我揸車好順,有10堂係不斷練考車路線

如果自動私家車,少8堂應該ok, 因為開車易好多

別墅

youhello507 發表於 19-1-9 17:50
幾錢堂?

$290一堂其實我覺得佢有啲dum波鐘

大宅

kenshiro18 發表於 19-1-9 13:54
私家車就自動波
棍波就貨van啦
棍波私家車市場好少學車,加上棍波私家車比棍van 更難掌握

無錯, 我就係學棍波私家車
之後有個熟車嘅朋友同我講返棍波私家車係難學過棍van
即刻覺得蝕左, 難學D仲要少左個van仔牌

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

anna108 發表於 19-1-10 15:25
無錯, 我就係學棍波私家車
之後有個熟車嘅朋友同我講返棍波私家車係難學過棍van
即刻覺得蝕左, 難學D仲要 ...

我反而唔覺得蝕。你有van 仔牌但你都應該唔會揸van 仔架啦,同埋學揸私家車咁睇位咪仲實際,我覺得好過學棍van後又再學睇位. 你冇揸過兩款車,冇得比較,冇難易之分,根本唔駛恨渣棍van 既好處。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

tisomoso 發表於 19-1-9 08:50
駕院係有唔同package. 有同車同師傅。考都係用返你揸開個部。。亦有堂堂唔同師傅兼只能夜晚學。平少少。。 ...

我同意學多樣野冇壞。

不過有時d 人講野真係得啖笑,有幾可逃生時要揸人地架車?有d 人又話朋友飲醉酒都可以車佢返屋企喎,講真大家搭的士咪得囉,就算自己識揸棍波,都可以齊齊搭的士,免得過梗係唔揸人地架車啦。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

駕院package一定唔夠要自己補鐘

李kin 啦遇着好師傅好ok的

男爵府

ABlessingLove 發表於 19-1-8 18:52
跑馬地有咩優勢?
我覺得考左先以備不時之需都不錯啊!

我可以講這個不時之需我考牌二十幾年都沒有用過!考自動波算吧
:-D :-D :-D :-D

大宅

Jjack2046 發表於 19-1-8 18:54
個人認為駕院就無煩惱,你比哂錢就輕輕鬆鬆鄧梓鋒,但問題係駕院理論課好多
而且每次上堂都唔同師傅,咁佢 ...

麻煩你話俾我知,thx

首頁

尾頁

跳至