自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

大宅

6年前我大肚嗰陣,都冇咩人讓,巴士又好地鐵又好,但我無乜所謂,就當比自己企下運動下,方便生嗰陣易d生。當然,有人讓座係好d,因為去到生產前一兩個月,個人好易倦,腳又腫人又浮燥,嗰種腰酸骨痛其實係幾辛苦。

水晶宮

Marie爸爸 發表於 19-1-31 22:51
有感而發,呢排同老婆搭多左地鐵,大住個肚,但係十次有九次都無人會讓座我都好明白,我都係打工仔,返工放 ...

都唔會呀,我兩次大肚都好多人讓座,依家抱住瞓緊嘅小朋友都庁次有人讓,仲要幾乎十次有九次都係大陸遊客讓(我住北區,搭東鐵線多)

子爵府

回覆樓主:

大住肚我又覺得無咩咁辛苦,我作動前一日都仲返緊工,健步如飛,仲日日返工OT。
反而,樓主要有心裡準備,要心痛太太帶住bb出出入入公共交通工具,到時你會仲勞氣,最好還是陪出陪入,唔好皆意街外人會對你們家人上心

子爵府

cherrieloy 發表於 19-2-1 07:13
都唔會呀,我兩次大肚都好多人讓座,依家抱住瞓緊嘅小朋友都庁次有人讓,仲要幾乎十次有九次都係大陸遊客 ...

我大住肚時,和湊bb時,喺元朗、北區,搭輕鐵/東鐵時,最多讓座的是工人姐姐,和大嬸,可能佢哋都湊仔有經驗,返而d男人係無動於衷咖。
出到荃灣以後的交通路線,更加無太多讓座文化啦,十幾年前已經習以為常,反而而家有讓座文化批判。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

vivibabyvivi 發表於 19-1-31 15:14
如果真係好愛好愛老婆,好想保護佢唔想佢受苦,咪同佢搭的士,甚至,買架車囉
...

Agree,女人講都話,男人開post 講真係好反感。

我試過係mtr 比個男人單打我唔讓比佢個寶貝老婆,我打算起身比佢坐,但我老公即叫我唔洗起,話我都大肚,點解要讓

子爵府

唔係喺道德高地
又何必批評人地掛住打機扮見你地唔到?
唔知點解我遇見有人讓坐嘅機率好高
我爸爸唔算老只係滿頭白髮但大大隻
搭地鐵巴士都有後生仔會讓坐

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

一向都係,啲人扮訓覺扮睇唔到,好似見鬼咁。見啲人成日衝出黎話咩啲人都攰都有需要,唔係一個車箱,兩面8個至10個位都係老弱傷殘麻。個人見港島線讓座率好高,7-8成。西鐵線啲OL同西裝友就永遠扮睇唔到,得啲藍領阿叔會讓。

子爵府

回覆 vivibabyvivi 的帖子

男爵府

jeannietsui 發表於 19-2-1 07:24
唔係喺道德高地
又何必批評人地掛住打機扮見你地唔到?
唔知點解我遇見有人讓坐嘅機率好高

乜一定要係企係道德高地先可以批評人架咩?咩理論?你呢個留言都係度批評樓主,你好有道德咩?

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

bemybride 發表於 19-1-31 23:01
打緊機唔代表腳唔累,好似我咁我尖東上會特登搭去紅磡有位再搭往屯門,唔通南昌見倒大肚婆我會讓?
我搭巴 ...

同我諗法一模一樣,我大肚從來都唔覺得要人讓我,因為冇人叫我大肚

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-1-31 23:47
係呀,無論兩次大肚時,定而家揹住BB,喺地鐵同巴士都成日有人讓座畀我,反而通常係我自己唔想坐。

又係 ...

發覺而家d人心胸好窄,少少野就放到好大睇唔開,唔讓座啦,㩒啦,拉門啦等等,其實好小事,佢唔做咪做好自己,拉下門㩒下讓下座 佢唔願做咪我做囉,證明我比佢有氣有力 ,何必耿耿於懷。, 要上網開post講到香港人好差咁。
係我眼中大部分嘅人都好好的,大家禮讓啦,守望相助啦。

男爵府

whyyou 發表於 19-2-1 00:00
同意你講法,坐緊車嘅人係冇責任一定要讓座俾大肚婆,只有搞大佢個肚嗰個有責任,冇人讓座就應該諗下點樣 ...

講明係"讓"當然唔係講緊責任,講緊同理心同有冇互相幫助既心。同理心係指係人地既處景覺得有需要,咪讓囉。係啲冇同埋心既自私既人先咩都計較自己有冇責任架啫,有責任做而做都唔叫讓啦。

BBJOJO    發表於 19-2-1 08:09

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有感而發,呢排同老婆搭多左地鐵,大住個肚,但係十次有九次都無人會讓座我都好明白,我都係打工仔,返工放 ...

算罷啦,人地打機唔代表腳唔累,有冇行去關愛座果個位?

子爵府

又黎

侯爵府

搭地鐵好多時都有人讓坐給老人家,多數是中年人仕讓,後生真係好少

大宅

回覆樓主:

大肚就多數都有人讓位, 最麻煩係d老人家, 我每日放工搭地鐵都見到個阿婆, 放工時間多人到顛, 車門一開佢就衝上車, 搶唔到位就大叫"老人家都無人讓" , 最初幾日都有人讓位比佢, 幾日之後, 個個都低頭篤電話唔理佢, 人人都返咗成日工, 攰到死, 都唔知點解阿婆係要放工時間同人迫, 只要早5分鐘, 就已經無咁多人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Marie爸爸 發表於 19-1-31 23:34
其實讓唔讓是個人選擇,我絕對同意唔係人地後生一定老馮要讓座俾大肚婆老人家
我只是覺得心酸
...

有乜咁心酸,香港地打工真係好累好大壓力,坐下都要打醒12分精神睇下要唔要讓位,打緊機又點睇到

子爵府

我見過而姐姐同著得粗魯 d 既人會讓,斯文白領完全扮睇唔到

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

bemybride 發表於 19-1-31 23:01
打緊機唔代表腳唔累,好似我咁我尖東上會特登搭去紅磡有位再搭往屯門,唔通南昌見倒大肚婆我會讓?
我搭巴 ...

同意,用緊手機並唔代唔攰。
我日日開工,係勞動性工作,

放工先得閑用手機覆客戶信息。

攰到有地方比我挨住都想訓

見到關愛位的會坐架。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

晴雯 發表於 19-1-31 23:16
但係我搭親地鐵常常見到嘅情況係好多人都會讓座比老人,孕婦。唔知點解成日都見唔讓座Post。
孕婦就好多時 ...

有同感!
又可能我多坐港島線好d掛, 我成日眼見係多人讓位。早幾日有個睇落6+多歲的伯伯,同位阿嬸, 推住位要坐輪椅嘅婆婆,一上車啲人都讓座比位阿伯,同一時間,因為開左車,佢地兩個推住架輪椅都未搞惦,腳步未穩,其他人加埋有成5~6個人即刻起身衝上前幫手。香港仲有好人。

但有時見某些女人,特別好似細個5~6個月果d, 真係唔知係肚腩定大肚,e+著d 衫又唔係大肚衫,有d 難分。 我都試過讓錯位,尷尬到爆!

首頁
34567...21

尾頁

跳至