自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

鍾太2009 發表於 19-2-13 22:00
你真的幸福

係, 我 D 姨媽都係大學畢業 (我媽唔係), 佢 D 朋友專業人士 D 仔女香港讀得好叻, 去外國留學, etc. 我地幾个只係中學畢業, 佢都唔會將自己仔女同人地仔女比較, 我細个佢好少打鬧我地, 唯一我細佬, 可能比較惡教, 攪到我媽扯火就會狂抽我細佬 only

集中我媽黎講, 我係好幸福. 但父母離異, 老豆早死, 點講我屋企都係悲淒果類.

公爵府

鍾太2009 發表於 19-2-13 22:00
老一輩,太要面子。。。我地有分析能力,唯有當反面教材,引以為鑑。

講得啱,我父母俾了好多反面教材俾我,如做錯事就要認甚至同子女道歉。

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-13 22:52
係, 我 D 姨媽都係大學畢業 (我媽唔係), 佢 D 朋友專業人士 D 仔女香港讀得好叻, 去外國留學, etc. 我地 ...

我老公姑姐同阿伯d仔女全部都大學畢業 老公屋企一個大學生都無 我老爺都成日埋怨點解佢地咁無出色 錢又搵吾到 又吾識做生意同買樓 不過我就覺得 你本身都無點栽培過佢地 屋企環境本身都吾好 一味話佢地吾努力 有咩意思 有本事好似阿伯咁香港升吾到 就送個仔去外國留學 如果咁都攪吾店 先係佢地無本事囉

男爵府

鍾太2009 發表於 19-2-12 20:50
做左三十幾年人,細細個已有此感覺。到現在做了人媽媽,別人外人眼中你是很好,但永遠在自己父母眼中也從會 ...

算啦,大家都係同路人
人地唔在乎你就要更在乎自己吧,賺到錢都可以好好去嘆下,同小朋友周圍去玩。
所以我唔會去踩自己小朋友,多啲讚賞會令佢地自信心都強啲。

子爵府

熱血金章

kaman0617 發表於 19-2-14 09:53
算啦,大家都係同路人
人地唔在乎你就要更在乎自己吧,賺到錢都可以好好去嘆下,同小朋友周圍 ...

多謝你

大宅

做左三十幾年人,細細個已有此感覺。到現在做了人媽媽,別人外人眼中你是很好,但永遠在自己父母眼中也從會 ...

這是緣份 不能強求 無愧於心 算了 自己開心些

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

對,細細個已聽聽埋埋許多,又話阿李太個女好叻,入U讀醫,可以買樓比父母....點解人地D仔女咁叻....一班裡總有人叻或吾叻!

幾同意以上JM說,早一代的父母講野好鬼直接⋯⋯

水晶宮

OKC 發表於 19-2-13 17:05
我老父對子女講野尖酸刻薄,成日要唔認同子女,係佢口中,丕理變道理,係因為要抬高 ...

唔踩你點抬高自己、其實內心係想控制到你、驚你飛出佢五指山、不過係佢仔女、又想你好咁佢都有面子嘛
可能我太直接諗得太衰、但有時會有咁既感覺

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Thelittlepingu 發表於 19-2-12 20:57
舊式人係咁。

公爵府

luckybaby2011 發表於 19-2-14 17:21
唔踩你點抬高自己、其實內心係想控制到你、驚你飛出佢五指山、不過係佢仔女、又想你好咁佢都有面子嘛
可能 ...

係,我父係super控制狂,超負面,同佢相處簡直有透唔到氣感覺,我感受到子女係佢眼中唔係同等人類,而係工具、property

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

小方b 發表於 19-2-12 23:27
係呀!而加長大左唸反轉頭,直到現在,喺我媽眼中我所有野刀係唔好!每一樣事情、物件刀係差到不得了!呢D ...

係好負面. 全部講既說話都是負面.

所以, 我都部經常提醒自己要正面教小朋友.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

kaman0617 發表於 19-2-14 09:53
算啦,大家都係同路人
人地唔在乎你就要更在乎自己吧,賺到錢都可以好好去嘆下,同小朋友周圍 ...

對, 我阿媽係我既反面教材.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

柴犬qq 發表於 19-2-13 00:24
我由細到大父母都無讚過我,的確我5係好出色,但就係5出色就愈想得到人鼓勵,呢個係我童年既傷痕,成日想做 ...

我阿媽加埋我啲家姐都係咁, 真係好煩. 一開聲就挑挑剔剔, 左彈右彈, 根本就係想你唔開心. 我都用咗幾十年先走得到出嚟. 做人要有底線, 要互相尊重, 我現在會反駁, 話返佢哋轉頭.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

luckybaby2011 發表於 19-2-13 07:54
我而家都學緊走出黎、由細到大都自卑、好在乎別人的想法、唔認同佢地點做都為你好既論調、自己都做人媽媽 ...

我就係做咗人媽媽, 先發現有啲負面說話, 如果出自父母口中, 係好衰既, 只係一種發洩, 沒有任何正面既幫助, 長此下去大家既關係也不會建立得好. 邊啲說話應該講, 邊啲說話會傷人心, 自己會唔知?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Thelittlepingu 發表於 19-2-12 20:57
舊式人係咁。

不要放在心上,有些人性格是這樣的.......

百彈齋主~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

pinkdoll 發表於 19-2-14 20:00
我就係做咗人媽媽, 先發現有啲負面說話, 如果出自父母口中, 係好衰既, 只係一種發洩, 沒有任何正面既幫助 ...

珍珠宮

所以你要堅強及要變得有自信

男爵府

熱血勳章

我細個時同你一樣呀,所以成長不太開心! 但到我出來投身社會,由第一份工開始已經負責屋租水電手提月費,爸媽都係賺錢買花帶,到我媽媽早幾年退休,我俾返佢退休前嘅月薪做家用,佢就發現無人能及我了

水晶宮

pinkdoll 發表於 19-2-14 20:00
我就係做咗人媽媽, 先發現有啲負面說話, 如果出自父母口中, 係好衰既, 只係一種發洩, 沒有任何正面既幫助 ...

我都學習緊、畢竟咁既環境大、有d都入左腦

水晶宮

OKC 發表於 19-2-14 18:41
係,我父係super控制狂,超負面,同佢相處簡直有透唔到氣感覺,我感受到子女係佢眼中唔係同等人類,而係工 ...

如果真係叻都服d

首頁

尾頁

跳至