自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 quarterday 的帖子

對呀! 我小朋友係勁難餵的, 要3個人夾住先叫餵到, 入到醫院由姑娘同嬸嬸餵, 唔比家長在場, 大叫大喊到一個極點, 但在幼稚園由老師餵就完全無問題, 我估老師又溫柔又唔大聲, 唔似我地大陣杖, 小朋友會容易接受到

子爵府

大仔。 1歲前食藥,要抱實按鼻,喊到嘔番出黎。2歲前,自動自覺走黎食藥飲水介甜介凍飲。

第二個,細既會跟大既,見哥哥食完藥唔使喊又可以即刻玩,梗係跟。 都係1-2歲左右唔抗拒食藥。

第三呢個,就黎3歲,哥哥們又氹又示範都係喊都係唔肯。

同一家庭,訓練一樣,結果唔同。

伯爵府

回覆樓主:

有一期衰仔常病,哄唔得,食完嘔番出黎,都好灰。
大大下又無野。

真係一個戰鬥

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

可以試下轉診所,我大女果時都係要夾,後黎轉左醫生轉左方法,佢就自己食,到細女時都係自己食。
我就試下啲藥,原來而家睇呢個醫生係會同姑娘試藥味嫁,小朋友食唔到邊隻色邊隻味,就同醫生講返,佢會轉顏色。
好似退燒藥咁,我大女8歲啦,食粉紅色都有時會嘔,後黎轉左橙色唔同味,可以自己食,仲唔會急住飲水果隻 好神奇

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

我對仔女細個時, 好鍾意食藥, 每次食完藥都仲話唔夠, 睇醫生自己同醫生講可唔可以開多啲, 所以每次食完藥要鎖住或放雪櫃頂, 因試過工人姐姐無放好, 佢哋自己攞藥食...
反而依家大咗, 病咗去睇完醫生成日都唔食藥 !

男爵府

我仔兩歲幾,自己飲中藥,我覺得佢好勁

男爵府

其實係個過程嚇怕左,平時無事個陣,可以比針筒佢玩,飲果汁、沖涼當水槍,佢地第時會自己放入口食藥。

大宅

我對仔囡又係超抗拒飲藥水,每次都灌藥收場。
朋友教我,用水溝稀啲藥水,效果好好,冇咁抗拒,你哋可以試吓

伯爵府

回覆樓主:

我小朋友ok,我係上纲比D小朋友食藥片佢睇,一支支整定晒,擺好,佢跟住食,就work

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實d藥甜既,家長唔好咁大動作,嚇怕小朋友
小朋友既藥水係甜既我仔佢覺得有d藥係好味,由細到大我同仔講一定要家長比先可以食,唔可以自己食,佢覺得有限制 反而想食,但當然有d難食既要用獎勵啦

大宅

我大囡細個都好難餵藥,次次餵親都嘔返出嚟,成日都唔知食唔食多一次,因為嘔咗
最慘嘅就係唔知點解,間診所係要食完一次藥先可以走,所以成日要預備好多嘢,因為驚佢嘔
但到咗佢再大啲,佢居然情願食中醫都唔食西藥
反而細囡餵藥唔太難,而家一個病咗食中醫,另一個食西醫

大宅

回覆樓主:

其實第一次好緊要,大人要好似平常餵食野咁,唔好表現咁緊張,又唔好提話食藥,就咁比佢食佢就照食。其實兒童藥水都是有果味,真係唔難食,果汁糖反而有藥水味,小朋友又鐘意食,問題是點包裝

男爵府

回覆樓主:

小朋友細時試過病左入院,姑娘合力捉住餵藥餵到咀都損
係就係暴力啲,但餵晒啲藥快啲好返都好。依加食藥狂讚佢勁,自己食

男爵府

玩具勳章

回覆樓主:

由佢識行行企企嘅年紀,已經習慣左自己食。

男爵府

quarterday 發表於 19-3-8 10:15
我兩個仔從來都心甘情願飲藥,未試過用暴力,老友嘅小朋友我都餵到。

我都係兩仔女食藥都好乖

首頁

尾頁

跳至