自由講場

跳至

首頁
34567...33

尾頁

子爵府

回覆 chitchitmum 的帖子

我剛剛了解下:
"器官捐贈條例有寫,如果病人唔願意接收捐贈係不能移植,即使失去昏迷,但有意識表達不願意接收親人捐贈,醫生都唔會做

係刑責黎,一旦病人醒返知道係親人捐贈,醫生隨時比人告返轉頭"

兒子回應:" 對不起!讓大家誤會了我媽咪,我媽咪一直在等屍肝,只是近期情況突然惡化,星期日開始進入不能行動的狀態。我們求了他好久,他都不願意接受我們的肝臟,他才61歲,我們還希望一直求下去他會答應。到星期二,突然他陷入昏迷,要送到深切治療部,他已經好辛苦,也一直在和死神博鬥,問了可能只剩下一個星期左右的時間。我們突然想到是否可以用陌生人的名義捐給他,醫生馬上拒絕,一定要如實告訴病人,如果病人昏迷了也不能違背他的意願,我就在想如果真的有好心人願意捐給他,他可能會答應,求了他好久他也在說不可能會有這麼好的人,我也知道希望渺茫,我媽咪一輩子從來不想麻煩別人。是我為了這最後一綫希望出此下策,可以的話,我地幾兄弟姐妹都唔想麻煩到其他人,真係無辦法啦。。。"

其實係一個固執媽媽, 寧願死都唔接受親人捐肝, 而佢本身都無諗過要他人捐, 一路等緊屍肝, 但佢而家病情惡化, 已昏迷, 佢仔女無辦法唯有睇下有冇人捐....

男爵府

www 發表於 19-3-28 10:54
Ryan There 是病人的兒子,知道媽媽病危急需換肝後,四子女唔係立即去驗血看看是否適合,而係去了解捐肝有 ...

哈哈,果然自私,佢d仔女係人,人地既唔係
做人,5好難为自己

翡翠宮

I9528 發表於 19-3-28 14:02
响生命面前,孝順居然咁重要?
如果我係當事人仔女,話之亞媽話我不孝,甚至終生不見,都強行捐比亞媽啦
...

醫生唔幫你做, 點強行

象牙宮

回覆樓主:

唔係首選家人,唔得先外人咩,有得揀邊親人唔驗唔捐咁好

伯爵府

蛋花湯 發表於 19-3-28 13:13
我唔相信醫生唔俾驗

Ryan There 是病人的兒子,已讀大學,知道媽媽病危急需換肝後,四個孝順仔女唔係立即去驗血看看是否適合,而係去了解捐肝有什麼風險。知道風險後,就賴阿媽唔俾捐,叫人地捐,四個孝順仔女連驗血都唔肯。

阿媽昏迷咗,就賴醫生唔俾。

網民話香港醫生冇理由連驗血都唔俾,就賴怕阿媽知道寶貝仔女捐肝會過意唔去,「會影響治療效果」。(即係話如果係其他人的低賤仔女捐肝就冇所謂?唔會過意唔去,就會心情開朗,加快痊癒?!)

四個孝順仔女賴完未呀!!!!!!

其實,所有人都知,由近親捐贈的器官,排斥的機會最細,治療效果最好!

Chujaimama    發表於 19-3-28 21:28

子爵府

回覆 pigpig350 的帖子

咁佢仲有咩辦法, 自己捐唔到, 屍肝等唔到, 只可以求人....兒子無錯wo? 又唔係佢唔想捐, 佢都係盡最後努力, 唔通眼白白睇住個媽無左...

"器官捐贈條例有寫,如果病人唔願意接收捐贈係不能移植,即使失去昏迷,但有意識表達不願意接收親人捐贈,醫生都唔會做

係刑責黎,一旦病人醒返知道係親人捐贈,醫生隨時比人告返轉頭"

伯爵府

畀面勳章

mini1204 發表於 19-3-28 13:24
我唔知呢D情況, 主診醫生係唔係權力大到連驗都唔比驗 (當然佢既理由係 based on 患者清醒時所作既決定), ...

據報導,病人轉院瑪麗醫院ICU後已昏迷。

大宅

EvaHui520 發表於 19-3-28 14:05

我剛剛了解下:

「求了他好久他也在說不可能會有這麼好的人」姐係如果有佢媽都會接受啦!如果唔係會講「就算有咁好嘅人我都唔會接受」,擺明自己仔女係人

子爵府

我剛剛了解下:

兒子回應:" 對不起!讓大家誤會了我媽咪,我媽咪一直在等屍肝,只是近期情況突然惡化,星期日開始進入不能行動的狀態。我們求了他好久,他都不願意接受我們的肝臟,他才61歲,我們還希望一直求下去他會答應。到星期二,突然他陷入昏迷,要送到深切治療部,他已經好辛苦,也一直在和死神博鬥,問了可能只剩下一個星期左右的時間。我們突然想到是否可以用陌生人的名義捐給他,醫生馬上拒絕,一定要如實告訴病人,如果病人昏迷了也不能違背他的意願,我就在想如果真的有好心人願意捐給他,他可能會答應,求了他好久他也在說不可能會有這麼好的人,我也知道希望渺茫,我媽咪一輩子從來不想麻煩別人。是我為了這最後一綫希望出此下策,可以的話,我地幾兄弟姐妹都唔想麻煩到其他人,真係無辦法啦。。。"

其實係一個固執媽媽, 寧願死都唔接受親人捐肝, 而佢本身都無諗過要他人捐, 一路等緊屍肝, 但佢而家病情惡化, 已昏迷, 佢仔女無辦法唯有睇下有冇人捐....

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

72leelily 發表於 19-3-28 10:50
都61生死有命
最好有屍肝活命
要别人大愛捐活肝就無謂

呢家人真自私!
我個人唔贊成活肝捐贈,始終捐贈者有風險同要捱一刀。為摯愛摯親願意一回事,要個陌生人冒險,受得起嗎?
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

gec 發表於 19-3-28 14:08
據報導,病人轉院瑪麗醫院ICU後已昏迷。

yes, 醫生係遵守病人昏迷前既意願
醫生吾做,仔女點堅持捐? 自割?

珍珠宮

EvaHui520 發表於 19-3-28 14:08

咁佢仲有咩辦法, 自己捐唔到, 屍肝等唔到, 只可以求人....兒子無錯wo? 又唔係佢唔 ...

老實講
呢個條例會唔會好奇怪?

救返你個人
仲要告返個醫生?
個醫生仲有機會被吊銷牌照
乜國家既人會咁恩將仇報?

子爵府

回覆 cherrie221 的帖子

唔好執著老人家一句半句, 有時老人家真係好固執, 覺得自己就死唔想累家人.而老人家唔識咁多野, 真係唔信有陌生人會捐俾佢(事實大家唔係都鬧緊呢件事咩)?

我初時睇完都覺得好自私, 但後來睇埋個原post, 又明白...有時老人家真係有莫名固執

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

EvaHui520 發表於 19-3-28 14:10

我剛剛了解下:

呼籲捐屍肝當然冇問題
捐活肝,佢地夠膽講,我真係服咗佢地!
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

mini1204 發表於 19-3-28 14:06
醫生唔幫你做, 點強行

所為強行,其實可以先做 d 事前工夫,例如驗血,以備不時之需,例如亞媽突然肯接受嘅時候,就唔使再配血呢類工夫

又或者,為亞媽,同亞媽脫離親屬關係(可能仲有其他方法)去捐等等等等

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

EvaHui520 發表於 19-3-28 14:08

咁佢仲有咩辦法, 自己捐唔到, 屍肝等唔到, 只可以求人....兒子無錯wo? 又唔係佢唔 ...

所以如果係真, 真的好迂腐, 未昏迷前話唔肯, 就瀕死都唔幫得.

子爵府

回覆 yurijm 的帖子

我之前睇過類似 有講其實咁諗, 雖然呢個case 出發點係拯救人, 病人身體係自己架, 佢有權接受/唔接受放某器官係自己身體, 佢唔知/無意願一回事, 佢已講明唔接受, 就唔可以違背佢意思

入面關乎一D 深層次既道德同利益問題, 係要考慮得好多....
當然, 無法例係完美

男爵府

回覆樓主:

媽媽吾比仔囡捐!甘爸爸,媽媽D親人呢?仔囡D老婆,老公呢?其實身邊甘多親朋戚友點解吾問?我覺得佢地好自私,吾想傷害自己人,要出面公開要求人換比佢!人地都有亞媽生!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實病人都係一心想等屍肝, 唔好話佢地自私先, 學樓上講, 做仔女嘅見佢咁樣, 法律又唔可以逆佢意願, 都只係講多句希望有活肝可移植!!!

掉轉係佢角色, 我諗所有人都會咁呼籲!

呢位女士真固執!!!

首頁
34567...33

尾頁

跳至