自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

del

大宅

BK Milk勳章

樓主加油

男爵府

回覆樓主:

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

aeiou_drm 發表於 19-4-5 18:27
我覺得無用的, 首先如果你有家人,仲住喺醫院,即係佢哋有人質在手,你哋唔知佢哋會點樣對你家人。 至於 ...

我有一次都係,我奶奶屙晤屎5日定6日,我問佢可唔可以一陣開d瀉藥比佢食,佢問完幾號床就哦左一聲,但一路等都冇比藥奶奶食,叫左幾次,到夜晚8點幾探床時間就完先開藥比佢。。。其實,冇必要都唔想煩住佢地。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

世伯食唔到野,你去探佢時俾d 營養奶俾佢飲得唔得?起碼有一餐叫有多d 營養 。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實唔應該係咁樣㗎喎
如果咁樣你應該要立即投訴
要向病房經理投訴
再冇改善就寫信去投訴
你呢個情況絕對唔係正常
首先胃藥係姑娘嘅責任過咗時間都冇胃藥 姑娘要負責

其次換片抹身啲啲嘢 係病房助理負責
如果嗰啲屎尿抹得唔乾淨你有權投訴

雖然話係末期但係呢啲 係病人權益

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

千祈唔好以為 政府醫院睇咁你就逆來順受

我自己都喺醫院同啲阿婆 瞓埋一間病房瞓咗三個月

我可以話畀你聽你嘅情況唔係正常嘅情況
你一定要投訴

複式洋房

aeiou_drm 發表於 19-4-5 17:35
同護士長講係冇用,根本佢地個個的態度都係咁,我有次問姑娘野,5個姑娘 ,好明顯坐喺度吹水, 佢竟然都話 ...

del

珍珠宮

回覆樓主:

我媽10年前走,臨終前幾日我哋搵左個姨姨幫佢換衫,睇住佢,佢零晨走,我哋見唔到最後一面但聽對面床講前一晚姨姨幫佢抹左身,換過套新睡衣,算做有點安慰

我爸走之前我哋搵左哥哥個姐姐日日幫佢抹身,轉身,醫院知係臨終會通容

或者問下百本有無呢啲服務

大宅

南丁媽咪 發表於 19-4-5 17:12
家父末期,入了公立醫院,最近已經在床上自己唔係幾郁到,但表達尚算清晰。

每晚去探病,見到派左晚飯只會 ...

其實因為妳們一定有人探,會自己做,咪大安旨意唔做囉。
有時唔係想做個野蠻的人,但適當時候要出聲,找渠道去申訴。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

南丁媽咪 發表於 19-4-5 17:23
我爸入院大半月
冇姐姐餵佢
過份到連張枱都唔推埋去
其實醫院真係人手吾夠,呢情況好耐。真係要靠自己人,或搵姐姐幫手照顧。建議你可上網搵1站通,搵鐘點照顧員,頂住先。解臨時之需。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-4-5 17:12
家父末期,入了公立醫院,最近已經在床上自己唔係幾郁到,但表達尚算清晰。

每晚去探病,見到派左晚飯只會 ...

太麻中風,半邊唔郁得,星期一早上七點去伊莉莎白醫院,星期三下午先有床位上病房,上到去醫生問點解咁遲黎醫院,家屬無言以對,姑娘話高峰期四日三夜都無床位,係急診室觀察病房等

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-4-5 17:13
我唔敢唔去探病,但我每日放工去真係好攰.....但我堅持自己一手一腳幫家父換片,抹身,換衫,我去一次,至 ...

問下有無「家務助理」可以上午幫你去一次,我婆婆,就係找了之前住老人院的一個職員做呢樣野~ 當然,你要考慮呢有無勞保之類的問題,所以「熟人」當「探病」咁會好一點~

長遠都要請一個印菲姐姐幫手呀

別墅

回覆樓主:

家屬同醫護人員既角色其實都各有難處,睇新聞都知佢地好忙
之前有樓主提過賽馬會都有類似服務既寧養醫院,服務唔錯,但詳情唔太記得,希望你多個選擇考慮

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

南丁媽咪 發表於 19-4-5 17:45
已經唔洗貼身,抹身換片都係我自己黎
派藥派俾病人定派俾張枱呀
無奈

加油
有得去善終,就去。果邊人手比例應該好啲。

公院真係好顛。我自己當年入院,好彩上到病房,半夜2-3點推去照x 光,都覺得辛苦,見啲護士,夜晚一,二個睇三,四十人個病人,超辛苦。
而家都咁,好難想像我第時老咗係點。香港人囗爆炸,人又愈來愈長命。病痛又多

ccysj01    發表於 19-4-5 20:28

子爵府

Fishbbmama 發表於 19-4-5 17:52
Jm 加油, 老人家住政府醫院如果不能自理個d真係好慘, 有d嬸嬸姑娘仲要態度唔好, 所以幾辛苦家人都要抽 ...

我媽媽臨終前,在伊利沙白及瑪嘉烈醫院住,完全係冇人理,瑪嘉烈D護士衰到越叫越唔啋你,態度好差,病人好慘。終於我們都轉到私家醫院,譲媽媽在去世前一段日子也可以有尊嚴地過,就算負擔大,我們一眾仔女也慶幸下這個決定。私家醫院服務實在差天共地⋯⋯

別墅

南丁媽咪 發表於 19-4-5 17:38
我冇想像過係咁差

以前成日話小事去私家,大事去公立

邊間公院咁差⋯有壓瘡都唔幫轉身,有d過分⋯

jm你都加油~

公爵府

我以前都有同樣經歷,爸爸係醫院住左5個月,我們每天都去探望他,他每次都會話好痛唔想坐,我地都知道佢好辛苦,所以買左D扶助用具俾佢坐同瞓係床用,雖然幫助不大,但這是我們唯一可以做的,每次佢講好痛,我地嘅心更痛,最刻骨銘心係有一次我爸俾個男護士閙,佢每天都會扶我爸由床轉去坐櫈,男護士一路扶我爸一路鬧,話我爸太肥太重,累佢好辛苦,唔知隻手可唔可以做到退休,之後仲講左好多難聽嘅說話,我爸即時無哂心機,而我怕同佢嘈完之後,呀爸更加無人理,所以忍左佢,

公爵府

但返到屋企成晚瞓唔著,好心痛好無助,喊左成晚,如果我地有錢俾呀爸住私家醫院,呀爸就可以受少D苦,如果一切可以重頭開始就好喇!

用戶要求終止服務

小氣人妻 發表於 19-4-5 20:28
邊間公院咁差⋯有壓瘡都唔幫轉身,有d過分⋯

jm你都加油~

佢話有轉架
但次次去到早午晚個枕都係櫈度
同埋壓瘡越來越深

首頁
34567...15

尾頁

跳至