自由講場

跳至

首頁
34567...46

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

請問小朋友考完DSE(18歲前)去讀大學容易入嗎?學費貴唔貴?

大宅

請問係咪讀某啲類型嘅科目先會容易啲批?讀完之後好大機會搵到工?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

三十萬事少,但表妹到加拿大後很多地方都要樓主照顧,樓主肯幫忙,真的很錫表妹。

男爵府

我認識加拿大律師搞移民,高學歷和47歲以下比較容易。

珍珠宮

transformers 發表於 19-4-14 09:41
技術上2年已經得啦,以我表妹case, 係香港2年又如何?
我唔會覺得佢事業或財政上會有咩突破,最多俾佢2年儲 ...
樓主表妺如單身可以試,輸左都係30萬加5年時間。
但佢地-家三口,感情、関係、金錢、事業、學業。個小朋友第日真係回頭太難…
-家人的前境。。。

用戶要求終止服務

喺度諗如果佢哋1家3口喺嗰邊真係生活唔到或者同你屋企人相處完全唔夾,咁佢哋返番香港小朋友讀書又點呢?返到香港還有住屋嗎?仲有一舊錢可以發香港嗎?

本身佢哋學歷唔高,可能進修時都未必聽得明老師講啲乜

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

honglong 發表於 19-4-14 08:24
你的提供資料非常好,幫助到想移民的人

係呀,多一條出路囉!
政府網站都寫哂出黎,唔使再聽人講移民呀!?要幾百萬架,無幾百萬唔使諗etc
事實根本唔係咁樣,幾百萬移民果d係十幾年前企業家投資移民,依家都改左例喇,幾百萬hkd邊度夠,內地富豪推高哂啦!好似差唔多reach成千萬,又要投資幾多百萬先得,呢d就係大家成日傳黎傳去無幾百萬唔使諗移民既傳言之一

另外移民計分,碩士學歷移民呢d咁熱門既都係成日聽到,因為熱門呀麻!
如果講移民,如果大家有興趣我可以講d條件好易,但係豬頭骨既例件俾大家参考下

BC省(即係溫哥華座落果個省) 有一個移民政策,
只需要你有60萬hkd,投資一半做生意,住1滿1年,跟住遞表,遞埋你公司係住果年攪左d咩東東,做咩生意呀,幾多生意額,如果省政府老闆覺得你幾好呀,唔錯呀!咁佢就提名你直接入聯邦,跳過哂咩打分系統語言考試!
係咪好似好好呢? 不過咁,佢條件有一樣係,你落腳點要係一個75000人既社區,唔可以去大都會住,即係帶點揹住2裝現金同滿腔熱情去開荒既味道
bc省出名唔凍,風景又好,但係我其實當係奇趣新聞咁睇囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

mowaiyan11 發表於 19-4-14 04:51
樓主,唔好意思,呢個case 令我諗,點解香港人一邊就話大陸人落嚟香港就係輸出低端移民,但同時間我地做同 ...

非常認同

子爵府

mowaiyan11 發表於 19-4-14 04:51
樓主,唔好意思,呢個case 令我諗,點解香港人一邊就話大陸人落嚟香港就係輸出低端移民,但同時間我地做同 ...

其實移民(無論係大陸人或香氣人)冇問題, 最主要係兩点:

1. 移民者是否願意融入當地生活, 及願意工作。
不是從攞福利及攞著數出發!

2. 移民當地的地方是否有足夠資源再收更多的新移民。

侯爵府

72leelily 發表於 19-4-14 09:49
bc溫哥華天氣好但樓價貴
無乜身家批到去都難安居
魁北克都好易去

正常勞動人口唔會去溫哥華,
係岩果d唔識英文,退左休有錢,唔想再學新語言,成班圍喂喂過日晨既叔叔嬸嬸去既。

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

好表姐

侯爵府

yuenloklok1 發表於 19-4-14 09:48
請問樓主住嗰度最凍幾度?

負二x度。
基本上都係四圍暖氣,除非去玩雪啦!
呢邊冬季我著衫係少過香港冬天

深冬日子,大褸入面我通常係著薄長䄂t shirt, 牛仔褲,不過帽同手套就一定要有既,因為我本來係住多倫多,無呢邊咁凍,第一個冬季唔適應著到成個波咁,跟住第2個冬季已經變番正常人

男爵府

transformers 發表於 19-4-14 03:00
呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友 ...

想問下申請學簽有冇年紀限制?4-50歲嗰啲可以嗎

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

transformers 發表於 19-4-14 09:50
我諗英文好唔好係個人問題,我表妹同佢老公都ok既,又未到去口啞啞,但係當然又唔係外國番黎咁叻啦!表達 ...

我估佢意思係,用英語教授法語,如果英文底子唔好會難上手

大宅

hohoho2013 發表於 19-4-14 10:06
非常認同

我睇法一樣

子爵府

transformers 發表於 19-4-14 10:13
負二x度。
基本上都係四圍暖氣,除非去玩雪啦!
呢邊冬季我著衫係少過香港冬天

侯爵府

fatgarden 發表於 19-4-14 09:50
樓主地球好危險!但我們不唔可以離開地球,點算好!還有,加拿大大麻合法化!叫佢地小朋友唔好試!
...

係呀大麻係合法左,不過好似食煙咁你係唔食,質你都唔食,你要食,白粉都有門路去買黎食,都係家庭教育同個人觀念囉

大宅

TingTing 發表於 19-4-14 09:58
樓主表妺如單身可以試,輸左都係30萬加5年時間。
但佢地-家三口,感情、関係、金錢、事業、學業。個小朋 ...

講前景?留係香港就有咩?人地都寫得好清楚,係香港2年後生活都唔大有轉變,比著我我都走。

琥珀宮

transformers 發表於 19-4-14 03:00
呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友 ...

咁當留學咁自己申請入學就得啦,點解要經律師申請?

仲有,咁既background ,有資格可以申請咩學校報讀?

同埋讀咩可以學費20萬港幣兩年咁平?若真係咁平,其實將來用呢舊錢比個女留學都得啦

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

transformers 發表於 19-4-14 10:18
係呀大麻係合法左,不過好似食煙咁你係唔食,質你都唔食,你要食,白粉都有門路去買黎食,都係家庭教育同 ...

呢個人你要完全當佢係透明!佢非常仇視移民嘅人,好常見佢鬧移民嘅人,走咗唔好返嚟! 佢講野完全無重點,無營養

transformers    發表於 19-4-22 22:01
kimmama    發表於 19-4-15 23:33

首頁
34567...46

尾頁

跳至