時政擂台

跳至

首頁
34567...31

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

tester5 發表於 19-5-25 12:07
我對林鄭本來期望好高,佢真係有能力、有實力既香港精英,冇人有佢咁了解香港。我以為佢可以幫香港fight多 ...

唔知林鄭了唔了解香港,但我覺得她好似完全唔了解香港人,對香港人完全無感情咁。

翡翠宮

回覆樓主:

我都有朋友走左或準備走,有做醫生又有係普通中產,醫生去美國,中產去泰國或馬來西亞。我都認為香港將來係暗淡嘅,你睇依家嘅後生係點做人處事?佢地個concept或價值觀完全唔同70,80後,再加上咁多新移民,又南亞,政府又聽晒亞爺話,係香港土生土長嘅人點會生活得開心。。。除非你可以咩都唔理,新聞都唔睇。。。但我嘅仔女呢?廿年後佢地剛出身,到時香港會係點?

男爵府

20020116 發表於 19-5-25 12:21
根本自己冇話事權的話,比你叻到會飛都冇用!鬼叫香港又有咁多人搞事咩,鑊鑊比位人上,我成日覺得,就係 ...

完全同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

一係戰場
一係機場
自己選擇

伯爵府

mizuho 發表於 19-5-25 12:30
12號直接立法會

其實今次無得唔過。呀爺已定性有外國勢力介入。好似六四咁,退,就等於中國向外國勢力低頭。所以今次中央係唔會退。林鄭同建制派一定力撑。自由黨都收到order要支持啦。到時可能要出醫生纸缺席投票以保名節了

翡翠宮

brindlewin 發表於 19-5-25 12:32
頂到,但唔係那級數,夏蟲怎可挨凍。

原來係咁。 我自己對香港未來比較冇咁樂觀。 好多朋友都移民就算40歲中, 有些本身有外國passport ,再搵多幾年錢就過去,已經在那邊買了細細apartment 。 我自己冇小朋友, 可走可唔走。

伯爵府

MICMATL 發表於 19-5-25 12:32
唔知林鄭了唔了解香港,但我覺得她好似完全唔了解香港人,對香港人完全無感情咁。
...

佢一早plan咗退休去英國啦!佢一直無係香港買樓反而係英國買。係曾陰權召佢返來幫手。為向中央表忠誠,後來係中山買樓,當然就係知道有大灣區呢個project啦!

珍珠宮

artroboy 發表於 19-5-25 11:46
政治局勢一日都嫌多,依家已經去到國際層面,毆美出哂聲,林鄭依然口硬,完全無中間位比自己遊走,佢呢種 ...

上海隨時ready取替香港
外資都會選擇新加坡,大部份外資都在新加坡setup APAC HQ。很多國內公司(包括華為)簽國外contract都會用新加坡法律做仲裁。

男爵府

「我討厭政治」這樣的結論,是幼稚的。但這種論點,在許多香港人之間很流行。在蘭桂坊的酒吧,在IFC的咖啡座,當許多二三十歲的港女,閒談的話題,除了Zara的服裝、淘寶的飾物,或者大阪北海道的日本美食,你跟她們講時局的是非,她們一皺眉頭,以為很有性格,說:我討厭政治。
當劉霞女士:一個無辜的中國女子,毫無法律依據,被家中軟禁經年,即使能出走外國,除了要低調生活,變相是換了弟弟被軟禁,如果你跟這種港女說:口口聲聲「依法治國」,他們多不講道理,而又多麼虛假?港女也一臉不屑,說:「不要講這個好嗎?我不懂、也討厭政治。」

男爵府

一個社會走向專制,自己放棄了自由權利,靠的是這樣的愚眾。她討厭政治?她不知道:麪包比上個月貴了一元,她喜歡吃的那家日本小餐廳結了業,或者乘地鐵,票價又貴了,這一切都是政治。
一九四九年,中國即將「解放」,上海許多企業面臨重大的決定:要不要逃去台灣或香港?那時有許多生意人選擇留下來,說:「毛澤東雖然來了,上海幾百萬市民,不也要吃飯?店舖不也要做生意?我們是生意人,不管政治,留下來,有什麼問題?」

男爵府

結果,少數的人跑了,多數人留下來,後來「公私合營」,要他們交出財產,然後,要他們跳樓自殺。上海市長陳毅天天上班就問:「今天有多少傘兵?」政治是一隻鬼,你討厭牠,沒有用,牠上門找你。

男爵府

呢篇文章好有意思,不要天真地覺得乜都唔關自己事。冇人想日日所有事情都政治化。只怪自己香港人唔爭氣,為了眼前小小利益便斷送香港前途。

你哋諗吓,老人院負責人為了小小錢叫d阿婆投建制派,我們有份交稅但連say no 權利都沒有,這正是令人心痛的地方。正如樓上JM話既一樣,有d嘢 ,並不是一走了之便可。

純粹發表感受,沒有煽動之情。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

任何時候制度比人可靠,明明香港有文明先進嘅制度,但偏偏向落後嘅制度靠攏,我都懷疑林鄭急著表忠心,佢到底有冇熟讀歷史,大天朝仲係二千年封建制度輪迴。

男爵府

artroboy 發表於 19-5-25 11:55
悉尼依家變哂,越來越似香港,好迫。

我係 Darling Harbour 附近見到好多中國人聚居,聽到普通話多過英 ...

其實我好多年前住過悉尼,當時已經唔鍾意,我諗現正會更加唔鍾意。不過嫁雞隨雞,佢堅決要返,我都會跟。暫時我唯有一直拖⋯⋯

琥珀宮

畀面勳章

wantaima 發表於 19-5-25 11:52
人大左認清世界並無完美,欣賞自己地方既優點之除亦接受其缺點。知足常樂!
...

邊個世界係完美?

個人認為,家鄉-------香港就係了

水晶宮

tester5 發表於 19-5-25 11:59
其實,我一直都好欣賞林鄭實幹既作風,對香港事務都好了解。
但真係越來越唔明佢唸咩,逃犯條例明顯對引導 ...

佢原本話唔選,之後cy唔續佢又選,話想為香港做事,個條例明顯對香港唔好!佢係咪阿爺要佢做佢就做?6月9希望多d人上街抗議!

珍珠宮

回覆樓主:

有咩好痛。。
想走咪走,想留咪留~

象牙宮

回覆樓主:

天氣問題,加上生活指數高,又太多人,有得走我都想走! 我親戚年尾返黎,話香港生活係搵到錢,唔使交咁多稅,但計返數衣食住樣樣貴,仲比外國貴添,倒不如係外國住,起碼無咁多人,又無咁混亂,地方仲大d舒服d

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

走嘅都係頭等艙、一等艙嘅人。

子爵府

mizuho 發表於 19-5-25 12:42
上海隨時ready取替香港
外資都會選擇新加坡,大部份外資都在新加坡setup APAC HQ。很多國內公司(包括華為 ...

你係內地打滾開,更加明白大方向路線想點走。

殺雞取卵,然後棄置係最終方案。

繼續沈默定發聲,自己命運自己決定。靠建制?不如取消立法會,無謂高薪養扭線公仔。(建制死硬派唔洗回我,我有我立場)
亦可能做個非重點城市變二、三線係另一安穩生活出路,世事無絕對,橫掂依家都係死局。
只係可惜了香港。

首頁
34567...31

尾頁

跳至