自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

flowerlala 發表於 19-6-3 23:23
唉,我都晤知⋯
鼓勵唔受,鬧過,平心靜氣傾過,講過道理,有獎罰機制,佢想要嘅嘢,我set 目標,話做到一 ...

我都有哩種感覺,我大仔今年小三,又蠢,同一樣野教3-4次都唔識,真係好忟,自理能力差。踢一下郁一下。時時都教到好忟。但諗返轉頭,佢蠢真係天生的,自理差係我造成的,由細到大對佢無微不至,搞到佢飯來張口,衣來人伸手。唯有而家慢慢教。次次教到發脾氣,發完果晚會有後悔頭先發太大脾氣。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

生兒育女從來就係不公平的!父母生仔女,從不需要問下仔女是否想出世 我D仔女幾激氣,我都唔會放棄佢,打都要打到佢哋成才

公爵府

flowerlala 發表於 19-6-4 10:32
佢又講唔出,傾過好多次

例如,佢想買套書,我比個合理task 佢,(默書100之類),佢agree ,仲好興奮問, ...

我仔小三,同你仔一樣

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

701003 發表於 19-6-4 10:47
生兒育女從來就係不公平的!父母生仔女,從不需要問下仔女是否想出世 我D仔女幾激氣,我都唔會放棄 ...
依樣係, 有時諗, 如果佢長大了,有一日同我講: 我冇話要出世, 係你生我出黎架, 有冇問過我想唔想出世呀! 我諗我會好心痛

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

flowerlala 發表於 19-6-4 10:32
佢又講唔出,傾過好多次

例如,佢想買套書,我比個合理task 佢,(默書100之類),佢agree ,仲好興奮問, ...

我諗有幾種因素:1) 獎勵唔係佢好恨嘅,冇又唔係唔得,2) 要做到嘅對佢嚟講好難,3) 動力唔夠。我以前試過一次個仔好想要爆旋陀螺,我話只要佢唔喺學校乖就買俾佢(我仔係自閉譜系,細個時真係三朝唔埋就要見家長,唔係佢生事,但佢總係惹麻煩) 點知佢不但做唔到,反而變本加厲,後來佢話知道自己一定做唔到,所以唔會有禮物,我其實已經買咗,只係收埋未俾個仔。我把心一横,即刻俾咗佢,我話而家掉轉,如果唔惹事就一直俾佢玩,唔乖我就收番,結果佢做到,日日同妹妹玩得好開心。試下同你仔訂立一d佢認為做得到嘅規距,做到再慢慢增加範圍,睇下得唔得, 唔好俾佢覺得你係為難佢
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

畀面勳章

Pollyowen 發表於 19-6-4 10:55
依樣係, 有時諗, 如果佢長大了,有一日同我講: 我冇話要出世, 係你生我出黎架, 有冇問過我想唔想出世呀! 我 ...

我自己小時候問過父母:你唔愛我,點解你要生我出來....
可惜我父母並無撫心自問

水晶宮

回覆樓主:

我仔細個時,我同佢講:如果你又蠢又考第尾,大個做掃地,我都一樣咁愛佢

呢句說話,我仔一路記到大, 佢得閒就串我做唔到,成績一差小小就爆佢

其實每次好嬲時,回想番,佢出世時,我都係想佢快快樂樂健健康康咁長大, 只不過係我地對佢越來越多要求

所以唔可以屈佢唔乖囉

公爵府

回覆 flowerlala 的帖子

嬲個陣就唔彩佢地,佢地道左歉,啖氣下左就乜事都冇,我份人唔鍾意將唔開心放太耐,依舊會好愛錫仔女

水晶宮

有睇開樓主的帖,記得樓主個仔成績好好,係級前列。明白你係唔滿意佢的態度,但如果比你揀,你都唔想佢態度好好,但讀極唔識,要你同一樣嘢教5次。

十隻手指有長短,欣賞佢好的地方,改善佢唔好的嘢。你都話你知佢好愛你,咁已經唔係唔理佢的理由啦。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

仔女唔乖,我會自我反省,
因為我相信小朋友係一張白紙,
佢所言所行都係反映佢身邊人、事、物對佢嘅影響!

我聽到囝囝同我講佢會因為愛我而乖,
我好心痛!
我同佢講,無論點我都愛佢,
因為佢係佢!

大宅

flowerlala 發表於 19-6-3 21:48
佢唔乖,本能反應唔想睬佢,我知自己咁好衰,但我諗唔通

唔好對自己咁嚴格,你都係人,自己有負面情緒時離開下冷靜下係可以嘅。
冷靜完,咪諗下點同仔女相處囉,畢竟佢得你一個阿媽。

大宅

rose-mag 發表於 19-6-4 10:55
我諗有幾種因素:1) 獎勵唔係佢好恨嘅,冇又唔係唔得,2) 要做到嘅對佢嚟講好難,3) 動力唔夠。我以前試過 ...

多謝詳細回覆

1)獎勵係佢好恨,而且佢自己提出嘅,佢日講夜講想要,所以我唔明

2)其實真係唔算難,佢一般有90~95分,次次都錯唔認真寫被扣筆劃分,我叫佢攞㳄100比我睇下啫

3)我以為奬勵已經係一個動力,我仔都係自閉,都係成曰見家長

大宅

Jane1983 發表於 19-6-4 11:24
有睇開樓主的帖,記得樓主個仔成績好好,係級前列。明白你係唔滿意佢的態度,但如果比你揀,你都唔想佢態度 ...

多謝你,真係教到自己有啲抑鬱

細個仲好D,佢冇搞事,大大下越來越衰,上堂開始搞其他同學,我冇發火,平心靜氣問佢點解又係答唔知,又係答知錯,但三曰後又重複,你明唔明我心裡嗰種累?

快十歲了,好似行為倒退咁

翡翠宮

beauty 發表於 19-6-3 22:08
會! 我會一樣咁愛佢哋 !我愛佢哋,係因為佢哋係我嘅仔女。
佢哋乖,我可以憂心少啲 ;
但佢哋唔乖,亦唔 ...

珍珠宮

回覆樓主:

.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

flowerlala 發表於 19-6-3 19:55
多謝詳細回覆

1)獎勵係佢好恨,而且佢自己提出嘅,佢日講夜講想要,所以我唔明

自閉兒有個特質,就係固執,佢慣咗嘅要好多功夫至可以改變到,好似行開一條路,要佢變係可以,但當中佢會有不安,會有唔習慣,會有反問點解唔可以行以前條路,會反抗會俾好多理由話唔行、行唔通等,你同佢鬥要佢跟你好有機會事倍功半。

其實你係唔係一定要佢跟你咁做?點解一定要跟?唔跟又差幾多?好似你話佢已經成日有90至95分,100分又係唔係咁重要呢?自閉兒已經係比其他人冇信心,如果你不停要佢跟你做,做唔到你表現得失望的話,只會更打擊佢自信心,會覺得自己唔夠好。

我仔最大問題係三四五年級呢幾年,由幼稚園開始,最驚見到學校打嚟嘅電話,後來我同老公已經變成將要求降到好低,仔唔係蠢,讀書係好OK,但社交真係好有問題,我唔需要佢讀書叻,只要佢開心,交到朋友已足夠。

升中學後佢話想做straight A學生,六科包括PE,第一年真係可以,今年第二年唔得啦,因為佢PE真係差過人好多,我對佢嘅功課放手,只係偶然查下,提下佢要留意有冇交漏功課之類,反而我仔好緊張,佢會自己要求老師俾佢再交多次功課,想攞好D分數,亦有唔明功課,佢email俾老師,問可唔可以上堂前或小息去搵老師請教。。。其實呢,俾少少信心小朋友,亦唔好太過要求高,你嘅要求會變成壓力。我今年放手俾個仔,反而成績唔錯,當然再上高中又係另一回事,但所有老師都話佢態度良好,又唔會惹事,個個都鍾意佢。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 19-6-4 12:40
自閉兒有個特質,就係固執,佢慣咗嘅要好多功夫至可以改變到,好似行開一條路,要佢變係可以,但當中佢會 ...

佢一丶二年級都冇乜大問題,三年級尤其下學期開始,好有自己諗法,四年級簡直變咗另一個人咁,好恐怖

其實我又真係冇一定要佢100分,我係想培養佢有一種求上進丶要盡力嘅心態,同一個字,可以由幼稚園錯到小四仲錯緊,但佢唔理,咁正常都會忟啦!

我都想放手但下年呈分

水晶宮

flowerlala 發表於 19-6-4 12:01
多謝你,真係教到自己有啲抑鬱

細個仲好D,佢冇搞事,大大下越來越衰,上堂開始搞其他同學,我冇發 ...

慢慢教,佢10歳,你仲可以好好教佢就係呢幾年。你都識講佢自閉,有時可能佢都身不由己。

覺得抑鬱就自己食吓嘢買吓嘢,加油!

男爵府

我諗,我呢世人,除左我個女,佢做錯咩點唔乖我都會愛佢一世

男爵府

flowerlala 發表於 19-6-3 21:48
佢唔乖,本能反應唔想睬佢,我知自己咁好衰,但我諗唔通
其實忍唔到唔愛佢

首頁

尾頁

跳至