時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

mizuho 發表於 19-6-14 21:43
冇人要限制,但就正如大家話有人推人家嘅小孩去維權,自己小孩留家。那現在中國真正需要用人之際,點解愛 ...

外國係好多方面的科研技術無可厚非比中國先進和強好多, 人地有百幾廿百年的科研歷史, 中國才起步不久, 當然要向人學習, 至緊要學成歸來貢獻國家和教育下一代, 所以我唔覺出外讀書係唔愛國囉.

子爵府

tutik 發表於 19-6-14 20:23
最憎人生攻擊,下留

是下流,不是下留呀。

唔好意思,我多口咗。但驚人哋唔知你鬧佢,嘥咗你嘅心機

侯爵府

bopomofo2405 發表於 19-6-14 22:18
是下流,不是下留呀。

唔好意思,我多口咗。但驚人哋唔知你鬧佢,嘥咗你嘅心機

你啱。要正字。 有事語音輸入冇去睇。

珍珠宮

echoo 發表於 19-6-14 22:15
外國係好多方面的科研技術無可厚非比中國先進和強好多, 人地有百幾廿百年的科研歷史, 中國才起步不久, ...

同意,國內技術方面還是比較落後。但她兒子好像不是讀tech,有錯請指正。而且現在不是單單讀書,係點解要keep個英籍。
已經有香港朋友放棄了美籍,陸陸續續還繼續有人放棄。首長家人,拿著外籍說愛國總覺得有點別扭。入籍嘅時候就要declare,如果本身嘅原來國家和新會籍嘅國家發生戰事,他們是一定要維護新入籍國家嘅利益,而不是中國嘅利益。這個不是讓首長媽媽更加尷尬嗎?

子爵府

tutik 發表於 19-6-14 22:21
你啱。要正字。 有事語音輸入冇去睇。

我好手痕,可能前世做老師,好彩你唔惱

男爵府

Piaget 發表於 19-6-14 21:58
你不如問下d人,咁憎中國,但點解自己全家人仲要留响中國嘅領土到獻世?
...

說好的自由呢
吾係每人都有自主權嗎?家人都要控制

珍珠宮

好媽媽勳章

mizuho 發表於 19-6-14 22:23
同意,國內技術方面還是比較落後。但她兒子好像不是讀tech,有錯請指正。而且現在不是單單讀書,係點解要k ...

林鄭那些舊制公務員,仔女去英國讀書是費用全免的哦!不去就太笨了吧!現在是全球化世界,拿多些護照是為了出入境便利,不用簽證,仔女在當地讀書出入境都會方便一些。而香港人放棄美國籍是因為美國全球徵稅。最後,司級官員吾係已經放棄左其他國籍了咩?

tibetlee13    發表於 19-6-14 22:59

男爵府

但其實有外國護照及居留權一定等於不愛國??

珍珠宮

echoo 發表於 19-6-14 22:44
林鄭那些舊制公務員,仔女去英國讀書是費用全免的哦!不去就太笨了吧!現在是全球化世界,拿多些護照是為 ...

所以自己旅遊方便比起保障國家安全更重要?
另外我寧可相信他們不是純因個人好處才會做那麼重要嘅決定。
另外去英國讀書並不代表可以入英籍,相信嗰個年代嘅公務員係自己在97前申請加入英籍。但香港回歸了中國,而且貴為特區首長,自己嘅家人全部外籍,相信只有香港可以接受。

ANNAFRIEND    發表於 19-6-15 17:21

子爵府

180 發表於 19-6-14 19:51
咁點解佢地d配偶同子女全部都揸外國護照?

呢個post我唔會回答任何回覆, 費事變成罵戰。

真相人人都知道!你我他都懂的!

侯爵府

180 發表於 19-6-14 19:51
咁點解佢地d配偶同子女全部都揸外國護照?

呢個post我唔會回答任何回覆, 費事變成罵戰。

你真是赤裸裸的妖言惑眾
怎麼連假裝平衡一下, 貼一些泛民家人拿外國護照也懶得做?
你這麼hea, CIA 要扣你人工的

大宅

咁人地系做官之前已有

男爵府

mizuho 發表於 19-6-14 22:58
所以自己旅遊方便比起保障國家安全更重要?
另外我寧可相信他們不是純因個人好處才會做那麼重要嘅決定。
...

香港人仲接受終審法院十七名大法官得兩個係香港籍,其餘全部外藉。

男爵府

另係香港住的人一定愛國愛港??
外國人來港定居是不愛他們的國家??
咁離開父母去外國生活的仔女,即使不愛父母??
我認為有居留權或有其他國家護照同愛國愛港其實冇關係!

珍珠宮

tibetlee13 發表於 19-6-14 23:04
香港人仲接受終審法院十七名大法官得兩個係香港籍,其餘全部外藉。

這個只是時間問題,相信國家一定會改。
只是有這個qualification嘅華人(香港人)還是不多,得給時間去培養。

大宅

cattz288 發表於 19-6-14 21:28
點解仔女要去外國讀書既自由都要限制? 有需要咩?

有人話香港人太自由,一定要管,出去好易比人洗腦學壞,出面好多民主國家,睇下外國成日都反政府,有咩好去,荼毒中國人,美國英國法國加拿大等等國家都係成日想干預中國,想整死中國,除左非洲同北韓好小小,所以限制係岩,你唔係第一日做中國人嘛,限制自由係正常啵

大宅

畀面勳章

回覆 Carhy 的帖子

咪玩啦,如果攞左外國護籍護照就唔愛國愛港,咁移居外國的係外國讀書就業的人又遊行又聯署,又搵外國政權搞遣責.....
咪全部都做緊戲~!?
好大班戲子呀~!

tibetlee13    發表於 19-6-15 13:47

大宅

arkilok 發表於 19-6-15 01:59

咪玩啦,如果攞左外國護籍護照就唔愛國愛港,咁移居外國的係外國讀書就業的人又遊行又聯 ...

中國係咁架嘛,愛國係要接受限制自由,做中國人係咁,反共唔愛國果d冇得講,呢度好多人鐘意大陸,貪佢地多限制,小朋友冇咁易接觸外國資訊學越,唔鐘意民主自由,話會亂嘛,咁限制自由咪岩晒囉

水晶宮

回覆樓主:

有錢人就可以選擇移民有咩問題,唔通愛港嘅人全部唔會移民?移民就係唔愛港?咁移民後回國,回流嗰啲又屬於愛唔愛國,愛唔愛港?

大宅

畀面勳章

你唔係唔知我講緊,就算D官有外國戶籍係唔代表佢地唔愛國愛港下嘛~!?

補充內容 (19-6-15 02:56):
你講咩呀~!?

首頁

尾頁

跳至