自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

PCCW2319 發表於 19-6-17 20:55

我突然醒起, 緊急援助, 應該可以幫手搵翻譯員。而呢個費用 ...

因為醫院只係入院果日有搵國語翻譯員,之後日子無,咁我都有問過緊急救援果邊,佢就話如果你要求既,都可以嘗試幫你搵(但係搵到廣東話翻譯員既機會好微),而且費用係要自己俾錢先,返來索償亦都未必claim到(佢唔敢肯定答我),同埋聽講入院果日個翻譯員淨係來果一晚人工都4萬幾yen所以最後我地都無要求搵翻譯... 其實都係入院果日比較多細節要講解,其他日子靠翻譯機&寫字都勉強應付到既...

大宅

多謝樓主,好詳細

公爵府

maymycheung 發表於 19-6-17 12:56
我家三長老一直都想跟我們去日本睇雪,但我們唔敢帶佢地去,因真是好易跌倒,我們後生都易跌,何況年長。
...

係呀...尤其是性格心急既...以後都係帶佢睇櫻花算啦

水晶宮

hfl2000 發表於 19-6-17 21:08

因為醫院只係入院果日有搵國語翻譯員,之後日子無,咁我都有 ...

我記得應該有, 但唔知claim唔claim等足啦!4萬yen/日, 又真係好貴。

天空之城, 快樂之地

公爵府

PCCW2319 發表於 19-6-18 08:47
我記得應該有, 但唔知claim唔claim等足啦!4萬yen/日, 又真係好貴。

係入院果1晚來幾個鐘咋我估佢係計時薪,可能要包埋佢來醫院既交通費啦我估?
(我覺得係醫生自己搵既,就有得claim,但如果係你自己話要搵既就無囉)

水晶宮

hfl2000 發表於 19-6-18 09:01
係入院果1晚來幾個鐘咋我估佢係計時薪,可能要包埋佢來醫院既交通費啦我估?
...

個翻譯員係醫院叫黎?
天空之城, 快樂之地

公爵府

PCCW2319 發表於 19-6-18 09:02
個翻譯員係醫院叫黎?

係呀,我開頭仲以為係醫院既職員/義工點知原來係收錢㗎...

水晶宮

hfl2000 發表於 19-6-17 19:54

日本醫療住院,護腳裝置&手術所有費用係full claim.

索償同收到賠償, 時間耐嗎?合理嗎?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

hfl2000 發表於 19-6-18 09:04

你話係日本醫院條數係claim 到full , 即中銀都包埋。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-6-17 20:11
補充:回港當晚睇急症,醫生話無需要留院,只需去專科覆診,所以喺香港係無住過院.
提提大家:香港住院/手術係要 ...

旅保回港覆診都有包wo,第一次就要係外國睇

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-6-17 18:56
最重要:檢查所有文件既英文名&出生日期,除咗“飛行許可信”可預先出俾你email去航空公司之外,其他出院,轉介 ...

佢哋照抄英文都可以錯,係北海道又係咁

水晶宮

mercurycc 發表於 19-6-16 16:40
上年坐HKE 去大阪落機又係整爛個喼,
報完個職員寫左封信,返來都無claim.
...

上次,要求換-個行李喼,航空公司立刻俾一個

象牙宮

brother4 發表於 19-6-18 09:41
上次,要求換-個行李喼,航空公司立刻俾一個
係大阪即時比你?定係香港?

水晶宮

mercurycc 發表於 19-6-18 09:44
係大阪即時比你?定係香港?

落機香港

象牙宮

brother4 發表於 19-6-18 09:46
落機香港
我係去大阪時發覺爛不過小問題,整身個喼重有保養,返香港都無再報。
你個喼爛晒?

公爵府

PCCW2319 發表於 19-6-18 09:05
索償同收到賠償, 時間耐嗎?合理嗎?

合理,由交表&文件去分行,1個月都無就收到e-mail有個list同你每項對返賠幾錢,有問題既(例如:日本的士錢,酒店,JR pass),會另寫另查,但已審批既(大額醫療果筆),簽返確認信交去分行,過幾日就收到錢入戶口啦
提示:d錢只能夠入傷病患者既戶口/出佢名既支票,而唔係賠俾投保人的,所以填claim form戶口號碼記住唔好寫錯(交埋佢id copy &存摺copy).
仲有,form要自己print填好先交去分行呀,因為分行職員其實唔係好識處理㗎.如果唔夠位寫(例如索償項目/金額,又yen又hkd..可以寫喺form背面(正面寫:詳情請看背頁),都ok㗎,寫錯改過既嘢記得喺隔離加簽. 所有文件包括收據記得要自己copy留底呀

象牙宮

hfl2000 發表於 19-6-18 09:04
呢條數保險應該包?
無免費呢回事架。

水晶宮

brother4 發表於 19-6-18 09:46
落機香港

自己又分享下,有-次去日本四國坐廉航,细的機場,打八号風,廉航話停飛,但安排二個星期後機位,俾佢玩死,上去東京又怕交通阻塞,改其它航空公司及最近機場走,最快要三天後,都要啦!又到住宿D酒店又加價也要住,是早機,早-晚乘的士出去,冇同廉航買保險最,間保險要廉航出信寫明原因及冇機等,後廉航的信好簡單,將所有文件及收據俾保險公司,最後全賠償!

水晶宮

hfl2000 發表於 19-6-18 09:50
合理,由交表&文件去分行,1個月都無就收到e-mail有個list同你每項對返賠幾錢,有問題既(例如:日本的士錢,酒 ...

我claim delay就快好多, 我2星期就搞掂。

但有其中1次同老闆出差, 佢份保險係公司買, 我就自己買全年旅行保險。我claim左錢都洗哂, 佢都仲未收到錢。
天空之城, 快樂之地

公爵府

PCCW2319 發表於 19-6-18 09:06
你話係日本醫院條數係claim 到full , 即中銀都包埋。
係呀,醫院條數係full claim(我print咗信用卡賬單一齊交,咁佢就賠足簽賬果個港幣總額俾我), 但其實我唔知翻譯有無計落醫院條數呀, 因為醫院張收據無寫到"翻譯"呢個item呀(但有寫"其他"收咗4萬幾yen,不過我唔肯定係乜,我唔理啦.)
因為緊急救援果邊初初話佢地可以代支醫院費用果時, 話翻譯費都係要另外我自己俾, 但到最後, 醫院/翻譯又無人來另外收我錢喎... 所以我唔理啦, 我當係大家溝通上既誤會啦

首頁
34567...8

尾頁

跳至