時政擂台

跳至

首頁
34567...8

尾頁

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Mm233 發表於 19-6-19 10:18
https://www.hk01.com/01%E5%81%B5%E6%9F%A5/341081/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E6%B8%AF%E5%9 ...

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

Reminder 發表於 19-6-19 10:49
01的新聞都信。

呢度唔少人相信911係美國自己策劃添
其實唔需要多費唇舌,有分析能力嘅人會自己明白,沒有能力嘅人講咩都係浪費生命
正所謂「道不同不相為謀」,自己用心看事情

大宅

hellomiki 發表於 19-6-19 11:11
點會唔知 可能你唔知法官點引導陪審團啫,你可能無留言細節

但係香港,辯方可以法官錯誤引導陪審團為由上訴,請問大陸呢?

複式洋房

最恐怖係有罪推定

大宅

Mm233 發表於 19-6-19 10:39
大陸人自小有愛黨教育洗腦

土生土長係自由中長大既香港人都唔當一回事,仲恐怖

就係因為土生土長,可能冇亞嫲亞爺同佢哋講返清末,內戰,五四,文革,甚至六四历史。BK最近好似多咗好多打手,仲要唔似新会員喎。Yahoo同Google都好似被打手佔据咗。

beetle910    發表於 19-6-19 11:24

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Louisalee 發表於 19-6-19 11:17
最恐怖係有罪推定

根本兩地法律制度南轅北轍,兩條平行線點連接?
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

Mm233 發表於 19-6-19 10:39
大陸人自小有愛黨教育洗腦

土生土長係自由中長大既香港人都唔當一回事,仲恐怖

冇錯,因為洗腦式教育。

大宅

Mm233 發表於 19-6-19 10:18
https://www.hk01.com/01%E5%81%B5%E6%9F%A5/341081/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E6%B8%AF%E5%9 ...

大陸只要懷疑你有犯罪就可以捉你返去困住你,然後先至慢慢搜證,期間家人不得聯絡同探望,直至搵到證據證明你冇犯罪先至會放返你出去!
起碼困住你一年以上。
ps.本人親戚就係咁無啦啦坐咗一年先至證明到佢冇犯罪先至放人!

ANNAFRIEND    發表於 19-6-19 17:50

大宅

mizuho 發表於 19-6-19 11:16
呢度唔少人相信911係美國自己策劃添
其實唔需要多費唇舌,有分析能力嘅人會自己明白,沒有能力嘅人講咩都 ...

同意。夏蟲不可語冰。我上次唔支持佔中,但今次觉得好大鑊,所以即刻登记返做选民,做得几多得几多。最緊要係培養下一代分析能力。我今时今日终于觉醒点解有D社会发咗財都唔投放太多教育资源。愚民係最容易被操控的。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

就算犯法都應該公平審判吧!
萬能key尋x滋事罪
好多年前我同ex去深圳玩,唔知點解地下有條線,踢到地下條線,路邊個櫃跌落地下,玻璃碎曬,我地呆左,有人走出黎要賠償,我地最多比¥1000,佢哋要¥5000,我地唔肯就報警,之後公安黎左,同班人有講有笑,就知仆街啦,之後我ex比人拉左,我漏夜返香港搵佢父母,幾日之後賠左成萬蚊先出到黎仲陰陰嘴笑住講一早賠¥5000咪好,好記得就係尋x滋事罪。
至此之後我好少返大陸,一個地方再好,唔衛生,唔安全,一出事叫天不應,去黎做咩?成日見到有jm話放眼神州,只可以講無事發生就好,祝你好運

ANNAFRIEND    發表於 19-6-19 17:52

伯爵府

ricky0223 發表於 19-6-19 11:25
萬能key尋x滋事罪
好多年前我同ex去深圳玩,唔知點解地下有條線,踢 ...
恐怖

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有啲事系香港係無罪
但系大陸係大罪
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ricky0223 發表於 19-6-19 11:25
萬能key尋x滋事罪
好多年前我同ex去深圳玩,唔知點解地下有條線,踢 ...

喺大6,奶咗嘢最好第一時間破財送瘟神。
唔好諗住講道理法律,根本有理說不清,越拖越大鑊。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

laiman1002 發表於 19-6-19 11:00

所以我都好好奇,見bk咁多人又話受够d學生,又話多人唔 ...

6.30 會有人出黎.

香港有三萬警察, 預一半嘅家人都有幾萬人, 再加埋的新香港人或疑似大陸人, 都吾會太少人.

我都想睇下佢地到時宣稱人數有幾多?

ANNAFRIEND    發表於 19-6-19 17:54

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kyn2017 發表於 19-6-19 11:22
大陸只要懷疑你有犯罪就可以捉你返去困住你,然後先至慢慢搜證,期間家人不得聯絡同探望,直至搵到證據證明 ...

大陸係「有罪論」,拉你就是有罪,重點找你「無罪的證據」。
香港是「無罪論」,拉你只是懷疑你,重點是要找你「有罪的證據」。

真是完全相反的兩個制度。

現在好多人話香港法律幾唔公平,法官、律師幾偏頗。千萬要認清這類人背後的意圖,不可以被他們渲染,讓香港的法治被取締。

伯爵府

tester5 發表於 19-6-19 11:34
大陸係「有罪論」,拉你就是有罪,重點找你「無罪的證據」。
香港是「無罪論」,拉你只是懷疑你,重點是要 ...

珍珠宮

超級特務 發表於 19-6-19 10:46
在國內,做個明白人都好矛盾,好多嘢只能埋在心中。

等如兩父子同樣盟塞唯利是圖就天下太平
如果個仔宏觀有正義感有主見
同父親有限度接觸
外人睇咪個仔忤逆
有苦自己知

伯爵府

唔知藍絲人士有咩睇法?

珍珠宮

生孖仔 發表於 19-6-19 11:16
但係香港,辯方可以法官錯誤引導陪審團為由上訴,請問大陸呢?

我從來無話大陸法治好喎,香港法官最大㗎啦,上訴又如何?

首頁
34567...8

尾頁

跳至