時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

dragonKK 發表於 19-6-28 08:56
所以你明白 當年文革 之後 點解中央 對於六四 係暴動 盡快平息。 點解要一黨專政 點解 防止 濫用新聞自由 ...
我明!

男爵府

由於失業,日日在家看新聞.今次612感覺比從前差,兩邊也有問題,平常心去看新一代變得十分激進,這真係同教育和家長平時生活有關。
政府毫無政治智慧,令一面黑金推年青人上前線做嘢。跟本已明顯不是什麼學生组織。君不見這個多月,他們的文宣,组織能力,上場裝置,後備资源,法律配套等,幕後一定有强大勢力支援.

林鄭政府又事事被索住走,完全顯示班子能力不足,好事變壞事.

唉!97之前大家關心生活,少談政治.香港起飛

近十年,日日新聞就是拉布?十萬月薪就日日做場戲散會

我為我子女擔憂,教育他香港是全世界最好地方之一
但....

我説:香港治安.…世界數一數二安全
子女:什麼是黑警?
我說:要支持和平示威,理性發表
子女:為什麼示威後,一定有沖擊
我説:警察是勇敢對負惡勢力,要尊重
子女:昨晚有警員返總部,比班黑衣人追打,點解佢唔表示佢係police.又話勇敢?
我説:下月帶你去台灣玩?
子女:唔去
我說:近近哋去澳門玩?
子女:唔去
我説:咁放長假留香港過日子?
子女:咁去...菲律賓
我疑問:好玩嗎?
子女:新聞話菲律賓同香港有引渡法,生命都安全D

笑不出!唉!

伯爵府

回覆:政治影響情緒

因為香港特首 CY Leung 太軟弱,沒有嚴肅對待佔中者,領佔中者有恃無恐,繼續擾亂香港如旺角暴動,林鄭也是太軟弱,婦人之仁,甚麼大和解,放生一些泛民議員,第一天成功打擊暴徒便開始開始手軟,以到這班暴徒有恃無恐的包圍警察總部,稅務大樓等等。

珍珠宮

dragonKK 發表於 19-6-28 08:48
問翻個仔 學生
家長會直接問校長 老師 特別教歷史果d

開放日時可以問到?

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

禁止訪問

男爵府

回覆 namnamnamlolo 的帖子

笑話一則
校長回覆
老師受傷
而且都被拘捕
進入施法程序
不方便評論

珍珠宮

2024年龍年勳章

mama12321 發表於 19-6-28 08:14
回覆 Happy_hk 的帖子

睇多D唔同媒體既報道,睇下立法會議員既討論,自然會見到邊D議員係為香港人,邊個黨 ...

係呀!
高鐵係大白象
一地兩檢係割地賣港!
行近西九都會被強力部門捉去釘大脾

我都係上youtube 重溫砧板上,清洗吓腦袋

男爵府

回覆 woodpecker 的帖子

釘書機先好笑

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

bbyou 發表於 19-6-27 23:28
日日睇新聞,睇到想喊,
我自問未詳細了解哂所有細節,
所以仍保持中立,

呢幾日都諗起呢首詩

子爵府

宜家班年輕人數典忘祖,只睇懶人包2+4=7,然後大家就深信不疑,多小小字嘅文章都唔想睇、唔想了解,但又積極參與抗爭。我睇好多反送中嘅視頻同資料,全部都係語言偽術!根本冇正常分析邊到出問題引至佢地所講嘅後果。
香港人嘅質素宜家海外聞名啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

封馬路,圍入境處,稅局 都唔岩啦
你唔使做,香港人好多都係打工,要同老板交待,去交稅 搞證件……做唔到野唔通可以大條道理,叫老板睇新聞咩!
就算老板知道冇辦法,佢都會黑面,比說話你聽發洩下啦

珍珠宮

Happy_hk 發表於 19-6-28 07:43
我都係,以前真係對政治冇興趣,為人亦低調怕事,冇上過咩討論區,今次如果唔係個仔要跨區升中,想了解中學 ...

政治係好黑暗……睇住今日香港既bb,我都好擔心將來個仔會變成咁,呢幾日都同老公商量左初中就會同仔仔出去讀書,唔想灌輸同渲染到太多黃色思想俾佢……

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-6-28 08:34
噚晚睇咗黑衣口罩人圍TVB 記者,成班喪屍咁,圍住人大叫粗口。

有個c9, 手指指,雙眼好似變綠色,大聲閙 ...

全部都走火入魔……嗰大嬸算罷,睇得出佢係借機發洩,女人仔粗口仲犀利過其他男人,冇修養冇文化

侯爵府

開心吸收勳章

應該係政治影響人格

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

芮媽媽0815 發表於 19-6-28 07:28
前排我都好震驚好傷心,原來出面已經咁黑白顛倒無底線,又一直思考點樣教好自己小朋友,搞到好多日都訓唔好 ...

我地教冇用架,中學後,朋輩、老師影響最大
係唔係friend先? 係friend 就點點點,佢地覺得一次半次冇所謂,但受現場氣氛影響,可能會繼續做= 吸毒咁,好多都認真為一次半次,應酬下朋友唔會有出事

子爵府

2024年龍年勳章

mama12321 發表於 19-6-28 08:14
回覆 Happy_hk 的帖子

睇多D唔同媒體既報道,睇下立法會議員既討論,自然會見到邊D議員係為香港人,邊個黨 ...

①講返條例本身~條例真係有問題咩?通過咗,D良好市民就會無喇喇送上大陸受審?我睇唔會。呢個問題我已經用自己了解過嘅事實,將內地同香港,就住言論,傳媒,宗教等各方面寫過兩篇長文談個人體會。我認為,佢真唔係一個“惡"法,但我唔去否定參與69和平遊行嘅人,唔認同但尊重他們嘅權利,因為每個人人生經歷身處位置都唔同。但69遊行中,真係有好多喺唔了解內中詳細而去嘅,聽過BK嘅JM問小朋友點解反對逃犯條例?小朋友有D話,老師話以後冇得上FB,冇得睇Youtobe,所以去遊行。有D話係同學仔拉埋一齊去,唔去唔好,會俾孤立。到612,有D一齊去,仲有人讓某JM嘅小朋友遞磚頭,佢小朋友見咁亂就返屋企了。係某種氛圍下,人係好易衝動。而且政治上高,所謂“革命黨"同“保皇黨"就已經被世人標簽咗褒義貶義。學生會認為革命一定係啱,“保皇"係好瘀嘅,老土嘅~其實,唔好話冇邊個係"皇",就算有"皇","保皇"一定係錯咩,歷史上如果係好"皇帝",做到國泰民安,都一定要反咩。為反而反,係會成為千古罪人。同一條例,明明係民主黨李柱銘提出在先,點解又會變成泛民議員口中一條惡法。
②關於海港塊地,係97之前,中國與英國簽訂嘅,用於起解放軍碼頭嘅。再者,香港已於97年回歸中國,如果接受唔到呢個事實嘅人,其實係冇辦法同人傾任何問題嘅。

子爵府

2024年龍年勳章

宜家中國仲叫做向國際上有D發言權,都俾某D自己人咁踩。如果,佢好似以前咁窮冇實力,俾人蝦,咁仲得了~~~華為想成為一間好公司,做強做大,都仲要有人凈睇某D傳媒,都係咁踩佢。又話偷人技術啦,又話人間諜。。。只信美國唔偷唔間諜?。。又真係好難信班人係理智客觀。中國同華為一樣,都唔完美,但都一樣在修正條路,做強自己,點解唔俾時間人去做,佢地強大唔好咩?唔幫手仲要兼倒米。好難相信冇陰謀。

crysta2l    發表於 19-6-28 14:28
tibetlee13    發表於 19-6-28 12:09

伯爵府

Happy_hk 發表於 19-6-28 07:43
我都係,以前真係對政治冇興趣,為人亦低調怕事,冇上過咩討論區,今次如果唔係個仔要跨區升中,想了解中學 ...

Support 心聲

伯爵府

nobodyfool 發表於 19-6-28 09:58
全部都走火入魔……嗰大嬸算罷,睇得出佢係借機發洩,女人仔粗口仲犀利過其他男人,冇修養冇文化 :igiveup ...

入過連登一轉,真係覺得好恐怖,個個都變左魔鬼上身,所有留言都好殘暴,好無人性,粗口橫飛,一有人想講中立説話就被圍剿,係咪人講既説話?仇恨到要對方死,太兇殘。

首頁

尾頁

跳至