自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

妳再爆佢只會火星撞地球, 正所謂妳有壓力我有壓力, 避得開就避下佢好 d, 再癲 d 可能上 A1, 制唔過呢, 郁下踢檯踢凳不如 CALL 警察等佢地處理公道 D, 對小朋友影響不大, 唔好自己處理.

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

男爵府

既然少見唔熟,佢又有病,算啦。

男爵府

sinohk33 發表於 19-7-12 09:35
你99可憐就一定,忍咗幾十年。
所以你99早死對你62係報應,你62只會越來越發癲,一係就做空中飛人,一係就 ...

老爺對朋友好好,朋友都話佢好有禮數,佢好outgoing, 好多活動

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

JAlove 發表於 19-7-12 05:34
我唔識得分乜係燥狂,但我老爺只會罵屋企人,佢對住外人忍到既

我媽都係

子爵府

JAlove 發表於 19-7-12 09:44
老爺對朋友好好,朋友都話佢好有禮數,佢好outgoing, 好多活動

好多人都係咁,對街外人好過屋企人,街外人唔會忍佢,屋企人焗住忍,你99有份縱到個老公咁樣,你62宜家咪現眼報,老婆死咗,仔女又唔理佢。

樓主,好心你唔好嘈你老公,父母冇得揀,佢都唔想有個如此不堪的老豆,阿媽死咗,基本頭家已經散,你仲想佢點呀?

你好命父母正正常常,世上不幸的家庭實在太多,體諒下你老公啦。

子爵府

生抱爆你老爺 睇情況啦。 如果係我,等佢情緒平穩d. 會叫兩個小朋友同佢道歉,叫爺爺唔好唔開心。因為佢有病,更失去至親。佢需要家人關心。

大宅

sako 發表於 19-7-12 04:48
幻想下(唔係咒你)你試下相依幾十年既老公死左,自己傷心抑鬱又冇人講,然後對孫係度吵吵鬧鬧,
你可以有 ...

同埋,我自己覺得,小朋友比人無理取鬧都係training 既一種,當然唔係成日,係間唔時,你可以解釋番比佢地聽,教佢地行動心理上點應對。講真,出嚟社會做事,幾多無理取鬧,之前比人鬧過train 過,到時應對好好多

大宅

JAlove 發表於 19-7-12 09:20
我唔知係有病定性格問題

我老爺好outgoing, 成日週圍去,好多朋友
真唔似抑鬱,似性格問。
我老爺同家父都有鬧人嘅問題,家父離世前已經知道有腦退化症,而且有暴力性傾向。我老爺老當益壯,口水多過浪花。
老爺鬧人我會收聲,老豆鬧人我會出手出口制止。
睇醫生盡量陪佢哋睇,排隊、拎藥我做晒。見醫生時一句話都唔好插,最好錄音。唔係用嚟投訴,係俾返屋企知對話內容。
我爸爸坐中心發呆時,我會拖住佢隻手祈禱,佢唔聽唔信唔緊要, 陪佢發呆。
我老爺食乜叉都話,我就會叫佢揀地方,佢都話邊度都唔好食。最後,我去咗唔同嘅店買唔同嘢食返去開大餐(尖沙咀到旺角到九龍城)。佢又無乜嘢。
可以做一家人係好難得,唔好同老人家嘈,更唔好為佢哋嬲。時代唔同,思想唔同。

珍珠宮

王國教室勳章

我唔會爆,爆左後果更嚴重
都忍左就唔好再嬲了。
我都試過類似,之後自己喊,喊完就算,佢有病嘛

大宅

siuling0119 發表於 19-7-12 06:38
其實你老公已經講左咁以後唔好見,起碼佢都由得你想唔门元就唔見,都算有顧你感受,唔通你要你老公打電話去 ...
樓主可能想佢先公爆老爺一鑊幚佢攞番個尾彩先高興!

男爵府

JAlove 發表於 19-7-12 04:05
我老爺有抑鬱,但唔肯食藥,最近奶奶走咗,我知佢仲放唔低

最近家庭聚會,我兩個小朋友(5&7)有少少爭執 ...

點解要爆佢,爆咗對件事無幫助,當時離開最理智

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

既然你老公都話你地可以以後唔好見,你又知老爺有病同剛喪妻,而事情已經發生左,無謂諗番轉頭,以後索性避得就避

唔通你爆佢一鑊佢就會諗通同向你道歉。既然爆同唔爆結果都係一樣,當比面老公唔好再理

禁止訪問

男爵府

junzi_HK 發表於 19-7-12 10:34
真唔似抑鬱,似性格問。
我老爺同家父都有鬧人嘅問題,家父離世前已經知道有腦退化症,而且有暴力性傾向。 ...

你真係好好,好有耐性,自問做唔到

我曾經建議同奶奶一齊住,因為老爺成日都出左街唔理奶奶,但奶奶堅持要陪老爺....

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係我就忍。咁樣癲法你仲爆佢,一陣佢入廚房點算?既然你老公都話可以唔見咪唔好見,仲好啦省略好多麻煩,同埋小朋友仲細,過多兩三年就會淡忘,主要係62既心理問題,其實要佢放得開,叫你c6多啲返去陪佢啦

伯爵府

畀面勳章

你老爺好傳統大男人喎!你個下忍佢係啱,做個榜樣比小朋友睇,不過之後比我唔會再帶小朋見佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

「以後唔好見」已經係好正既結果。

伯爵府

有情緒病既人係咁架喎!鬧佢都無用

子爵府

如果你當時真係爆佢, 我想像到一個新抱指住個老爺嚟鬧嘅畫面係幾咁難睇, 你自己將來都會做人奶奶架。
明白你好嬲, 當時走開咪算囉。

首頁
34567...12

尾頁

跳至