時政擂台

跳至

首頁
34567...68

尾頁

複式洋房

野原美冴 發表於 19-8-13 14:56
你係19歲大學生?

咁我係25歲博士,你問我答

你讀咩科?交流下

子爵府

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 14:53
我知道有啲新聞有講彈珠同汽油彈,我都睇過啲片同相,但講真我係現場未見過,可能彈珠同汽油彈只係絕小數 ...

咁又想問沒有大台點解會有咁多錢買物資和運送物資,咁你地收藏物資地方又邊個比錢租呢?資金何來??

水晶宮

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:13
1. 我地都好想知,林鄭幾時肯出黎做返一個有承擔嘅政府特首,修補社會撕裂
2. 對不起,我們並不是想破壞香 ...

示威者的行為並沒有傷害到任何市民?

你確定?

水晶宮

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:16
機場係唯一一個安全地方,警察唔會打我地
我地唔想傷害任何人亦都唔想任何一方流血
我地圍特首屋企都無用 ...
你地錯啦, 機場係地理上先唔安全呀! 好易一鑊熟.....
小心呀

珍珠宮

1. 我地都好想知,林鄭幾時肯出黎做返一個有承擔嘅政府特首,修補社會撕裂

咁就調整下你地訴求,才有得傾。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

上次用連登仔玩過拉,無新意,只系不停漂白你地班暴徒行為,話咩無收錢,無大台,無外國勢力,無暴力,無蝦人…算把啦!

複式洋房

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:04
1. 撤回逃犯條例
2. 撤回612暴動定性
3. 永不追究是次社會運動抗爭者

再補充,其實真普選係基本法賦予比我地嘅權利嚟架,我地冇諗過要脫離中國,有一國先有兩制,兩樣嘢都要維護

《中華人民共和國香港特別行政區基本法》關於普選的條文:

第45條:行政長官的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至由一個有廣泛代表性的提名委員會按民主程序提名後普選產生的目標。

第68條:
立法會的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至全部議員由普選產生的目標。

複式洋房

Bobbybae 發表於 19-8-13 14:44
傳聞話你地有收錢?真吾真?
如果無收錢,咁你地為咩要日日走出街?暑假做咩唔係屋企涼冷氣打機....
雖然不 ...

我媽媽都有問我係咪收錢出,我真係好好奇點解收錢呢個講法咁多人信。。。講真,前線好多都係讀書好叻大有前途,我知有啲醫生護士同專業人士都上前去幫手。。。仲有,上次比人拉告暴動個個飛機師,佢係國泰做機師會唔會因為一萬幾千出去搵命駁?出去的人,唔單止比人打到頭破血流,分分中下半世有永久傷殘,比人拉左仲會有案底,移唔到民。。。
大家諗下出去要承受的後果,再諗下收錢講法合唔合理。。。

公爵府

親子王國15週年勳章

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:16
機場係唯一一個安全地方,警察唔會打我地
我地唔想傷害任何人亦都唔想任何一方流血
我地圍特首屋企都無用 ...
威脅警方及政府,搞亂民生仲大大聲話自己為香港!政府一定要企硬!

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 14:36
各位Bk 家長好,第一次玩Bk, 因為了解多啲爸爸媽媽想法,促進年輕人同上一代關係,所有野大家都可以隨便問 ...

現在這活動已去到一個臨界點,一係你地贏,一係政府贏,邊個贏,邊個定之後的遊戲規則
p.s. 我勸你唔好再參加這活動,現在已極度危險

象牙宮

2024年龍年勳章

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 14:53
我知道有啲新聞有講彈珠同汽油彈,我都睇過啲片同相,但講真我係現場未見過,可能彈珠同汽油彈只係絕小數 ...

我知道有啲新聞有講彈珠同汽油彈,我都睇過啲片同相,但講真我係現場未見過,可能彈珠同汽油彈只係絕小數。
的確,係現場見過小量人(十個左右)掟石掟磚,不過就我所知,我同身邊所有朋友都冇做過呢種危險事,多數去行行企企開傘同搬物資。

↑↑↑↑↑↑↑↑↑
物資包括頭盔、鐵通、磚頭………嗎?

請回答。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:20
多謝你,我宜家係大學讀緊書。會繼續努力。
同時都想關心社會,如果只為個人利益而不聞社會所發生之不公義 ...

為公義???

傷盡父母既心!!!!

涉鐳射筆照警員眼 女子庭上聞家人哭泣偷拭淚准保釋

上周六反修例民眾到大埔集會後,晚上轉戰到尖沙嘴彌敦道與警方對峙,其中一名涉嫌以鐳射筆照向警員眼睛的年輕白衣女子,遭兩名防暴警壓倒地上制服並拘捕。女子被控一項襲警罪,案件昨在九龍城裁判法院提堂時因女子留院而押後,女子今出院後出庭應訊。裁判官把案押後至109日再訊,以待警方進一步調查,期間女被告獲准保釋候訊。

28歲女被告名為郭麗芬,報稱任空中服務員,郭今紮起馬尾,身穿淺軍綠色短袖上衣及牛仔褲。辯方律師為郭申請保釋時透露郭現職招聘經理,在中環上班,並不時需超時工作至晚上7時至8時,因工作需要亦需到訪外地。

被告的母親在聆訊進行時坐在公眾席情緒激動,以淚洗面,旁人亦遞出紙巾予她拭淚,被告的父親亦不禁低頭以手拭淚。女被告在犯人欄內目睹並聽到家人的哭泣聲後,眼眶泛紅並故作鎮定,抬頭仰望忍淚,並特意轉身拭淚不讓家人看見。

黃國輝裁判官經考慮後批准被告保釋外出候訊,被告需交出現金3000元作擔保,需居住於申報地址,地址如有更改需於24小時內通知警方。被告亦須遵守凌晨1時至早上6時的宵禁令,每逢星期三晚上9時至凌晨零時需到天水圍警署報到。

郭麗芬被控於2019810日在尖沙嘴彌敦道與加連威老道交界襲擊執行職責的警務人員,即警員朱冠強。

公爵府

"示威者的行為並沒有傷害到任何市民"

做過又唔認數
好多無辜市民被打,意見不合被圍,一不滿意又時時迫人交代
甘都叫沒有傷害到任何市民??

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

BGCOME08 發表於 19-8-13 15:09
乞兒死賤種,我而家係咁叫D暴徒架喎。

x 2

大宅

我想問下你到底覺得香港有幾唔自由?政府有幾咁打壓?新聞又有幾咁零透明度?你地搵自己同邊度比較過?到底知唔知你地身體流緊咩血?知唔知自己打緊既係自己人?

珍珠宮

你地D暴徒想搞到幾時?港獨,笑死人,香港有咩係PRODUCE的?你回下...
唔好成日講721,你有無想下,唔係你地D暴徒擲野先,警察係唔會還手.唔該哂,唔好搞亂香港啦,好多人己失業,我地返唔到工,無人工架...
爆眼個女人係自己攞黎的...叫所有父母湊返自己仔女走啦...

大宅

好多問題:

1: 幾時收手? 唔好同我講等林鄭,問你地。
2: 你話冇傷人,的士司機、gogovan、大肚婆等點計?
3: 點解唔直接搵阿爺?
4: 你地知唔知道因爲你地行為影響幾多大學生俾人話廢青垃圾曱甴。
5: 你地有冇收錢? 之前眾籌錢點解冇公開,邊個睇數?

我還有大把,同你知唔知道父母擔心你,有智者可以掌權。

象牙宮

2024年龍年勳章

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:23
我媽媽都有問我係咪收錢出,我真係好好奇點解收錢呢個講法咁多人信。。。講真,前線好多都係讀書好叻大有 ...

你哋有一班焦土派,要攪衰香港,等人人冇飯開,你點睇?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

不要甘無知!
你們繼續破壞,只會不得民心!
老美丶台灣笑緊你們,邊個漁人得利仲吾知,睇下國際大事國際新聞!不要做井底之蛙呀!年青人

公爵府

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:20
多謝你,我宜家係大學讀緊書。會繼續努力。
同時都想關心社會,如果只為個人利益而不聞社會所發生之不公義 ...

你再大小小,睇多d個社會世界先,人既思想會跟環境同際遇改變,遇到咩人也有影響

首頁
34567...68

尾頁

跳至