自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

nownowma 發表於 19-10-25 17:58
想請教, 小朋友口語就咁講就識, 但認字我盡量一路指一路讀, 咁就有效嗎?其實都唔肯定佢係咪認到
...

我喺仔仔認到大小楷後就講個發音俾佢知, e.g. A makes the sound ‘æ’.
佢記得曬26個字母發音後, 我就用返一頁一圖的書指字讀.
漸漸佢意識到d字係可以讀出來, 讀出來有意思, i.e. text conveys meaning.
下一步我指字讀簡單故事, 佢會追蹤住我指的字, 不知不覺就自學左matching letters with sounds, as well as blending.
我冇同佢默書. 最初我教佢寫日記, 佢串錯字都冇所謂. 只要敢串肯寫, 累積經驗加持續閱讀一定會不斷進步.

水晶宮

Elenalan 發表於 19-10-25 09:48
我女5歲時寫d野已經好無厘頭,不過我一向唔改grammar唔改tense的 (佢都未學過)。讀中文學卷幼兒園/普通津小 ...

5歲
仲要學卷+津小都咁勁
其他同學分別係咪好大

水晶宮

luckybaby2011 發表於 19-10-25 18:40
5歲
仲要學卷+津小都咁勁
其他同學分別係咪好大

我估喺普通程度津小我女嘅英文程度算top 10%,補習社話我女writing (現在7歲)有高小程度 (以普通津小計,唔係名校神校)。對於讀開英文/國際幼稚園嘅小朋友,或者好似我女有一定英文程度嘅,如果喺普通津小只跟學校課程,好易英文退步,因為學校仲係傳統港式/填充式咁教英文,d writing內容唔使合理,總之要用提供嘅字塞滿一句就得。所以我女呢d唔聽話學生, 唔跟規矩,考試鍾意用自己d vocabs, 英文能力好都唔一定最高分。

喺中文津小,中文好更重要,因為中文科好深,常識科又多生字要記,數學又要解題,只係英文叻冇著數,如果小朋友完全英文人討厭中文就仲大鑊

大宅

Elenalan 發表於 19-10-25 19:14
我估喺普通程度津小我女嘅英文程度算top 10%,補習社話我女writing (現在7歲)有高小程度 (以普通津小計, ...

喺普通官津, 一定會埋沒左你小朋友天份.

我都係習慣用英文學嘢. 如果要我上個course係睇中文readings同要寫中文essays, 真係不如一槍打死我.jpg

水晶宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 19:23
喺普通官津, 一定會埋沒左你小朋友天份.

我都係習慣用英文學嘢. 如果要我上個course係睇中文readings同要 ...

我一心想佢學好中文,因我佢hk升學機會比較高,中文係DSE死亡之卷! 佢學校中文程度深,又真係教得好好,所以針冇2頭利。英文唔算咩天份,語言都係慢慢浸,只係冇得靠學校囉。

水晶宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 08:51
3歲起

多新詞彙, 擴闊詞庫.

3.5 歲識自己朗讀喇 !?
我女 3.5 歲,平日都係講英文,佢可以大概咁講到個故事內容,但就唔識睇D字。

大宅

Nbs 發表於 19-10-25 19:57
3.5 歲識自己朗讀喇 !?
我女 3.5 歲,平日都係講英文,佢可以大概咁講到個故事內容,但就唔識睇D字。
...

yes, 佢3歲開始識拼讀(慢速).

水晶宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 20:06
yes, 佢3歲開始識拼讀(慢速).

Wa 好犀利

伯爵府

我記得之前已share過,隔一段時間又share

大宅

ivycwl 發表於 19-10-25 20:15
我記得之前已share過,隔一段時間又share

加左4歲後的書

翡翠宮

牛年勳章

好好既分享!伴讀雖然花心機花時間,但真係好值得長時間做!
我女學券幼稚園,但由2歲開始正式伴讀,K3英文朗讀、理解、認字能力都好好,有私小1-2年級程度。雖然佢有學英文,但程度比起英文班既同學都高一級,課程主任都認同係伴讀既成果!

禁止訪問

水晶宮

Elenalan 發表於 19-10-25 19:14
我估喺普通程度津小我女嘅英文程度算top 10%,補習社話我女writing (現在7歲)有高小程度 (以普通津小計, ...

一時既分數唔係一切、最緊要佢有興趣
普遍小朋友都鍾意英文多過中文、只係執點寫中文字都令人卻步
呢個post 好正面好多分享

大宅

C.Humphrey 發表於 19-10-25 20:18
好好既分享!伴讀雖然花心機花時間,但真係好值得長時間做!
我女學券幼稚園,但由2歲開始正式伴讀,K3英文 ...

thanks!
其實最初只係想俾佢接觸下英文, 因為屋企全廣東話, 同埋希望佢明白到看書的樂趣. 點知最後英文讀寫特飛猛進.

翡翠宮

牛年勳章

Valerielicious 發表於 19-10-25 20:42

thanks!

你小朋友幾年級?
我女寫都係一般,雖則佢自己會寫下故事書,但仲好幼嫩,我都想緊方法提升佢寫作能力

大宅

C.Humphrey 發表於 19-10-25 23:42
你小朋友幾年級?
我女寫都係一般,雖則佢自己會寫下故事書,但仲好幼嫩,我都想緊方法提升佢寫作能力
...

IS Yr 1
學校而家先開始教phonics, 有排都未作文.

男爵府

我想問平時小朋友都係講廣東話,冇人同佢講英文,學校有教phonics,但因為平時都唔識英文,佢一個一個單字咁學,就算佢可以讀得出句子但都唔明係咩意思,咁點搞好?

別墅

EudyptulaMinor 發表於 20-3-2 16:45
我想問平時小朋友都係講廣東話,冇人同佢講英文,學校有教phonics,但因為平時都唔識英文,佢一個一個單字 ...

睇英文卡通片啦
Peppa, Thomas嗰啲

珍珠宮

mimi222shi 發表於 19-10-25 11:17
我伴讀無搞咁多野,英文主要照字讀,最勤就係不斷買大量圖書俾佢.

最重要是伴讀時,發音要非常準確.

我都是大量買圖書,現在中一,呢到屋企只係其中一部分,有些收埋咗,以前唔少已經送給人。自己買圖書,是因為阿囡如有喜歡的話會睇完一次又一次。

圖書館佢都睇咗唔少中、英文書,其他朋友亦交換唔少圖書睇。

珍珠宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 20:16
加左4歲後的書

多謝分享

小朋友從小陪養睇圖書,長遠真係好大得益。

首頁

尾頁

跳至